banner564

Son aşamaya gelindi

Özdil Nami, Cenevre’de garantörlerin de katılacağı beşli formatta gündemin "Güvenlik ve Garantiler" olacağını belirtti

Son aşamaya gelindi
banner598
Fezile A.ÖKSÜZ
Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cenevre’de yapılacak Beşli Konferans’ın bir çatı olarak düşünülüp, bu çatı altında bütün konuların kapsamlı şekilde ele alınıp, sonuca götürülmeye çalışılacağını söyledi.
    Garantörlerin de katılacağı beşli formatta gündemin "Güvenlik ve Garantiler" olacağını, diğer konularda açıkta kalan unsurların ise bir birine bağlantılı şekilde iki tarafça ele alınacağını kaydeden Nami, ortak açıklamada yapılan konu sıralamasının ise öncelik sıralaması olmadığını vurguladı.
    Nami, New York'taki görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamada, daha fazla siyasi irade gerektiğinden dolayı “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Mülkiyet” ve “Toprak” konularını daha fazla ön plana çıkartan bir ifadelendirme kullandığını belirtti.
   Nami, açıklamada dile getirilen “Güvenlik ve Garantiler” ile ilgili “ortak belge”nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından, Cenevre Konferansı çerçevesinde Mont Pelerin’de yapılan “Güvenlik ve Garantiler” konusundaki teknik çalışma temelinde hazırlayacağı bir belge olacağını söyledi.
   Müzakerelerde her konunun kendi içinde herhangi bir “al-ver”e girmeden müzakere edilerek, kat edilecek mesafe kat edildiğinden “al-ver”in mutlaka gerçekleşeceğini kaydeden Nami, “Hangi konuların neden hala açıkta kaldığı da çok net şekilde biliniyor. Geriye kalan unsur, siyasi iradeyi ortaya koyup, gerekirse zor kararları da alarak, bu kapsamlı çözümü gerçekleştirmektir” dedi.
   Özdil Nami, dün TAK’a yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri, New York toplantısı ve haziranın ikinci yarısında devam etmesi beklenen Beşli Konferans ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Ön şart kabul edilmeyeceği bildirildi”
BM’nin de bu değerlendirmeye katıldığından dolayı yeniden Cenevre konferansını toplama yönünde bir irade ortaya çıktığına işaret eden Nami, “Bu nedenle son aşamaya geldiğimizi söylemek mümkün. Bu hem bizde, hem de muhataplarımızda ortak olan bir değerlendirme” şeklinde devam etti.
   Özdil Nami, liderlerin ilerleme sağlanabilmesi için konferans ortamına gidilmesi gerektiği konusunda mutabakata varması ve karşı tarafının ön şartlar ortaya koyması üzerine, sürecin gecikmeden mevcut zeminde devamından yana olan Türk tarafının gelinen aşamada kuralların değiştirilemeyeceğini ve ön şart kabul etmeyeceğini net bir şekilde ifade ettiğini belirtti.
   Ön şartların geri çekilmesi için BM’nin yürüttüğü mekik diplomasisinin de başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, konunun BM Genel Sekreteri’ne gittiğini kaydeden Nami, Rum liderin New York’taki toplantıda Cenevre’ye ön şartlar olmadan gitme yönünde sergilediği tavrın Türk tarafında memnuniyetle karşılandığını söyledi.


“Al-ver mutlaka gerçekleşecek”
    Nami, “al-ver”in de mutlaka gerçekleşeceğini çünkü her konunun kendi içinde herhangi bir “al-ver”e girmeden müzakere edilerek, kat edilecek mesafenin kat edildiğini belirtti.
    Özdil Nami, “Dolayısıyla bundan sonra yapılması gereken elbette, eğer mümkünse, konuların kendi içinde biraz daha yakınlaşmasını sağlamak. Esas olacak olan da bir al-ver süreciyle açıkta kalan konuları sonuca götürmek olacak. Ve bu tüm 6 başlık altında olacak” dedi.

“Takvimlere takılmadan kapsamlı çözüm…”
    Özdil Nami, Güney Kıbrıs’taki seçimin bu zor siyasi kararın alınmasına etkisinin sorulması üzerine, “Karşı tarafın seçim süreci var, başka süreçler de var. Hidrokarbon süreçleri gibi, Türk tarafını da ilgilendiren başka süreçler var. Önümüzdeki yıl bizde de seçim öngörülüyor. Onun için bunları görüp, bu takvimlere takılmadan, kapsamlı çözüme ulaşmamız gerekiyor” yanıtını verdi.


“Paketin tamamı…”
Nami, her ne kadar da çözümün bazı unsurları bir ya da iki tarafın halkını zorlayacak nitelikte olsa ve beklentileri tam olarak karşılamayacak olsa bile, paketin tamamının gelecek için bir umut ışığı yakan, daha iyi bir refah seviyesi, gelecek ve gelişme potansiyeli ortaya koyan bir paket olacağını söyledi.

“Kararı halk verecek”
Özdil Nami, şöyle devam etti:
Son aşamaya gelindiğinde büyük resme bakıp, bazı unsurları bizim için kabullenmesi zor unsurlardır ancak getiri çok fazla olduğu için bu adımı atacağız. Veya tam tersi olacak ve denecek ki, kapsamlı bir çözüm için bu zorluklara katlanmaya değmez, bunun için başka yönde bir siyasi irade çıkacak. Her halükarda, halka gidilmesi lazım. Ve ulaşılan sonucun halka iletilip, kararı halkın vermesi sağlanacak”

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2017, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473