banner564

Salgın korkusu

Sular altında kalan Köprülü köyü sakinleri devletten ilgi bekliyor 

Salgın korkusu
banner598

 Abdullah SUİÇMEZ

   Aşırı yağışlar sonrasında barajın patlamasıyla birlikte sular altında kalan Beyarmudu Belediyesi’ne bağlı Köprülü köyü sakinleri devletten ilgi ve yardım bekliyor.
   Toprakların sular altında kalması nedeniyle herhangi bir iş yapamadıkları gibi sineklerin şimdiden bölgeyi işgal ettiğini belirten köylüler ‘salgın hastalık’ endişesi yaşıyor.
   Diyalog Halk Meclisi’ne katılan ve devletin ilgisizliğinden yakınan köylüler, şimdiye kadar herhangi bir ilaçlamanın yapılmadığına dikkat çekti ve ilgili bakanlıkları göreve davet etti.
   Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen canlı yayına CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ve köy sakinleri katıldı. 
Canlı yayın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gecesinde gerçekleştirildiğinden köy çocukları programın başında günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu.
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, ellerinde KKTC ve TC bayraklarıyla şiir okuyan çocuklara armağanlar verdi. Programda ilk sözü köy muhtarı aldı; 
Turgay Alıkan – Muhtar 
Eski adı Kukla yeni adı Köprülü köyümüzün adı. Nüfusumuz 196 kişi. Baraja gelen sulardan sorun yaşıyoruz. Doldu taştı baraj. Fakat sular aydır orada duruyor herkes bakıyor. Yollarımız çok bozuk.
Hüseyin Kadir: 
Hiç kimse gelip köye halimizi sormuyor. Baraja gelen su üç aydır aktarılmıyor. Herkes kan ağlıyor. Sinekler yüzünden sıtmadan öleceğiz. Köylü perişan. Bahçelere vermiyorlar suyu gitsin, hangi yöntemi yapsalar olmuyor. Belediye Başkanı, elçilik, devlet buna bir çare bulmalı. 
Mahmut Hayta: 
Su geldi felaket yaşadık. Üç yıl kurak geçti, yağmur yağdı sular bastı. Su doğru şekilde dağıtılmış olsaydı sular buraya hiç gelmezdi.
Hatay Bolat: 
Büyük bir felaket ile karşı karşıyayız. Çayönü köyü ovasını su aldı yürüdü. Hiçbir önlem alınmadı şimdi çamurun içerisinde yol açmaya çalışıyorlar. Zehir attılar otlara doğadaki hayvanlar ölüyor. 2006’da iki tane gölet yapıldı önlerine daha set yapılmadı. Belediyelere bağlanalı köyler bakımsız kaldı. 
İbrahim Nizamoğlu:
Hayvanlar mandıralar sular altında kaldı.  Dereyi açtılar zar zor. Dere mandıranın yanından ikiye bölündü sular akar gider. Derdimizi kimseye anlatamadık. Kuyuların olduğu tepecikleri tahrip ettiler. Bir tepedeki kuyu kaldı onu da Müteahhitler Birliği’ne verdiler mandıramla birlikte. Birlik adamları ölçüm yapmaya geldiler makineleri kurarlarsa yeraltı sularını mahvedecekler. Su kaynağının olduğu yeri öldürüyorlar, ayrelliler, laleler, çalılar şimşirler de yok oluyor. 
Biray Hamzaoğulları: 
Kuzey kesimindeki insanlar çalışkan olamadı. Dereler geldi aktı akar vay, akmaz vay. Dereler akmayınca herkes kuraklık parası ister. Kuyu sistemlerini hep birlikte bozduk. Hayvanları olan insanlar mısır veya bir şey ekerse lehimize çevirebiliriz. Gölet için yapılabilecek bir şey varsaydı bile çok geç kalındı. Çünkü her yer çamur oldu ve herhangi bir aracın girmesi zordur. Yollar çocukluğumda nasıl saydı aynen öyle çok değişmedi. Gerçek zemine oturmak için 15-20 yıl istiyoruz. 
Yıldız Giritli: 
Kırk yıldır ne yapıldı? Yolsuzluklar karşısında kimse ağzını açmadı. Herkesi bıraksınlar kendine göre bir şeyler yapsınlar. Yıllardan sonra baraj doldu.  Tarlaları sular bastı çünkü dereler kapatıldı. İlaçlama yok sinekler yiyor bizi. 
İlker Edip: 
Bölgede 50 yıldır ilk defa Köprü Gölet’i bu yıl taştı. Bu gölettin derinleştirilmesi ve bendin iyileştirilmesi gibi yapılması gerekenler var. Hemen her gün buralarda ilgili dairelerden yetkililer var, bunları defalarca dile getirdik. Fakat sorunlar iletilince aldığımız cevap şu an kaynak yok, yapamıyoruz oluyor. Bendin bir kısmı altından su kaçırıyor. Belediye olarak gerekli izinleri alarak dere yataklarını biraz temizledik köprülerde iyileştirmeler yaptık. Su Güvercinliğe doğru gidiyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar ovalarına giremez durumda. Halkımız mağdurdur. Belediyenin bu köprüleri yapacak bir geliri yoktur. İlgili merciler bizi dinleyip duysun. Köprüler tamir istiyor köylüler ürünlerini hasat edebilmek için tarlalarına gidemeyecekler. Toplamda 100 bin TL ihtiyaç var tamir için. Bu suyu ovalara değil de yer altına vermek en makul olandı. Bendin tamamen temizlenmesi ve yenilenmesi için bir bütçe ortaya çıktı.
Salahi Hoca: 
En büyük sorun barajdır. Barajı İncirli Barajına aktarabilirlerdi. Bölge kuyuları en az 15 yıl su tutar üretim devam ederdi. Elli yılda gelen bir nimet su ancak ovaları bastı boşa gitti. 
Mustafa Naimoğulları:
1 milyon metreküp su Gönendere Göleti’nde var. Yaklaşık 4 milyon metreküp su Köprü Barajında var. Suyu arıtan ve arazilere su verilen sistem bozuktur. 20 bin dönüm zeytin ağacı vardır bölgede suyun değerlendirilmesi gerekir.  Sular üretim odaklı değerlendirilmeli. Üretim küçülüyor, hayvancılık azalıyor. 
Tezcan Akay Giritli: 
Köprülü Göleti taşması ve arazileri suların basmasının nedeni devlettir. Aslanköy’ün güneydoğusundaki iki dere birleştirilmedi de tek bir dere üzerinden suyun Köprü Barajına gelmesini sağladılar merak ediyorum. Bu yıl Vadili Barajına hiç su gitmedi. Dörtyol-Korkuteli anayolu kuzeyinde dereler var. Güvercinlik’te baraj var ama devlet barajın içine asfalt dökmüş orayı tarla yaptı. Mağusa Göletini inşaat doldurdular rant uğruna. Oraya su gitmesin diye Köprü Barajına su yönlendirildi. Bir testinin içine sığan suyu bir bardağın içine sığdırmaya çalışıyorlar. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473