banner564

Sinek istilası

Mağusa’nın Çanakkale bölgesindeki göletin çevresinden şikayet var

Sinek istilası
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Gazimağusa’nın göletiyle ünlü Çanakkale bölgesinin sakinleri, plansızlık ve programsızlığın yanı sıra çevre kirliliğinden şikayet ediyor. Ayrıca, böylesi muhteşem bir göletin sinek istilasına uğramasından yakınıyor. Diyalog TV Halk Meclisi programında bölgedeki göletin çevresine bir dinlenme tesisinin kurulamaması de eleştirildi. Bölgedeki hayvancıların su isyanının da dile getirildiği programda, ağıl bölgelerinde alt yapı olmaması eleştirildi. Çanakkale Muhtarı Abbas Mendeli’nin ev sahipliğinde Çanakkale Spor Kulübü’nde gerçekleştirilen program Diyalog Tv’den canlı olarak yayınlandı. 
Programa CTP Milletvekili Erkut Şahali, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, DP Başkan Yardımcısı Kenan Akın ve Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ile bölge sakinleri katıldı.

Abbas Mendeli / Çanakkale Muhtarı:  
Bölgemize 1974’ten sonra yerleştik. Yerleştiğimizde 500’ün üzerindeydik şu anda 20 bin nüfusumuz var. Bu nüfusa bir muhtarlık bakıyor. Bölgemizde bir araziyi peşkeş çekerek verdiler. Mahallemizde daha önce milletvekili adayı çıkmış ama kazanmayan Anıl Kaya vardı. Serdar Denktaş’ın özel kalem müdürü olunca 20 dönümlük araziyi el altından verdiler. Dr. Hakan Dinçyürek bakanlığa gelince itirazlarımız üzerine el atıp araziyi iptal etti köylüye verilip park olsun diye. Dinçyürek bakanlıktan gider gitmez arazi el altından aynı şahıslara verildi. Nasıl oldu bilmiyoruz. Bölgenin tek bir arazisi 20 dönüm ve biz onu istiyoruz. Çanakkale Spor Kulübü’ne verilmedi el altından başkalarına verildi. Bölgemize Anamur suyu geldi, bütün evlerde var ancak bahçelerde yok.

Hüseyin Olgunay: 
İşlerimiz ve durumuzuz kritik. Elimizde bir şişe su bir şişe süt var. Şu an üretilen süt bedeli sudan daha ucuz. Başımızda hükümet edenler bir bin cambazlıkla hayvancıyı perişan etme durumundadır. Birlik başkanımız daha fazla perişan oldu. Çıktı bir arsa meselesi şimdi zaten memleketin bütün kaynakları iki isim üzerine dağıtıldı. Biraz daha dağıtılsa ne olacak? Doğrudan gelir desteği ödenmedi. Küçükbaş destekleri 18’inde ödenecek dedi. Sonra düşürdüler 4’e biri verilecek diye Maliye Bakanı gülerek 20 Haziran’da ödenecek dedi. Gelen ay giden ay hiç bir şey değişmez. Birlik olup sektörümüze sahip çıkalım. Başımızdakiler bir an önce koltukları bıraksınlar gitsinler. Süte zam yapmak istemiyorlar çünkü imalatçı sütü almıyor. Büyükbaş hayvancıya dedi 180 TL verecekler 90 lira verdiler zar zor. Hükümete çağrımız, istifa etmeleridir. Yazıklar olsun böyle hükümete.

Hüseyin Yahat 
Bir zamanlar rahmetlik Dektaş’ın sayesinde Çanakkale Güzelleştirme Derneği adı altına bir park almıştık. 10 yıllığına bir bölümünü döveç düğün salonu olarak devretmiştik. CTP’nin hükümet olduğu dönem bir gece bakanlar kurulu kararıyla derneği feshediyorlar ve Gazimağusa Belediyesi’ne veriyorlar parkı. Yıllarca mücadele ettik hiç bir şey olmadı. Mahallede yolda bir yaya geçidi, kaldırım yok. Sorun varmış bizim mahallede ne sorunu var yıllardır merak ediyoruz. Park sorunu çözülmedi. İçinde yılanlar, fuhuş yuvası pislik içinde hiçbir önlem alınmadı. Denktaş üniversitesini devlet yapamaz bir bordur taşını yapamadılar üniversite mi yapacaklar Boşu boşuna halkı kandırmasınlar. Rahmetli Denktaş’a bir mezar taşı yapamadılar.

Derviş Ekşici / Çanakkale Güzelleştirme Derneği Başkanı: 
Derneğimiz feshedilmedi. Ne yazık ki siyasi nedenlerden dolayı UBP mensubu olduğum için derneğin elindeki 9 yıllığına yap işlet devret modeli ile verdiğimiz Döveç Şirketine tam 9 yıl dolunca alındı önce muhtarlığa verildi. Ara emri için Enver Öztürk’e gittik. Muhtar yapamaz dediler, belediyeye verdiler parkı. Çanakkale Spor Kulübünde 350 oyuncumuz var. Bunların içerisinde 5 yaşından A takım vardı, basketbol takımı vardı. İsveç Stockholm’de başarı elde etmiş bir basketbol takımımız vardı. Başarılı giden bir kulübün gelirleri kısıtlandı. İlk süper lig takımıdır. Mağusa bölgesinde tek çim sahası olan takımdır. Mahalleliler ile birlikte yaptık ancak rahatsız olan siyasiler elimizden arazimizi aldılar. İsmail Bey gelince başkanlığa geri istedik park alanımızı. Meclise gönderildiğini ret çıktığını söyledi. Mağduruz, bizim hakkımız o park. 

İbrahim Nizamoğlu: 
80’lerde geldik bu bölgeye kardeşim mandıra yaptı 11 bin volt direğe 66 bin volt yüklediler direk koptu ve kuzular koyunlar öldü. Mandıra yaptık başka yere sorgusuz sualsiz mahkemeye soktular ve yıktılar mandıramızı. 150 milyar zarar gördü, şimdiki siyasetçiler nerededir? Larnaka kazasının en toprak zengini insanlarıydı amcamla babam. Mezarlık yolunda 39 dönümlük bir evlek alan güneyde kiti burnu 500 dönüm denize sıfır üzerinden 3 bin puan verecekte bu hırsızlara mal edecek. 42 senedir malımızı kullanamadık dilenci gibi geziyoruz. 

İbrahim Öztinar: 
Belediye içerisindeki birimlerin birim sorumlularının kendi şahsi çıkarlarına yönelik vekillik yaptığını teyit ettim. 3-4 ay önce bir şikayet yapmak için belediyeye gittim, değerlendirileceğini söyledi. Söz laf ile yürümeyeceğini anladığım için yazılı dilekçe yazdım. Sağlık dairesi değerlendirdi dilekçemi fakat belediye beni yokuşa sürüyor. Benim oturduğum mahalle 15 yıldır burada yaşarım yan komşum tavşan, tavuk 9 köpek besler pislik içerisinde mutfağımın kapısından koku girer hayvanlar gece bağırıyor. Şikayet ettim bir hal çare arayalım diye. Sağlık birimine yolladılar oradaki sorumlu arkadaş dilekçeyi biz değerlendirdik yerinde gittik gördük sen vazgeç bu işten çok uzun sürer mahkemelik olur. Zaten bizi aştı imar bölümüne sevk ettik, sizin de muhtar yazı yazdı insanlara köpek besleyebilirsiniz diye. Muhtar nasıl yazar böyle bir yazı, sordum muhtara. Muhtar mı yoksa belediyenin biriminin başındaki ki mi yalancı? Bu kadar küçük şeylerde çözemiyorsak ne yapalım satalım evimizi başka kazaya yerleşelim. Köpek sorunu var bu bölgede. Köpek atacak olan gelir göle atar ve gece sürü halinde geziyorlar burada. Belediyenin bir çaresine bakması lazım.

İlker Ekşici: 
Mahallemiz 15 bin civarında nüfusa sahiptir. Mağusa’nın en büyük yerleşim alanına sahiptir. Küçük çocuğumda yok ama bir tam teşekküllü bir parkımız yok. İnsanlar çocuklarını iskele veya Aysergi’ye götürüyor. Park istiyoruz, duyuru yaptık söz verdiler. Vekillerin biri dedi yer gösterin de yapsınlar. Belediye ye biz mi yer göstereceğiz. Çocuklar yollarda, köpeklerin içine oynarlar. Daha önceden bazı araziler söz verildi ancak yerine getirilmedi. MTG ve Dumlupınar’a yer verildi bizim elimizdeki de alındı. Kınıyoruz. 

Orbay Kaya:  
Birkaç kişi dışında Çanakkale güzelleştirme derneğine hiçbir arkadaşımız iğne çakmadı. Dönemin muhtarı ve üyeleri yazı yazdık 750 tane ağaç dikeceğiz diye parka kimse gelmedi. Hayrettin Alçıner eşi, annem, küçük kardeşim ve ben 750 tane ağaç ektik oraya. Yardımsever işadamlarından yardım toplamaya çalıştık dernek için, aniden sildiler bizi dernek üyeliğinden. Ektiğimiz ağaçları da hayvanlarını sokup yedirdiler. O bölgeden 76 kamyon çöp çıkardım. Bir önceki hükümette gittim tekrar görüştüm yetkililer ile halen istiyorsan araziyi veririm dediler. Tekrardan ağaçlandırdım elektrik çektim, bütün izinlerimde var. Burayı bize Serdar Denktaş vermedi. 

Murat Gazioğlu:  
Çanakkale’de organize sanayi hayvancılık bölgesi var belediyenin tahsis edip dağıttığı ancak bir alt yapısı yok. Yollar toprak, su sorunu var. Bölgede bütün mandıra sahipleri kuyu kazdı hiçbiri içilebilecek nitelikte su bulamadı. Belediyenin bu ile bir çözüm bulması gerekiyor, hayvancılar sularını tankerle taşımak zorundadır. Yem katkı maddeleri başta arpa olmak üzere zam yapıldı. Bizim halen sütümüz aynı fiyat, süt fiyatının değiştirilmesi gerekir. Hiç Bir hayvancının elektriği yok o bölgede.

Yılmaz Gazioğlu
Bende hayvancılık yapmaktayım hem küçükbaş hem de büyükbaş. Girdi çıktı fiyatları son raddeye geldi. Süt fiyatlarının düzenlenmemesi teşviklerin gelmemesi bizi son noktaya getirdi. Yanımda 6-7 kişi çalışıyor sigortalarını yapıyorum maaşlarını ödüyorum ben de hakkımı istiyorum. Çocuklarıma harçlık veremez duruma geldik. Sabah 5’ten akşam 9’a kadar ovalardayız. Oy için gelmesinler yanımıza iş yapsınlar ekmek yiyelim. Atık sular dökülüyor, senelerdir kavgasını veriyoruz ama kimse duymuyor. Hayvanlar içiyor bu suları sütünü içiyoruz etini yiyoruz. Bu konuya değinsinler sağlıksız şartlarda süt ve et üretiliyor.

Atakan Alasya: 
Belediye başkanlarının söz verip yapmadığı proje var. Hayvancılara yer yapmışlar ama içine girilemeyecek kadar kötü. Alt yapı yok aracımla geçerken utanıyorum buna biraz daha destek verilmesi lazım. Çocuklara bir şey yapmaya çalışıyorum ama destek olmak yerine köstek oluyor insanlar. Buraya bir bisiklet parkuru yapılabilir gölün etrafından geçecek. Birkaç işi birleşse yapılabilir. 

Mustafa Naimoğluları /Hayvancılar Birliği Başkanı:  
Neyi yönetirseniz yönetin her şey ciddiyet ister. Ciddi olarak sorumluluk üzerinize alamazsanız size eleştiri getirir. Hükümet 200 dönümlük araziyi iptal etmiş aynı bakanlar kurulu değil miydi Denktaş’a veren? Büyük hata büyük ayıp. Başbakan diyor üreticiyi ödeyeceğiz 18 Mayıs’a kadar günü gelince Maliye Bakanı’nın kapısına yolluyor. Üreticiye de halkada herkese ciddi davranmalısınız. Bu insanlar bu bölgede yaşıyor ağıl bölgesi var elektrik, su yok. Su bölgeye geldi ağıl bölgesine gidemiyor. Hayvancıya ve tarıma daha uygun fiyata verilmesi gerekiyor. 

Muharrem Sonatlı: 
Kulüp ile ilgili bir arazi konusu var. Siyasiler bu işi öyle bir yaptı ki bölgenin gençlerini birbirlerine küs hale getirdi. Dostlukları zedelendi. Siyasiler bu sorunu çözsün kulübe yer versinler. Bu mahallede 450 tane şehit çocuğu arsası var. Yollar Rum zamanından kalma. Çocukların çıkış saati olduğunda dershanelerden yol kilitlenmiş olur. Şehit çocuğu arsalarının yarısının apartman olduğunu düşünelim nüfus artacak. Milyonluk arabalar yolların içindedir park sorunu var. Mezarlığın yanından gelen yol var asfaltlansın dedik çeşitli sebeplerle yapmadılar. 

Adil Onalt:
Arpanın peşin fiyatı 71 kuruş oldu. 5 bin ton arpa iki firmaya peşkeş çekildi ve hayvancının hakkını katletti. İki firma bir gecede 375 bin TL kar etti. Bu hayvancının hakkını kaybettiniz. Arpa pahalı olacak deseydiniz onlarda laır ucuza stok yapardı. Yem fabrikası hükümete söz vermiş bir ay zam yapmayacaklar yeme. İki tane mi yem fabrikası var bu ülkede. Küçükbaşın sütü kalmıyor. Yapılan yanlışlar her zaman hayvancıya yansır. 

Kenan Akın /DP Başkan Yardımcısı: 
Çanakkale bakanlık dönemimde Kıbrıs’ta üçüncü çim sahaya sahip olan bir yerdi. Göl bölgesini park halinde halkın kullanabileceği proje düzeni içerisinde çalışılıyor. Sadece bu bölgede değil hayvan barınakları dünyanın en çarpık bölgeleri KKTC’de. Önemli sektör olan hayvancılık bölgeleri plandan projeden yoksun çağdışı görünüme sahip. Birleşik mandıra rezaleti var ortada bir an önce ciddi projeler yapılması gerekiyor. 

Erkut Şahali / CTP Milletvekili: 
Siyasetten genel olarak şikayet var. Demokratik toplumlar siyasetle yönetilir. Kararlar verilir ve o karara bağlı hükümet oluşur. Bugün yaşanan eleştiriler dile getirilirken geçmiş bırakılmalı. Yaşadığımız sorunları sebebi ne isek konuşarak aşmayı denemek lazım. Standartları belirlenmiş bir yaşama ihtiyaç vardır. Bunun yolu da yurttaşların ve siyasilerin yasalara uygun zorunluluğunu hissetmesinden geçer. Aksi halde sorunlar çözülmez. 

Hüseyin Angolemli /TDP milletvekili:  
Genç arkadaşlarımız hayvancılıkla uğraşıyor demek ki devlete yük değiller. Devletin kapısına gidip bana iş ve demiyor çok güzel bir olay. Devlet bu işle uğraşan gençlere mutlaka yardımcı olmalıdır. Her ülke tarımcısına hayvancısına yardım eder. O üretici eğer girdileri ucuzlarsa eti ve sütü ucuza verecek ve bütün toplum faydalanacak. Tarım sorunları çok olan bir kesim. Hep lafta kalıyor. Süt ödemeleri 3-4 taksit geriden yapılıyor. 

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2017, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473