banner564

Fedakarlıkları unutulmayacak

Akıncı, “Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ile birlikte Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesine yön veren, tarihte iz bırakmış önemli bir liderdir” dedi

Fedakarlıkları  unutulmayacak
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU-Arzu KÖPRÜLÜ
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, 6’ncı ölüm yıl dönümünde Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı. Tören, Denktaş’ın anıt mezarındaki inşaat nedeniyle TMT Anıtı’nda yapıldı. 
TMT Anıtı’nda dün sabah yapılan tören saat 10.08’de başladı.  Törene, Cumhurbaşkanı  Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı  Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan  Erhürman, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Mahmut Altun katıldı.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve Denktaş ailesi de törende hazır bulundu.  

Aydın Denktaş, madalyasını göğsünde taşıdı
Aydın Denktaş, sağlık sorunları nedeniyle törene tekerli sandalyeyle getirildi.  Aydın Denktaş, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün daha önce kendisine takdim ettiği milli mücadele madalyasını da göğsünde taşıdı.
Siyasilerin, okullardan, kurum ve kuruluşlardan temsilci ve yetkililerin, vatandaşların, Türkiye’den konukların katıldığı tören TMT Anıtı’na protokol sırasına göre çelenk sunulmasıyla başladı. İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar önce göndere çekildi, ardından yarıya indirildi.  Tören sırasında Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı sirenleri de çaldı.

Akıncı: Toplumsal mücadeleye yön verdi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, törende bir konuşma yaparak, Denktaş’ın tarihte iz bırakan önemli bir lider olduğunu kaydetti.
Toplumların ve insanların hayatlarının içinden geçtikleri dönemlerin koşulları tarafından biçimlendirildiğini kaydeden Akıncı, 20’nci yüzyılın büyük bölümünün Kıbrıslı Türkler için var olma ve yaşadığı topraklara tutunma mücadelesiyle geçtiğini söyledi. 
Böylesi dönemlerde toplumsal mücadeleye yön verecek, insanları aynı amaç etrafında birleştirecek önderlerin ortaya çıkmasının tarihsel öneme sahip olduğunu vurgulayan Akıncı, “İşte Merhum Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ile birlikte Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesine yön veren, tarihte iz bırakmış önemli bir liderdir” ifadelerine yer verdi.

“Büyük gayret sarf ettiler”
Denktaş’ın Dr. Fazıl Küçük ve diğer mücadele arkadaşlarıyla Kıbrıs Türk halkının bu adadaki varlığının ve haklarının korunması çabasında en başta Türkiye’de bir farkındalık oluşması için büyük gayret sarf ettiğini belirten Akıncı, “Bu sayede Kıbrıslı Türklerin tarihsel mücadelesine Türkiye’nin desteği sağlandı” dedi.
Çetin bir varoluş mücadelesinden sonra adada güven ve huzur içinde yaşama koşullarının öneminin çok daha iyi kavrandığını belirten Akıncı, şöyle devam etti:
“Bugün sorumluluklarımız devam etmektedir. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde ve uluslararası hukuk çerçevesinde, çağın gereklerine uygun koşullarda yaşayan bir halk olarak dünyada hak ettiğimiz yeri alma uğraşı elbette sürecek. Geçmişte verilen mücadeleler bugün Kıbrıslı Türklerin yarınlarına umutla bakmasını sağlamaktadır.”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  anma töreninde Anıt Özel Defterini de imzalayarak şunları kaydetti:
 “Aziz Lider Rauf Denktaş,  aramızdan ayrılışınızın 6. yılında sizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Rum tarafının ‘Enosis’ hedefine karşı Kıbrıs Türk halkının bu adada azınlık olmaması ve özgürce yaşayabilmesi için verdiğiniz mücadele ve yaptığınız fedakarlıklar Kıbrıs Türk halkı tarafından hiçbir zaman unutulmayacak. Bu adada Kıbrıs Türkünün uluslararası hukuk çerçevesinde özgürlük, eşitlik ve güvenlik içinde başı dik olarak yaşayabileceği koşulların yaratılması için çabalarımız sürecek. Ruhunuz şad olsun.” 


Denktaş: Ömrünü Türklük mücadelesine adadı
Kurucu Cumhurbaşkanı’nın ölümünün altıncı yıldönümü dolayısıyla, TMT anıtının ardından Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde de anma töreni düzenlendi. Törene, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın yanı sıra üst düzey askeri ve sivil yetkililer de katıldı.
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı, Denktaş’ın oğlu Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın konuşmasıyla devam etti.
Konuşmanın ardından Türk Maarif Koleji Korosu’ndan marşların yer aldığı tören, oratoryoyla sona erdi.
Törende, Denktaş’ın oğlu Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş bir konuşma yaptı.
Denktaş, 27 Kasım 1948’te yani 70 yıl önce ve daha 24 yaşındayken, buradan çok uzakta olmayan bir meydanda Kıbrıs Türk halkına ilk seslenişini yapan babası Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ebediyette intikalinin 6. Yılında anmak için buraya gelen, yüreğinde, beyninde onun duygu ve düşüncelerini taşıyan herkesi sevgiyle kucakladığını belirtti.
“Rauf Raif Denktaş’ın ve o dönem arkadaşlarının siyasal tarihi, Kıbrıs adası üzerinde yaşayan Müslüman halkın ümmetten, cemaatten bir ulusa ait olmanın, bir millete dönüşmenin tarihidir de aynı zamanda” diyen Denktaş, Rauf Raif Denktaş’ın çoğu kez Türk Milliyetçiliğiyle anıldığını anımsattı.
Denktaş, bunun doğru bir tespit olduğunu, ancak milliyetçiliğin aynı zamanda modernleşmenin, modern denilen zamanın ürünü, o zamanların ruhunu yansıttığının da unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, Rauf Denktaş ve arkadaşlarının, özetle Kıbrıs Türk modernleşmesinin de temsilcileri olduğunu belirtti.
Denktaş, kendilerinin onun yaktığı meşaleyi bugün daha ileriye taşımak için mücadele verdiğini, bir yanda ömrünü adadığı “Kıbrıs sorunu”nu çözmeye gayret ederken diğer taraftan emanet bıraktığı devleti daha da ileriye taşımak için çalıştıklarını belirtti.


Sucuoğlu: Kalplerimizdeki yerini koruyacak
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, hayatını Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesine adayan “milli mücadelenin ölümsüz kahramanı”, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş'ı, saygı ve rahmetle andığını belirtti.
Sucuoğlu, Denktaş’ın ölüm yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında şöyle dedi:
“Kıbrıs Türk halkının hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesini, Anavatan Türkiye’yle fikir ve gönül birliği içinde, dirayetle ve fedakârlıkla savunmuş bu yolda karşılaştığı her türlü zorluğu üstün liderlik vasıflarıyla aşmış olan merhum Denktaş, tüm dünyada takdir edilen devlet adamlığı niteliğiyle tarihteki ve kalplerimizdeki yerini daima koruyacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş olmak üzere mücadele arkadaşlarına Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun.”

Savaşan: Geleceğimizin kılavuzudur
Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, hayatını Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesine adayan büyük lider ve devlet adamı Denktaş'ın, halkı ve devleti için verdiği onurlu mücadelenin sadece bu gün için değil gelecek için de kılavuz olduğunu vurguladı.
Denktaş’ın, Dünya’nın kabul ettiği büyük bir lider ve devlet adamı olduğunu ifade eden Savaşan, “Merhum Denktaş’ın aziz hatırası önünde bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Denktaş'ı andı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı vefatının 6. yılında rahmetle andı.

Türkiye Dışişlerinden anlamlı mesaj 
TC Dışişleri Bakanlığı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın vefatının 6’ncı yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımlayarak Denktaş’ın her türlü zorluğun aşılmasında üstün liderlik sergilediği, kalplerde ve tarihteki müstesna yerini her zaman koruyacağını vurguladı..

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2018, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474