Melin DOBRAN
Lefkoşa’da terminal bölgesinde her hafta sonu kurulan açık pazardaki esnaf, havaların aniden ısınmasının işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Pazar esnafı, KKTC halkının genel olarak içerisine girdiği maddi çıkmazın, kendi satışlarını da ciddi şekilde etkilediğini savundu. Evine ekmek götürebilmek için yaz kış, tezgahın başında duran esnaf, ‘belki bir ümit müşteri ürün alır’ diye beklediklerini ifade etti. Yaz aylarında işlerinin düştüğünden yakınan esnaf, sıcak havanın satışların azalması yanında sebzeye zarar verdiğini de dile getirdi.
Havaların düzelip sıcakların artmasıyla pazardaki tezagahlar adeta yaz meyve ve sebzeleri ile doldu. Ürünlerin artmasıyla fiyatlar da aşağılara doğru inmeye başladı, ancak bazı vatandaşlar fiyatların hala yüksek olduğundan dert yanıyor. Geçtiğimiz hafta pazarın en pahalı ürünü olan böğrülcenin fiyatı bu hafta 15 liradan 8 liraya düştü. Açık pazarda bu haftanın en pahalı ürünleri ise piyasaya yeni yeni giren kiraz ve sarı fasulye oldu. Her iki ürünün de kilosu 10 liradan standlarda yerini aldı.
Dün kurulan açık pazarda bazı ürünlerin kilo fiyatı şöyleydi;
Böğrülce 8 lira
Yenidünya 5 lira
Fasulye 3.5 lira
Portakal 1 lira
Şekerpare 5 lira
Şeftali 5 lira
Soğan 1.75 lira
Patates 1 lira
Çilek 7-8 lira
Mısır 4 tanesi 5 lira
Üzüm 5 lira
Domates 1 – 1.5 lira
Karpuz 1 – 1.25 lira
İşlerinin çok iyi gitmediğinden yakınan açık pazar esnafı Diyalog Gazetesi muhabirine şu bilgileri aktardı;
Ufuk Şahmaran
“ Şahinler köyünden geliyorum, kendi ürettiğimiz taranayı, hellimi, noru ve zeytinyağını pazarda satışa sunuyoruz. Arı balları komşunun üretimidir. İşlerimiz idare eder durumdadır. Bazen evin masrafı çıkmıyor. Bazı müşteri sadece fiyat soruyor, bazısı alıyor. Yaklaşık 1 yıldan beridir bu işi yapıyorum, belki de fazla tanınmadığım için fazla satış yapamıyorum.”
Niyazi Esergül
“ Bizim işimiz sebze meyve üzerinedir. Domates ve salatalığı 1 Liraya, böğrülcenin kilosunu 8 liraya, taze fasülyenin kilosunu 3.5 liraya satıyorum. Pazar gibisi yoktur, müşterinin cebinde 10 lirası varsa, 3 liralık yada 5 liralık bişeyler bulup alır. Bugünlerde müşteri durumu biraz zayıftır, havalar sıcak, öğrenciler memleketlerine gitti, bu ara işler kesat gidiyor. Genelde Eylül ayından sonra işler açılmaya başlar. Daha çok yeşillik satıyoruz. Kışın zaten kimse soğuk, yağmurlu havada sokağa çıkmaz. Şimdi ise havalar ısındı, yine pek uğrayan olmadı. Bu ara durgun gidiyoruz. Tek geçim kaynağım bu iştir ve öyle böyle geçinmeye çalışıyoruz.”
Şükrü Köse
“ İşlerimiz iyi gidiyor. Çilek ve yenidünya olmasaydı, yaz mevsiminde işimiz çok zor olacaktı. Yağmurlardan dolayı, doğru düzgün satış yapamamıştık. Çileklerin alımı pahalı oldu, yağmurdan dolayı eridiler ve bir çoğunu çöpe atmak zorunda kaldık. Günde yaklaşık 10-15 kişi uğrar ama havaların da sıcak olmasından dolayı, kimse dışarı çıkmak istemiyor. Ekmek paramı sadece buradan kazanıyorum. Müşteri gelse de gelmese de, bu işi yapmak zorundayız.”
Mehmet Ziya Sözalp
“ Biz Mehmetçik’ten geliyoruz. Evde kendimiz, bulgur köftesi, turunç macunu, ceviz macunu, ev yapımı limonata, zeytinyağı, sini katmeri, köfter, sucuk, portokal marmeladı, ve çeşitli pastelliler yapıp, açık pazarda satışa sunuyoruz. Girne bölgesinde daha çok satış yapıyoruz, oraya gelen turistler havuçlu keki bildiği için, havuçlu kek yapıp orada satıyoruz. Hellimli zeytinli de yapıp satıyoruz ama genelde ürünlerimize, Girne ve Mağusa bölgesinden rağbet var. Kıbrıs kültürüne ait ürünleri ve mutfağı sevdiğimiz için kendi ürettiklerimizi pazarda satıyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 01:26