banner564

Oylama haftaya

Din işleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasa Önerisi’nin görüşüldüğü meclis oturumunda gergin anlar yaşandı

Oylama haftaya
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı Başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da ilk olarak Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarına yer verildi. UBP milletvekili Dursun Oğuz’un Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü. İvedilik tezkeresi oybirliği ile onaylandı.
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, Din işleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasa Önerisi’nin Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi ile ilgili de söz aldı.
Kuran kursları konusuna dikkati çeken Angolemli, toplumun bu konuda çok hassas olduğunu belirtti ve yasa önerisinin aceleye getirilmemesini istedi. Tezkere oy çokluğuyla kabul edildi. Ardından Dipkarpaz Belediyesi 2006 Yılı Sayıştay Denetim Raporu ele alındı. Raporun okunmasından önce Tatar’ın konuşmasına yanıt veren Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay, kendilerinin de konuları en erken zamanda ele alabilmek için çalıştıklarını dile getirdi.
2008 yılında yapılan belediye denetimlerinde işaret edilen düzeltme ve iyileştirmelerin önemli bölümünün belediyeler tarafından hayata geçirildiğini anlatan Uluçay, denetimin önemli olduğuna katıldığını, öte yandan o günden bugüne belediyelerin pek çok olumlu icraata imza attığını da kaydetti.
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde Din İşleri Dairesi teşkilat yasasında değişiklik öngören yasa önerisi, yoğun tartışmaya neden oldu. Din Görevlileri Sendikası ve Din Görevlileri Birliği’nden temsilcilerin de izleyici locasından takip ettiği birleşim sırasında, bazı örgütler Meclis önünde öneriye karşı eylem yaptı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, tartışmalara yol açan Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüştü. Toplantıda öneriye bazı değişiklikler yapıldı. Önerinin bütününün oylanması, gelecek haftaki toplantıda yapılacak. 

Erhürman: Kimsenin iki dudağı arasında olmamalı
Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi konusunda söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, din görevlerinin hukuki statüsünün sağlamlaştırılması gerektiği görüşünü savunmaya devam ettiğini belirterek, hukuki statünün kimsenin iki dudağı arasında olmaması gerektiğini kaydetti.

Oğuz: Endişeler aşılabilir
UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz da “vaiz ve imam”ın herhangi bir ibadethanede sürekli bu işi yapanları kapsadığını ifade ederek, bu ayırımın yapılmasıyla yasa önerisindeki endişelerin aşılabileceğini söyledi.

Çakıcı: Rezil bir gün yaşanıyor
Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı ise Meclis’te “rezil bir gün yaşanmakta olduğunu” savunarak, sıkıntılar bulunan yasa önerisinin neden alelacele kabul edilmek istendiğini sordu. Önerinin komitede düzeltilebileceğini belirten Çakıcı, bu aşamada inatlaşmaya gerek bulunmadığını söyledi.
Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin madde madde görüşülmesinin tamamlanmasının ardından önerinin ivediliği olmaması nedeniyle bütününün oylanması bir sonraki birleşime bırakıldı.
Ardından Meclis Genel Kurulu’nda Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülerek kabul edildi.
Toplantıda daha sonra Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. 

Öneriler protesto edildi
Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP), Baraka Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, komiteden Meclis’e sevk edilen Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni, "dini anlayış dayatması olduğu" gerekçesiyle protesto etti. TDP Genel Sekreteri Asım İdris, kamuda köklü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu ancak bu ihtiyaç dururken sadece Din İşleri Dairesi’nin ele alınmasının TDP’yi rahatsız ettiğini, Meclise sevk edilen Yasa Tasarısı’nda da TDP’yi rahatsız eden pek çok madde bulunduğunu söyledi. İdris, “(Yasa Önerisi) Gençliğin dönüştürülmesi çabalarının farklı bir varyasyonudur diye düşünüyoruz” dedi.
Mevcut Yasada bulunan “İslam dinini, Atatürk devrimi ve ilkeleri ışığında, taassup, gerici, istismarcı ve siyasi faaliyetler dışında tutmak” ifadelerinin yasadan çıkarılmasının da kabul edilemez olduğunu kaydeden İdris, Öneriler arasında Din İşleri Dairesi’nde, yazılı ve görsel programlar yapma yetkisi, Din İşleri Dairesi’nin etkinlik alanının genişletilmesi ve kadroların “çok yüksek seviyelere” çıkarılmasının bulunduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2017, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473