Raif DOĞRU
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden adaya ayak basar basmaz, ülkesinin Kıbrıs’ta tek bir meşru hükümet tanıdığını, onun da ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ olduğunu söyledi ve o andan itibaren tüm temaslarını bu çerçevede gerçekleştirdi. Rum tarafının tepkilerini dikkate alan Biden, dün Anastasiadis ile ikinci kez yemek yedi ve ortak toplantı yaptı.
Anastasiadis’in sarayında askeri törenle karşılanan Biden, Makarios’un büstüne çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Biden, güneydeki gazetecilere Anastasiadis’le birlikte çok sayıda poz verdi. Fakat Eroğlu’nu ziyaretinde el sıkışan bir görüntü ortamı yaratmadı ve doğruca ‘KKTC sembollerinin olmadığı’ ikametgaha girdi.
Biden, Eroğlu ile görüşmesinde Maraş’ın Rumlara iadesinden söz etmedi. Güven Yaratıcı Önlemlerin uygulanması halinde karşılıklı alıp-vermelerin gerektiğine ilişkin Türk görüşüne karşı çıkmadı.
Çözümü Kıbrıslıların bulacağını ve kendilerinin herhangi bir empoze yapmayacaklarını açık bir şekilde ifade etti.
Kıbrıs’tan çıkacak hidrokarbon konusunda ise, Kıbrıslı Türklerin ‘eşit ortak’ olduğunu söyledi. Biden’ın bu sözleri, Eroğlu’nu mutlu etti.
Din adamları Başpiskoposluk binasında
Biden, önceki akşam Rum lideri Nikos Anstasiadis’in Limasol’daki evinde ağırlandı. Dün sabah ise temaslarına dini liderlerle görüşerek başladı. Görüşme Güney Lefkoşa’daki Başpiskoposluk binasında gerçekleşti. Biden’ı ‘Adanın Dini Lideri’ olarak karşılayan Başpiskopos Hrisostomos, daha sonra ‘Cemaat temsilcilerini’tanıştırdı. Bu görüşmede Kuzey Kıbrıs’ın Müftüsü (Din İşleri Dairesi Başkanı) Talip Atalay, Maronit Başpiskoposu Youssef Souif, Ermeni Başpiskoposu Varoujan Herkelian ve Latin temsilci Papaz George Kraj hazır bulundu. Biden, daha sonra Rum Başkanlık sarayına geçerek Anstasiadis ile hem başbaşa, hem de heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Rum Başkanlık sarayına gelişinde Anastasiadis tarafından askeri törenle karşılanan Biden, burada gazetecilerin görüntü almasından kaçınmadı. Biden, askeri törenden sonra, Başkanlık sarayının avlusunda bulunan Başpiskopos Makarios’un büstüne çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.
Sembolsüz binada görüşme
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Rum lideri Anstasiadis ile gerçekleştirilen toplantı ve öğle yemeginden sonra toplum temsilcileriyle biraraya geldi, ardından Kuzey Kıbrıs’a geçerek KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ‘Kıbrıs Türk Toplumu Lideri’ sıfatıyla bir saat 5 dakika süren bir görüşme yaptı.
Biden-Eroğlu görüşmesi, sarayın ikametgah bölümünde, KKTC bayrağı dahil, her türlü sembolden arındırılmış bir şekilde gerçekleşti.
Görüşme öncesinde Amerikalı uzmanlar, sarayın çevresinde köpeklerle bomba araması yaptı.
Biden’ı ikametgahın giriş kapısında karşılayan Eroğlu, fotoğraf için gazetecilere dönülmesini istedi, ancak el sıkışarak bir poz verilmeden içeriye geçildi. Biden görüşme sonrasında da gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadı.
Protesto eylemi
KKTC’yi Koruma Derneği ve Halkın Adalet Konseyi önderliğinde bir grup, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı “KKTC’ye Hoş Geldiniz” pankartlarıyla karşıladı.
KKTC’yi Koruma Derneği Genel Sekreteri Seyyan Uzunoğlu yaptığı açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın, “Rum tarafının ısrarlı taleplerine boyun eğerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile KKTC bayrağı ve sembollerinin olmayacağı, Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonu yerine Cumhurbaşkanlığı bahçesinde ayrı bir binada görüşmeyi şart koşmasını” protesto ettiklerini belirtti.
Uzunoğlu, “Sayın Biden’a hangi ülkeye geldiğini göstermek istedik. Geldiği yer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir” ifadelerine yer verdi.
Sözkonusu grup, Biden’a tepkisini “Mr Biden Welcome to T.R.N.C.- KKTC’ye Hoş Geldiniz” yazılı pankartla ortaya koydu.
Eroğlu memnun
Görüşme sonrasında basına tek başına açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “yararlı bir görüşme yaptık” dedi ve Maraş konusunun gündeme gelmediğini söyledi.
Biden’ın “çözümü Kıbrıslılar bulacak” dediğini ve müzakere sürecine destek verdiğini anlatan Eroğlu, Kıbrıs sorununun 50 yıldan beri BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde olduğunu anımsatarak, artık bunun gündemden kalması gerektiğini ifade etti.
Biden ile görüşmesini “çok samimi” diye niteleyen Eroğlu, Biden’in ziyaretinin adadaki çözüm çabalarına katkı sağlamasını diledi. Eroğlu, Biden’ın adaya gelişinde yaptığı açıklama gibi, kendilerine de çantasında bir çözüm paketiyle gelmediğini, anlaşmayı Kıbrıs’taki tarafların bulacağını söylediğini ancak çözüme yardıma hazır olduğunu da ifade ettiğini bildirdi.
“Maraş gündeme bile gelmedi...”
Görüşmelerinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini, Biden’ın Maraş’la ilgili bir şey telaffuz etmediğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, doğal gaz konusunun ise gündeme geldiğini, tüm dünyanın Kıbrıs Türk halkının da doğal gazda hakkı olduğunu zaten teslim ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği tazminat kararı konusunun da Biden’la görüşmesinde gündeme gelmediğini bildirdi.
ABD’ye teşekkür
Biden’ın şahsında ABD’ye Kıbrıs Türk halkı adına, çabaları ve kendileriyle temasları dolayısıyla teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Umarım çabaları olumlu katkı sağlar ve kendilerini bir barış antlaşması için yeniden Kıbrıs’ta görürüz. İki Anavatanın, bölgemizin Dünya’nın, Kıbrıs’taki iki halkın buna ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi.
Atalay: Kilisiye
büyük görev düşüyor
Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Biden’ın Kıbrıs’taki dini liderlerle gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili olarak Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu. “İçerik olarak gayet uygun ve güzel olan görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini” kaydeden Atalay, özellikle eşitlik konusuna ve dini liderlerin siyasi dil kullanmamasına vurgu yaptığını söyledi.
Atalay, “özellikle olayların patlak verdiği 1963’te Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın bir din adamı olmasının Türk tarafında Rum kilisesine ilişkin olumsuz bir algı oluşturduğuna” işaret ederek, bu algının düzeltilmesinde Kilise’ye büyük görev düştüğünü belirtti. Atalay, “Olumlu bir dil kullanılmalı ve siyaset dilinden uzak durulmalı” dedi.
Talip Atalay, görüşmedeki konuşmasında özellikle barış umudunu dile getirdiğini belirterek, Biden’ın da kendisine destek verdiğini ve barış umuduyla ilgili uzun bir konuşma yaptığını söyledi.
Talip Atalay, görüşmede, genel olarak ibadet yerlerinin bakımı ve ibadete açılması üzerine konuşulduğunu kaydeden Atalay, Hala Sultan Tekkesi’nin 5 vakit ibadete açılmasını ve ziyaretin kolaylaştırılmasını talep ettiğini belirtti. Atalay, “Hala Sultan amaçlı ziyaretler tamamıyla serbest bırakılmalı” dedi.
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 15:20