banner564

Gaz önerisi gibi 4 Rum 1 Türk

Güney Kıbrıs 2007’de 5 bin ton olan hellim ihracatını 27 bine çıkarırken, KKTC 7 bin tonda kaldı

Gaz önerisi gibi 4 Rum 1 Türk
banner598

 Rum Tarım Bakanı Kostas Kadis, 2007’de 5 bin 767 ton olan hellim ihracatının bugün 27 bin tonu aştığını ve en azından hellim isminin güvence altına alınması gerektiğini belirtti.
   Kadis, hellim piyasasının yıllık cirosunun 185 milyon Euro’ya ulaştığını söylerken, bunun Rum ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. 
   Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre KKTC’nin 2017’deki hellim ihracatı ise 7 bin tonu aşamadı. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde ise 4 bin ton hellim ihraç edildi. 
   Ortaya çıkan rakamlar, Rum lideri Nikos Anstasiadis’in doğal gaz gelirleri konusunda ‘4 Rum 1 Türk’ önerisiyle uyumlu olduğunu ortaya çıkardı. Rumların 4 kilo hellim satışını Türkler bir kilo ile izliyor.
   KKTC’nin hellim ihracatında Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Filistin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

Ticari marka savaşı

   Rum Tarım Bakanı Kadis, hellimin ticari marka olmasının güvence altına alınmasına yönelik 80 kadar dava bulunduğunu ifade etti.
   Hellimle ilgili İngiltere piyasasında yaşanan ticari marka fiyaskosunun ardından, menşe korumalı ürün olarak tescil edilmesi meselesinde de olumsuz bir süreç yaşandığını; çünkü hellim dosyasının 3 senedir AB Komisyonu’nda askıda olduğunu belirten Kadis “hellimle ilgili kavga etme lüksümüz yok” dedi.
    Kathimerini gazetesine röportaj veren Kadis, hellim dosyasının AB Komisyonu’nda askıda olmasının siyasi sebeplerden kaynaklandığını belirterek, bu konuyla ilgili birçok tepki bulunduğunu ve bunların görmezden gelinemeyeceğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473