banner564

Mutfak yanıyor

Kıymalı dolması veya pirinçli zeytinyağlısı ile Kıbrıs sofrasının vazgeçilmezi olan asma yaprağının kilosu 90 liranın altına düşmedi

Mutfak yanıyor
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Ekonomik dar boğaz, elektrik fiyatlarının cep yakması, ev kiraları derken ay sonunu zor getiren vatandaşın mutfak masrafı da belini büküyor. Özellikle sebze meyve fiyatlarında son zamanlarda yaşanan artış bütçeleri zorlarken, daha yeni tezgâha düşen asma yaprağı kilosu 90 TL’den satılıyor.  
Meyve ve sebze tezgâhlarındaki fiyat artışları vatandaşları tezgâhlardan uzaklaştırıyor. Lefkoşa’nın tarihi çarşılarından biri olan Bandabuliya esnafı, vatandaşın artık kilo ile değil tane ile alış veriş yapmaya başladığını söyledi. Diyalog’a konuşan esnaf, şimdilerde tezgâhlardaki ürünlerin cep yaktığını ifade ederken, vatandaşlar ise halkın uzun sebze meyve yiyebilmesi için yetkililerden önlem almasını istedi.

Ne dediler… Ne dediler…

Osman Uygar (Manav): 
Senelerdir Bandabuliya’da sebze meyve işi yapıyorum. İşlerimiz marketler çoğaldıkça düştü.
Son zamanlarda neredeyse kimse çarşıya uğramıyor. Tüm bunların üstüne ekonominin kötü olması, vatandaşın alım gücünün düşmesi satışların daha da düşmesine neden oldu. Şimdilerde tezgâhlardaki ürünler cep yakıyor. Vatandaş taze fasulye yemek isterse 20 lirayı gözden çıkarmak zorunda. Hele asma yaprağının yanına dahi yaklaşılmıyor. Kilosu 90 lira… Üretici de vatandaş da ne yapacağını artık bilmiyor. 

Baki Dilekçi (Manav):
Bandabulya’da esnafım. Son zamanlarda işlerimiz çok düştü. Ekonomik kriz vatandaşları etkilediği için çarşıya kimse uğramıyor. Şu anda tezgâhların en pahalı ürünü asma yaprağıdır. Asma yaprağını taze fasulye takip ediyor. Mevsiminde tezgâhlarda olan ürünler düşük fiyatta ancak mevsimi dışında olan ürünler çok pahalı.

Nazan Özlatif:
İş yerime yakın olduğu için genel olarak Bandabuliya’dan alıyorum. Her yerde meyve ve sebze fiyatları çok yüksek… Ekonomik kriz nedeniyle alım gücümüz kalmadığı için bu fiyatlar altında ezilmeye devam ediyoruz. Taze fasulye 20 lira, canımız çektiği zaman bu paraları verip almak zorunda kalıyoruz. Bu konuda çalışmalar yaparak fiyatların düşürülmesinin sağlanmasını istiyoruz.

İbrahim Ölmez: 
Kıbrıs’a gezmek için geldim bir haftadır buradayım. Sebze fiyatları ne yazık ki Kıbrıs’ta da Türkiye’de de aynı. Geçtiğimiz yıl havanın kötü olması nedeniyle üretim olmadı ve bu yıl fiyatlar uçmuş durumda. Bu yıl mevsim güzel oldu ve inşallah seneye çok daha iyi bir üretim olacak ve fiyatlar düşecektir. Üreticinin girdi maliyetleri yüksek olması nedeniyle fiyatlar ürünlere yansıyor. İnşallah bir çalışma yapılır ve vatandaşa ucuz sebze sunulur.

Emire Arseven:
Sebze fiyatları aldı başını gidiyor. Her yerde farklı bir fiyat uygulanıyor ve bunu kimse denetlemiyor. Herkes istediği fiyata satış yapıyor. Taze fasulye açık pazarda kilosu 20 lira… Alım gücü düşen vatandaşlar bu ürünleri tüketemiyor. Bu konuda çalışmalar yapılarak fiyatların düzenlenmesi ve her keseye hitap eden fiyatlara satışların yapılması sağlanmalıdır.

Ekram Tayfur: 
Genel olarak Belediye Pazarından manav alışverişimi yapıyorum. Gazeteden takip ettiğim kadarıyla fiyatlar cep yakar durumda. Sebze fiyatlar yüzünden sebze meyve tezgâhlarına vatandaşlar yaklaşamıyor. Bu ülkede sebze meyve fiyatlarının düşmesi için üretimin artması gerekiyor ancak bu biraz imkânsız. Çünkü üretim de gittikçe azalıyor.


Pazarlardaki fiyatlar şöyle; 
Asma: 90 TL
Fasulye: 20 TL
Bakla: 7 TL
Muz: 8 TL
Börülce: 15 TL
Kuru Fasulye 20 TL
Elma 7 TL
Çilek 15 TL
Soğan: 8 TL
Armut: 12TL
Erik: 25 TL
Kivi: 10 TL
Mango: 10 TL
Üzüm: 25 TL
Mantar: 30 TL
Domates: 9 TL
Salatalık 9 TL
Kolakas 16 TL
K.Patlıcan : 15 TL
Kabak : 15 TL
Baş Soğan : 8TL
Biber: 15 TL
Patates 5 TL
Dolmalık Biber: 20 TL
Acı Biber 30 TL
Çeri Domates: 12 TL
Soğan: 7.5 TL 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473