banner564

Oy sayımı yordu

YSK Başkanı Şefik, yeni seçim sisteminin sandık kurullarında görev yapanlara zor geldiğini belirtti

Oy sayımı yordu
banner598
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Narin Ferdi Şefik, yeni seçim sisteminin sandık kurullarında görev yapanlara zor geldiğini belirterek, “6-7 saat geçmesine rağmen netice veremeyen çok sandık oldu” dedi.
YSK Başkanı Şefik, seçim sonuçlarıyla ilgili saat 12.30 itibarıyla basına açıklama yaparak hem gayrı resmi sonuçları duyurdu, hem de soruları yanıtladı.

Seçim konusundaki en büyük sorunun YSK 32 formlarının sandıklardan YSK’ya ulaştırılması konusunda yaşandığını söyleyen Şefik, şunu ekledi:
“Seçim, sandık kurullarına tahmin ettiğimden zor geldi. Bugün sabah 3 büyük ilçede çok sayıda sandık kurulunda ciddi sorunlar yaşandı, yorgunluk ve uykusuzluk devreye girdi. Sandık kurullarında çalışanlar ne yapacaklarını bilemez konuma geldi. İlçe seçim kurullarının kendilerine yardımcı olmasını beklediler. Tabi buradaki ekipler de pazar sabahtan beri çalıştıkları için onların da kapasiteleri zayıfladı. Zaman uzadıkça süreç zora girdi.”
Bazı konularda çok kez izah ve ikaz yapılmasına rağmen sandık kurullarının hata yaptığını kaydeden Şefik, “Sistem sandık kurullarına komplike geldi. 6-7 saat geçmesine rağmen netice veremeyen çok sandık oldu. Bu nedenle uzama söz konusu. Perde gerisinde olan kişiler zorlandı” dedi.

Yaşanılan ilginç olayları aktardı
Bu seçimde de fiziki sorunların yanı sıra çalıştırılan kişi sayısıyla ilgili sorunlar olduğunu kaydeden Şefik, “Her seçim bunlar yaşanıyor. Şikayetler oluyor. Bazı sandıklar geç geliyor. Bir sandığa ‘YSK 32’niz gelmedi’ diye ulaşıldı. ‘Sandık kurulu başkanı uyudu, biz hiçbir şey yapamayız, bekliyoruz’ denildi. Bunun gibi pek çok olay var” şeklinde konuştu.
Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın mevcut hali konusunda görüşünün sorulması üzerine Narin Ferdi Şefik, “Bildiğim kadarıyla hemen hemen tüm partiler YSK’nın özellikle karma oylarla ilgili yorumuna katılmadı. Farklı olmasını bekliyorlardı. Şimdi, muhakkak bu yasayla ilgili değişiklik yapacak. Böyle bir beklentimiz var. Biz de bazı değişiklikler yapılmasını istiyoruz. Meclise, propagandanın ele alınması konusunda önerimiz de olmuştu” ifadelerine yer verdi.

Oylar gün doğmadan geldi…
Şefik, “Öte yandan dün sabahtan öğleye kadar Yüksek Seçim Kurulu’ndaki bekleyiş de sürdü. Oylar, torbalarla Lefkoşa İlçe Seçim Kurulu’na taşındı. Bazı sandıkların oyları gün doğmadan bazılarınınki de saat 10.00 gibi getirildi.
Sandık görevlileri polislerle birlikte uzun saatler koridorlarda sandıklarını teslim etmek ve onay almak için bekledi. 30 saati aşkın süre çalışan sandık kurulu görevlilerinin bazıları koridorlarda bazıları da bekleme salonlarında uyuyakaldı. Görevliler, uzun saat bekledi, zaman zaman sinirler de gerildi.
Pazar sabah saat 07.00’den önce sandık başına geçen görevlilerinin sayımı ve sonuçları formlara işlemesi, 12 saati buldu. Başkan ve üyelerin Lefkoşa Seçim Kurulu’ndaki bekleyişi de neredeyse 4-5 saat sürdü. Sandıklarını teslim eden başkan ve üyeler, onay almadan buradan ayrılmadı.
Lefkoşa Yüksek Seçim Kurulu’na gelip oyları teslim edecek sandık görevlilerine sıra numarası da verildi ama sandıklarda çıkan sorun nedeniyle sıra numarası sistemi aksadı. “dedi.

Kesin sonuç bugün açıklanacak
Seçimlerin sona ermesinin ardından gözler bundan sonraki sürece çevrildi
Resmi kesin sonuçlar bugün YSK tarafından açıklanacak..
Mazbataların verilmesinin ardından yeni hükümeti kurmak için çalışmalar başlayacak.
Sonuçların belli olmasıyla Anayasal süreç işleyecek.
Buna göre YSK’nın, ülke barajı olan yüzde 5’i geçen partileri ve resmi sonuçları Resmi Gazete’de yayımlamasının ardından itiraz süresi başlayacak.
Olası itirazların değerlendirilmesinden ve sonuçların kesinleşmesinden sonra seçimi kazanan milletvekilleri Resmi Gazete’de ilan edilecek.
Bu süreçte mevcut hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı’na sunması gerekiyor ancak yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca onaylanana kadar mevcut hükümet göreve devam edecek.
Anayasa’ya göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçiminin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonraki 10’uncu gün saat 10.00’da kendiliğinden toplanacak.
Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek. Milletvekilleri bu ilk toplantıda ant içecek.
Hükümetin kurulma süreci ise Cumhurbaşkanı’nın, Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline vermesiyle başlayacak. Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini alan milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.
Görevi alan milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanı’nca atanacak ve Bakanlar Kurulu’nun listesi tam olarak Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak.
Bakanlar Kurulu’nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak ve ardından güvenoylamasına gidilecek.
Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak.
Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2018, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473