banner564

Nükleer yolculuk anlatılıyor

YDÜ Yakın Doğu Enstitüsü’nün İran Raporu yayınlandı

 Nükleer yolculuk anlatılıyor
banner598

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Yakın Doğu Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi, terör ve güvenlik uzmanı Ercan Çitlioğlu tarafından hazırlanan raporda Cenevre Anlaşması sonrası İran’ın bölgedeki dengeler içindeki liderlik mücadelesinin yeni dinamikleri irdeleniyor. Editörlüğü YDÜ Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Ercan Çitlioğlu ve Öğr. Gör. Erhan Ayaz tarafından gerçekleştirilen rapor İran’ın nükleer yolculuğu, İran-Suudi Arabistan ilişkilerindeki yeni dinamikler, Cenevre Anlaşmasının ana hatları ile bu anlaşmanın bölgeye ve Türkiye’ye yansımaları bölümlerinin yanısıra İran’ın Geç Modern dönemini, İran’ın karar alma mekanizmasını yönlendiren Hasan Ruhani, Muhammed Javad Zarif Kumsari ve Kasım Süleymani gibi yönetimdeki kilit isimlerin biyografilerini ve İran’ın güncel askeri gücünü inceleyen önemli eklerden oluşuyor.

Rapora Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nün yakindoguenstitusu facebook - sosyal medya adreslerinden ve www.yde.neu.edu.tr adresli web sayfasından da ulaşılabilecek.

Çitlioğlu: İran yükselen bir güç olarak geri dönüyor
Yakın Doğu Enstitüsü Danışma Kurulu üyesi, terör ve güvenlik uzmanı Ercan Çitlioğlu, raporun zamanlamasının çok önemli olduğunu vurguladı. İran’ın bölgede giderek artan rolünün altını çizen Çitlioğlu, “İran’la Viyana’da P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşma ve anlaşma koşullarına Tahran’ın uyduğunun onaylanması üzerine anılan ülkeye uygulanan yaptırımların sonlanması İran’ın dünya siyasetine yükselen bir güç olarak geri dönmesine eşlik etmiş görünüyor. Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte İran’da başlayan olumlu yöndeki değişimler, nükleer program konusunda varılan anlaşma ile İran’ın önünde yeni fırsat pencereleri açmış durumda. Doğal gaz rezervleri açısından dünyada bir numara, dünya payı %18, petrol rezervleri açısından dünyada iki numara, dünya payı %9 bir ülke olan ve coğrafyasının kendisine sunduğu yatay ve dikey erişim noktaları ve geçişkenlik açısından çok önemli bir jeopolitiğe sahip İran’ın geri dönüşünün bölge ülkeleri üzerinden ciddi etkileşimleri olacaktır. 

Koldaş: Çok boyutlu bir şekilde masaya yatırıyoruz
Doç. Dr. Umut Koldaş raporla ilgili yaptığı açıklamada Yakın Doğu Enstitüsü’nün aylık bazda çıkardığı araştırma raporlarının bir yenisini toplumun farklı kesimlerinin ilgisine sunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Koldaş “Değerli hocamız Ercan Çitlioğlu’nun düşünsel birikimiyle sistematik çözümlemeleriyle dokuduğu ve en yeni gelişmeler ışığında çok yönlü alan araştırması sonucunda kaleme aldığı bu önemli raporun kamuoyunun farklı kesimlerinin bilgilenmesi ve karar alıcılarımızın da bölgeye yönelik algılarını sistemli bir hale getirerek politika oluşturma süreçlerinde bir yararlanmaları açısından çok önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum.”dedi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2016, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473