banner564

Gece vakti iş mi yapılır?

Elektrikte ucuz saat dilimlerini içeren uygulama vatandaşlardan tepki görüyor

Gece vakti iş mi yapılır?
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) tarafından uygulamaya konan ve hane halkını rahatlatacağı söylenen ‘üçlü tarife’ konusunda vatandaşın kafası karışık. Kimisi uygulamanın içeriğini tam anlamadığını söylerken, kimisi de aslında bunun bir zam olduğunu ancak üçlü tarife söylemi ile konunun çarpıtıldığını ifade etti.
Diyalog’a konuşan vatandaşlar, ucuz elektriğin saat dilimlerinin çok geç olmasından dolayı bir anlam ifade etmediğini dile getirdi. Vatandaşlar “gece dinlenecek miyiz, tasarruf yapacağız diye bütün gece iş mi göreceğiz” diyor.

Vatandaşlar ne dedi…?

Hasan Behcet Mullaoğluları:
Uygulamayı duyduk ancak tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. KIB-TEK vatandaşı düşünerek çalışmalar yaptıklarını ifade etseler de bu uygulamanın bizim zararımıza olduğunu düşünüyoruz. Elektrikte ucuzluk yapacaklarını söylüyorlar ancak belirlenen saat dilimi herkesin uyuduğu zamandır.
Herkesin evine gidip misafiri gelecekse hazırlık yapacağı, çamaşır veya bulaşık yıkayacağı saatte diyorlar ki elektrik kullanırsanız yüksek fiyattan ücretlendirileceksiniz böyle bir uygulama olamaz kabul edilemez.

Hüseyin Pekdoğan:
Elektrikte yapılan üçlü tarife uygulamasından hiçbir şey anlamadım. Bu uygulamayı kimsenin anladığını düşünmüyorum. Bu uygulamayı söyleyen de emin olun anlamamıştır. Bu uygulama ile zammın adını değiştirdiler. Kabul edilir değildir. Akşam saatlerinde elektriği ucuza kullanabileceğimiz söyleniyor; peki uyumayıp o saati mi bekleyeceğiz? Hiçbir işleri doğru olmadığı gibi bu işleri de doğru değildir. Yanlış uygulamadan vaz geçilmelidir. 

Müslüm Çilo:
27 yıldır bu memlekette yaşıyorum. 1 Nisan’dan itibaren tasarruf amaçlı bir uygulama başlayacak diye duyduk ancak nasıl bir sistem olduğunu bilmiyorum. Memlekette sabah zam akşam zam ancak halk bu duruma karşı çıkamıyor. Bu uygulamanın da bir çeşit zam olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Eşimle birlikte çalıştığımız için eve gittiğimizde iş yapıyoruz ve bu iş yaptığımız saatte de yüksek tarifeden ücretlendirileceğimizi biliyoruz. Kısacası devlet kaşıkla verip kepçe ile geri alıyor.

Metin Delideniz:
Elektrik tarifesinde yeni yapılan uygulama hakkında duyum aldık ancak hiçbir şey anlamadım. Bu uygulama hakkında vatandaşa daha fazla bilgi verilip cebini rahatlatacak bir çalışma yapılmalıdır. Bu uygulama adı altında aslında yapılan zamdır. Çalışan kişiler olduğumuz için elektriği akşam saat 17.00 sularında; yani en pahalı olacağı zamanda kullanıyoruz. Yapacak bir şey yok, et bizde bıçak onlarda istedikleri gibi kesiyorlar.

Süleyman Kurtel:
Son yapılan açıklamalarla elektrikte üçlü tarife uygulaması olacağı söylendi. Bu yapılan aslında zamdır ve adı üçlü tarife olarak değiştirildi. Bu uygulama ile insanlar artık gece yaşamaya başlayacak. Herkesin işten çıkıp eve gideceği saatte en pahalı elektrik uygulanacak. Bu durum kabul edilir bir durum değildir. Bu ülkede 9 ay güneş enerjisinden yararlanmak mümkün iken kendimizi geliştiremiyoruz. Yapılacak olan bu uygulama kabul edilmezdir ve bu durumdan vazgeçmeleri gerekiyor.

Bertuğ Jüri:
Üçlü tarife adı altında elektriğe zam yapıldı. Vatandaşlar yapılan zamlara ses çıkarmaktan korkuyor. Hükümet yaptığı çalışmalarda başarısız oluyor. Bu üçlü tarife uygulaması da çok yanlış bir uygulamadır. Vatandaşların işten çıkıp eve gidip iş yapacağı saat dilimlerinin en pahalı elektrik ücretlendirmesi yapılması doğru bir uygulama değildir. Bu uygulamadan vaz geçilmesi ve vatandaşların ceplerini koruyacak uygulamalar yapılması gerekiyor.

Ali Cefa:
Tam anlamıyla yapılan şey zamdır. Adı zam olmaması için saçmalanmıştır. Yapılan bu uygulama tamamen yanlış bir uygulamadır. Halkın bütçesini koruyacak bir uygulama değil ve hemen vaz geçilmesi gerekiyor. İnsanlar işten gelip evlerinin işlerini yapacakları saatte diyorlar ki elektrik yüksek fiyattan değerlendirilecek. Bu insanlar işlerini saat 22.00’dan sonra mı yapsın yoksa bütün gece iş yapıp sabah dinlenmeden işe mi gitsin. İşin neresinden bakarsan neresinden hesaplarsan hesapla hiçbir türlü karlı değildir. Bu uygulamadan vaz geçilmesi gerekiyor.

Ceren Damdelen:
Kafa yorarak alınan bu karar kesinlikle hiç kimseye avantaj sağlamıyor. Dükkânı olan bir kişi zaten sabah 08.00’den 19.00’a kadar iş yerinde olacağı için yüklü elektrik faturası ödeyecek. Evine geldiğinde yine elektrik yüksek fiyat üzerinden hesaplanacak ancak uyuyacağı dinleneceği saat dilimlerinde ise elektrik çok düşük fiyattan ücretlendirilecek. Bu uygulama kesinlikle bazı kesimlere menfaat sağlamak amacı ile yapılmıştır. Yaz aylarında evde oturan ve serinlemek isteyen yaşlılar da maalesef yüksek fiyattan ücretlendirilecek. Bu uygulama kabul edilir değildir ve bundan derhal vaz geçilmelidir. Oturup insanları kandırmak için kafa yormak yerine hem vatandaşların hem de ülkenin menfaatleri için plan yapmalarını bekliyoruz.

Alparslan Türkkal:
Üç tarife elektrik sisteminde yüzde 35 indirim sağlayacağı vatandaşa söyleniyor ancak bilmedikleri bir şey var bu halk ne cahildir nede aptaldır. Bu sistemde yüzde 35 indirim değil zam vardır. Nereye kadar bu oyunları sürdürecekler merak içerisinde bekliyorum. Artık yapılan yanlışlıklara vatandaşların sabrı kalmadı. Bu uygulamadan ivedilikle vaz geçilmesi gerekiyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474