banner564

Hızlı başlangıç

Yaz tatilinden dönen vekiller Meclis’teki ilk günlerinde bazıları ivedilik kararı içeren 10 tezkereyi onayladı

Hızlı başlangıç
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yaz tatilinin ardından ilk toplantısını dün yenilenen salonunda yaptı. 5’inci yasama yılının devamı olarak başlayan toplantı öncesinde resepsiyon verildi. Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber’in verdiği resepsiyona Başbakan ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, bakanlar, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, eski Meclis Başkanları, milletvekilleri, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, üniversite rektörleri ve öteki davetliler katıldı.

Bazıları ivedilik kararı içeren 10 tezkere onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun tatil sonrası ilk toplantısının ilk bölümünde okutulup olarak onaya sunulacaklara yer verildi ve 7'si ivedilik istemi içeren 10 yasa tasarısıyla ilgili tezkereler onaylandı.
İlk olarak Soyadı Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini isteyen Başbakanlık tezkeresi onaya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi. Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim ) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylanmadan önce konuşmalar yapıldı.

Erhürman: Yasaya aykırı
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz alarak, yasanın halihazırda yürüklükte olduğunu ifade etti. Erhürman “Yasayı ihlal ediyor, ‘var olan durumu tüzükle yasaya uygun hale getireceğiz’ diyorsunuz. Bu kabul edilemez. Elbette CTP olarak ret oyu vereceğiz” diye konuştu. Plakalarla ilgili düzenlemenin ne işe yaradığını bir partinin genel başkanı olarak halen anlayamadığını söyleyen Erhürman, “Yasaya aykırı olduğunu bilmiyor muydunuz?” diye sordu.

Çeler: Tüzük değişikliği yasaya aykırı
TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Ulaştırma Bakanlığı, bu konuda hiçbir uzmandan, bilirkişiden görüş almadı. Tüzük değişikliğini yasaya aykırı yaptı. Şimdi, kimse bunun savunmasını çıkıp yapmasın” diye konuştu.   Çeler, buna ret oyu vereceklerini söyledi.

Dürüst: Tezat varsa arkasındayız
Erhürman ve Çeler’in ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, kürsüye çıkarak eleştirileri cevapladı. Dürüst, “Tüzük ile yasa arasında tezat oluştu veya o dönem bu husus gözden kaçtı. Haziran ayında bu Meclis’e iletildi. Tezat varsa arkasındayız, giderilmesi için buradayız” dedi. Kemal Dürüst, yasanın hükümet olarak arkasında olduklarını, eksiklikleri de gidermek için çalıştıklarını söyledi. Dürüst, vatandaşları olumsuz etkiyen durum varsa bunun değerlendirileceğini ve giderileceğini yineledi Tezkere, oy çokluğuyla kabul edildi.

Serbest liman ve bölge
Daha sonra Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere üzerine de konuşmalar oldu.

Angolemli: Kararları ayaküstü alıyorsunuz
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yasa tasarısı üzerine söz alarak, “Belli ki kararları ayaküstü alıyorsunuz. Bu kararlar seçim yatırımdır. Lefke halkını uyarıyorum” dedi. Hükümetin icraatlarını eleştiren Angolemli, “Böyle bir yönetime layık olduğum için üzülüyorum” ifadesine yer verdi.

Süt Endüstrisi Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğu ile onaylandı
Süt Endüstrisi Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı verilen aranın ardından görüşülmeye devam etti. Tasarı oyçokluğu ile onaylandı. Meclis Genel Kurulu’nda teknik arıza nedeniyle konuşması yarım kalan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, aranın ardından çiftçinin ve hayvancının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Soyer: Hellim ve süt kalitesi kötü
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise söz alarak, pastörize süt üretiminin arttırılması gerektiğini ve ülkedeki hellim ve sütün kalitesinin kötü olduğunu söyledi.
Kalitenin arttırılması ve kalite kontrolü konusunda devlete büyük görevler düştüğünü belirten Soyer, dondurma ithalatındaki artışın korkunç olduğuna işaret ederek teşvik sisteminin iç pazara yönelik kullanılmasını istedi. Genel Kurul’da daha sonra tasarı madde madde görüşülerek bütünü oyçokluğuyla kabul edildi.

Çakıcı: Gidişat iyi değil
Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, tarım ve hayvancılıkta gidişatın iyi olmadığını kaydetti. Çakıcı, “Tarım ve hayvancılıkta böyle geldi, böyle gider bir düzen var. Kimse bunu değiştirmedi. Birkaç aile, bugünün köy ağasıdır. Yardımları hep bunlar aldı. Zenginleşti. Gerisi battı” dedi. Çakıcı, tarımda reforma ihtiyaç olduğunu, hükümette bunu yapabilecek politika ve irade göremediğini söyledi.

Töre: SÜTEK ve TÜK güçlendirilmeli
UBP Milletvekili Zorlu Töre, Sütek’in ve Tük’ün bütçesini güçlendirmek gerektiğini ifade ederek, bu sayede kurumların üreticiyi daha erken ödeyebileceğini söyledi. Töre, ithal ürünlere fon alınmasıyla bu kurumlara kaynak oluşturulabileceğini belirtti.
Hayvancılığın bazı köylerde gözle görülür şekilde azaldığını ifade eden Töre, bu konuda tedbir alınması gerektiğini söyledi. Töre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın hayvan hastalıklarıyla ilgili mücadelede başarılı çalışmalar yaptığını da belirtti. 

Din İşleri Dairesi Yasası oy çokluğuyla onaylandı
Cumhurbaşkanı’nca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Göre ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu tarafından oyçokluğuyla onaylandı. 

Denktaş: Vakıflar İdaresine bağlı
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, din işlerinin bütçesinin Vakıflar İdaresinin bütçesi altında olduğunu ve bunun yıllardır aynı yöntemle uygulandığını belirtti.

Oğuz: Yasada çatışma yaratacak herhangi bir şey yok
UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz ise, bu tasarıyı hazırlayanların sanki olmayan bir amacı varmış gibi davranılmasının verilen emeklere saygısızlık olduğunu, yasanın komiteden oybirliğiyle Genel Kurul’a geldiğini anımsattı.
Oğuz, Cumhurbaşkanlığı’ndan dönen yasada mabet kelimesinin yeniden değiştirilerek eski haline getirilerek Cumhurbaşkanı’nın endişelerinin giderilmesinin amaçlandığını belirtti. Yasada çatışma yaratacak herhangi bir şey olmadığını, 2.5 yıldır hep uzlaşıyla ilerlediklerini belirten Oğuz, değişikliklerin kadro ve teknik noktalar olduğunu kaydetti.

Komitelerden gelen tasarı ve öneriler görüşüldü
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu komitelerden gelen tasarı ve önerileri ele aldı. Genel Kurul’da bu bölümde ilk olarak Taşınmaz Mal (Tasarruf Kayıt ve Kıymet Takdiri) Yasa Tasarısı ele alındı. Tasarı üzerine söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay tasarının önemli olduğunu tasarıya olumlu oy vereceklerini ifade etti.
Meclis’in yenilenmesine değinen Uluçay, KKTC parlamenter demokrasisi açısından önemli olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Daha sonra Milli Eğitim Denetleme ve Yönlendirme Kurulu (Kuruluş, Görev  ve Çalışma Esasları) Yasa  Tasarısı ele alındı. 

Çağlar: Komiteye geri alınmasında yarar görüyorum
CTP Milletvekili Mehmet Çağlar da günümüz koşullarında sadece  dış denetimin  yetersiz kaldığını, çağdaş eğitimin hem iç hem dış denetimi barındırması gerektiğini vurguladı. Çağlar söz konusu tasarıyı bu anlamda değerlendirdiğinde yetersiz gördüğünü kaydetti.
Çağlar yasa tasarısı hazırlanırken, ülkedeki üniversitelerin eğitim fakültelerinde yapılan çok değerli çalışma ve tezlerden yeterince yararlanılmadığını savundu. Çağlar tasarıda üst kurulun daire gibi oluşturulduğunu oysa  çok daha geniş katılımla sağlanması gerektiğini belirterek, tasarının iyileştirilmesi için komiteye geri alınmasında yarar gördüğünü belirtti. 

Berova: 11 yıldır muallaktaydı
Eleştiri ve iddialara yanıt veren Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, 2006 yılına kadar teftişlerin Teftiş Dairesi adı altında hizmet verdiğini 2006 yılında Daire’nin iç düzen yasası oluşturulduğunu ancak  o tarihte Melis’ten geçirilen yasanın  uygulanabilir bulunmadığı için 11 yıldır muallakta olduğunu ifade etti. Berova’nın ardından yapılan oylamada  Milli Eğitim  Denetleme ve Yönlendirme  Kurulu  (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.
Genel Kurulda ayrıca  Üst Kademe  Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik No:2)  Yasa Tasarısı  oy çokluğuyla,  kabul edildi.

Özgürgün: Yargı yapılan düzenlemeyle tam bağımsız oldu
Başbakan Hüseyin Özgürgün de, Meclis’in yenilenmesine dikkat çekerek hayırlı olması dileğinde bulundu. Özgürgün Mahkemeler Değişiklik YasaTasarısı’ndaki değişikliklerin çok uzun zamandır beklenen değişiklikleri içerdiğini kaydetti.
Başbakan, yargının mali özerklik kazanması açısından da tasarının önemli olduğunu, yargının bu düzenlemeyle tam bağımsız olmasının sağlandığını, tasarının tam bir reform olduğunu kaydetti.
Başbakan Özgürgün yargı ayağının en iyi koşulda çalışması gerektiğinin altını çizdi. Yargı binalarının fiziki koşulları için de adım atılacağını kaydetti.
Genel Kurul’da son olarak Sayıştay Komitesinin Güvenlik Kuvvetlerini  Güçlendirme Kurumu’nun  1 Temmuz 2015-30 Haziran 2016 Mali Dönemine İlişkin Hesaplarının Sayıştay Denetim Raporuna ilişkin raporu  okundu. Dünkü oturumunu tamamlayan Genel Kurul bugün saat 10.00’da toplanacak. 

Bağımsızlık Yolu: Tatil nasıl geçti?

Bağımsızlık Yolu aktivistleri, “sendikasız işçi çalıştırmanın yasaklanması konusundaki yasa tasarısının 17 aydır mecliste görüşülüp onaylanmaması” gerekçesiyle Cumhuriyet Meclisi önünde basın açıklaması yaptı. Meclis önünde “Tatil Nasıl Geçti” pankartını açan aktivistler, milletvekillerine, “3 aylık tatilleri boyunca özel sektörde çalışan emekçilerin sorunlarını düşünüp çözüm yolları bulup bulmadıkları” sorusunu sordu. Bağımsızlık Yolu adına konuşan Münür Rahvancıoğlu, 3 ay önce 30 Haziran’da yine Meclis önüne gediklerini ve bu 3 ay zarfında yine çeşitli iş kazalarıyla ölümler yaşandığını anlattı.

Meclis önünde yaz saati eylemi…

“Kış mevsiminde yaz saati uygulaması”na karşı 33 örgüt imza kampanyası başlattı. Konuyla ilgili dün 10.00’da Cumhuriyet Meclisi önünde basın açıklaması yapıldı.
Basın toplantısında konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, “kış mevsiminde yaz saati uygulaması”na karşı Sendikal Platform, siyasi partiler, odalar, birlikler ve örgütler olarak imza kampanyasıyla mücadele başlattıklarını ve bunu duyurmak için toplandıklarını kaydetti.
Toplumun her kesimini mücadeleye destek vermeye çağıran Eylem hükümetten kamuoyunun sesine kulak vermesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2017, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473