banner564

Nisan’da bitmez

“Toprak düzenlemesi adı altında 100 bin Rum’un içimize gelmesi durumunda huzurumuz kalmaz” diyen Eroğlu, erken çözüme ihtimal vermedi…

Nisan’da bitmez
banner598
Sonuç CEVİZCİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) kardeş üniversitesi Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) ev sahipliğinde Arabahmet Kültür ve Sanat evinde  “Kıbrıs sorunun en kritik dönemlerinden biri yaşanırken, “Kıbrıs Sorunu ve Türk Yunan İlişkileri” konulu panel düzenlendi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu yetkililerinin katılımıyla Girne Amerikan Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleşen, panelde, İkinci Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar ve Avrasya Radyo Televizyon Gazete Derneği Başkanı İsmail Kahraman birer konuşma yaptı.

Panelin  moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri İbrahim Erdoğan yaparken, 2. Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakere sürecini yakından izlediğini belirterek geçmişteki tecrübelerini anlattı.

İbrahim Erdoğan, “Türk Yunan İlişkilerinin belirlenmesinde ve değişiminde en önemli rolü Kıbrıs sorunu oynuyor” dedi.

Panelde, ikinci cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere sürecini yakından izlediğini belirterek, geçmişteki tecrübelerini anlattı.

 

Eroğlu: Rumların aklından geçeni biliyorum

BM Genel Sekreteri başkanlığında, beş zirve toplantısı yaptıklarını dile getiren Derviş Eroğlu, “Rumları müzakere masasında anlaşma noktasına getiremedik. Üç cumhurbaşkanı değişti, şimdi dördüncü cumhurbaşkanı görev yapıyor ve Rumlar halen anlaşma noktasına gelmiş değildir. Görüşmelerde Rumların aşırı talepleri devam ediyor ve bu taleplere evet dediğimiz zaman bu topraklarda yaşama hakkımızın kalmayacağını görüyorum” şeklinde konuştu.

“Toprak düzenlemesi adı altında 100 bin Rum’un içimize gelmesi durumunda huzurumuz kalmaz” diyen Eroğlu, erken çözüme ihtimal vermediğini, müzakerelerden nisan ayında bir sonuç alınmasının mümkün görünmediğini kaydetti. Kıbrıs Türk Halkı’nı ve Anavatan Türkiye’yi tatmin edecek bir anlaşmanın ortaya çıkmasını diliyorum” dedi.

 

Kahraman: Birliktelik olursa, sorun çözülecektir

Avrasya Radyo Televizyon Gazete Derneği Başkanı İsmail Kahraman ise panelde şunları söyledi:

“Biz Kıbrıs’ı bilmiyoruz, KKTC de maalesef Türkiye’yi yeteri kadar tanımıyor. Ben, altı kez Bosna Hersek’e gittim ama 21 yıl sonra ilk kez buraya geliyorum.

Kıbrıs’a gideceğiz deyince, Türkiye’de hemen soru işaretleri başlıyor. Kumar için mi gidiyorsunuz sorusu akla geliyor.  Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın kurtuluş noktası, çözüme hız katacak noktası, kültür ve inanç turizminden geçmektedir. Hem Rum  halkı hem Türk halkı buraya ciddi anlamda seferberlik düzenlemeli. Kendi kültürümüze, kendi tarihimize yönelik burada bir kültür turizmi başlarsa insanlarda birikim, birliktelik ve sevgi hakim olursa, inanıyorum ki kısa sürede sorun çözülecektir.

 

Akar: Ciddi gelişmeler yaşanmaktadır

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar konuşmasında, Kıbrıs müzakere sürecinin geldiği aşamanın önemine değindi.

Reşat Akar, Türkiye’de 2003 yılından itibaren, AK Parti’nin iktidara gelmesinin ardından, hem Türk – Yunan ilişkilerinde hem de Kıbrıs konusunda ciddi gelişmeler yaşandığını söyledi.

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi de panelde bir konuşma gerçekleştirdi.

Paneli öğrencilerin de takip etti gözlemlendi. Öğrenciler panelde sorular sorarak, konuyla ilgili bilgiler edinme şansı yakaladılar. 

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473