banner564

Halkın sağlığı tehlikede

Lefkoşa Organize Sanayi bölgesinin arka kısmında oluşan çöp yığınları mal sahibi Halil Balbaz’ı isyan noktasına getirdi:

Halkın sağlığı tehlikede
banner598

Ömer KADİROĞLU

******

Lefkoşa’da Organize Sanayi bölgesinin arka kısmında oluşan çöp yığınları hem çevre kirliliğine neden oluyor hem de etrafa kötü kokular yayıyor. 
Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait salhanenin de bulunduğu bölgede oluşan çöp yığınları halkın sağlığını tehdit ediyor. Çöplerin boşaltıldığı arazinin sahibi Halil Balbaz, kendisine ait arazi içerisinde oluşan çöp yığınlarına isyan etti. Arazi içerisine dökülen çöpler konusunda yetkili merciinin neresi olduğunun belli olmadığını anlatan Balbaz, arazide, insan ve çevre sağlığını tehdit edecek birçok türden atık olduğunu söyledi. Balbaz, bunun yanı sıra kendilerine ait araziye her yıl vergi ödediklerini ancak arazinin çöpler altında kaldığını söyledi. Diyalog Gazetesi’ne konuşan Halil Balbaz, bu konu ile ilgili birçok kapı çaldıklarını ancak yetki karmaşası nedeni ile bir sonuca varamadıklarını ifade etti.

Herkes topu birbirine attı
Organize sanayi bölgesinin arka kısmında bulunan arazisinin çöplerle dolup taştığını defalarca sosyal medya hesabı üzerinden de paylaşan Halil Balbaz, birçok kez belediye, Çevre Dairesi ve Sanayi Dairesi ile çözüm bulmak adına görüştüğünü ifade etti. Balbaz, “Herkes topu birbirine attı. Burada ciddi bir yetki karmaşası var. Bu karmaşa arazimin içindeki çöp dağlarının çoğalmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. 2012 yılından beridir buradaki sorunu yaşadıklarını ifade eden Balbaz, ilgili kişileri göreve çağırarak çözüm üretilmesini istedi. 

Suni dere yapmaya çalıştılar
Söz konusu arazide 2012 yılında suni dere yapılmaya çalışıldığını da belirten Balbaz, “Sanayi bölgesinde dere yataklarına yapılan binalar nedeni ile Sanayi Bölgesi’nde yaşanan su baskınlarını önlemek adına tarlamın ortasından geçecek ve yağmur sularının sanayi içerisine girmesini engelleyecek bir suni dere çalışması yapılıyordu. Bir şekilde biz bu çalışmaya engel olduk” dedi. Bu olay sonrasında birisi tarafından 200 bin Sterline araziyi satmalarının istendiğini ifade eden Balbaz, bu teklifi de reddettiğini dile getirdi.

Harmancı bu iş bizi aşar şeklinde cevap verdi
Söz konusu araziyi satma teklifini geri çevirdikten sonra hızla çöp yığınlarının arazi içerisinde oluşmaya başladığını ifade eden Balbaz, çöplerin toplanması konusunda dönemin Belediye Başkanları Kadri Fellahoğlu ve öncesinde görev yapan Cemal Bulutoğluları ile görüştüklerini ancak bir çözüm üretilmediğini kaydetti. Yerel seçimlerin ardından göreve gelen Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile de konuyu görüştüklerini ifade eden Balbaz “Sayın Harmancı çöpleri görünce bu iş bizi aşar şeklinde cevap verdi” dedi. Daha sonra Çevre dairesi ile görüşmesi gerektiği kendisine söylenince Çevre Dairesi’nin kapısını çalan Balbaz yine bir çözüme ulaşamadığını açıkladı.
 
Temizleseler telleyeceğim
Bu görüşmeler sırasında söz konusu çöplerin arazi içerisinden toplandığını ifade eden Balbaz, yeni bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlattı. Çöplerin toplanmasının ardından arazi içerisinden birileri tarafından toprak alınmaya başlandığını ifade eden Balbaz,  bir süre sonra kendisine bilgi verildiğini ve araziye gittiğini söyledi. Balbaz, bölgeyi ziyaret edene kadar söz konusu kişilerin araziden ayrıldığını, bunun hemen ardından yeniden ve çok daha fazla bir şekilde burada çöp yığınlarının oluşmaya başladığını kaydetti. Balbaz, “İlgili merciinin arazide temizlik yapması sonrasında arazimi telleyeceğim” dedi. Konu ile ilgili çalmadığı kapının kalmadığını ifade eden Balbaz yetkili kişileri görece davet etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473