banner564

Son söz Saray’ın

Kuraklık nedeniyle kaba yem ithalatına karar veren Bakanlar Kurulu, TAK Müdürlüğü için de Neriman Saygılı isminde mutabık kaldı

Son söz Saray’ın
banner598

Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında, kuraklık nedeniyle 1 Şubat-31 Aralık tarihleri arasında ülkeye ithal edilecek her türlü sap, saman, silaj ve pelet formundaki kaba yemlerin ithalinde uygulanan gümrük vergisi, Fiyat İstikrar Fonu ve Özel Fiyat İstikrar Fonu’nun kaldırılmasına karar verdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Erişim, Ara Bağlantı, Piyasa Analizi ve Tarifeler Tüzüğü”nü görüşüp onaylayan, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı’nı da ele alan Bakanlar Kurulu, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürlüğü’ne Doç. Dr. Neriman Saygılı’nın atanması için Cumhurbaşkanı’na öneri götürülmesini de karara bağladı.

 

Yorgancıoğlu gündemi değerlendirdi

Bakanlar Kurulu’ndan önce açıklamalarda bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, gündemdeki Vicdani Ret konusuna dikkat çekerek, Anayasa değişikliği ile Kıbrıs sorununun çözümünün aciliyetinin, bu konu ile bir kez daha ön plana çıktığını söyledi.

2013 yılında yapılan istihdamlara da değinen Başbakan Yorgancıoğlu, istihdam yöntemini doğru bulmadıklarını anımsatarak, konu ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

Basın toplantısında Kıbrıs konusuna da dikkat çeken Yorgancıoğlu, hükümet olarak bu süreçte etkin rol alacaklarını vurguladı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kamuda bazı alanlarda personele ihtiyaç duyulurken, bazı alanlarda da personel fazlalığı olduğuna dikkat çekti ve geçmişte yapılan plansız istihdamların hükümetlerin önüne sorun olarak çıktığını vurguladı. Yorgancıoğlu, “Protokol gereği her yıl işe alınabilecek kişi sayısı 300… Talep edilen ise binleri geçiyor” dedi.

 

“Eğitimi karşılarsınız sağlık açıkta kalı”

Sektörlerdeki tüm ihtiyaçların karşılanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, “Eğitim sisteminin bütün ihtiyaçlarını karşılarsınız, sağlık sisteminin ihtiyaçları açık kalır. Sağlığınkini karşılarsanız, eğitiminki... Bu, ülkedeki başka bir gerçektir” dedi, bunların göz önünde bulundurulmasını istedi.

Öğretmenlerle ilgili bir kadro açılımı yapıldığını da anımsatan Yorgancıoğlu, “okullarda müdür, müdür muavini eksikliği var; eğitim aksıyor” şeklindeki sitemleri eleştirdi.

Yorgancıoğlu, 40 hemşire münhali için yetki verilmesine karşın bu sayının yetersiz olarak nitelendiğine de işaret etti.

 

AB Müktesebatına Uyum sunumu

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararları toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Özdil Nami açıkladı.

Nami, Bakanlar Kurulu toplantısında dün ilk olarak AB uyum çalışmaları çerçevesinde daha önce hazırlanan AB Müktesebatına Uyum Programı’nın 2014-2016 revize edilmiş şekli hakkında bir sunum yapıldığını kaydetti.

Sunumun AB Koordinasyon Merkezi’nden gelen görevliler ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı tarafından işbirliği içerisinde hazırlanıp yapıldığını ifade eden Nami, AB yasalarının KKTC’de hayata geçmesi için ciddi bir çalışma yapıldığını, uzun zamandan beridir çalışmaların yürütüldüğünü, buna göre KKTC yasalarıyla AB müktesebatı arasındaki farklılıkların tespit edildiğini ve bu farklılıkların giderilmesi için bir takvimleme yapıldığını anlattı.

Bakanlar Kurulu’nda dün ayrıca Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Erişim, Ara Bağlantı, Piyasa Analizi ve Tarifeler Tüzüğü”nün onaylandığını ve yürürlüğe girmesinin sağlandığını ifade eden Nami, ülkede yaşanan kuraklık nedeniyle de bazı kararlar aldıklarını söyledi.

 

Yem ithalatı zorunlu hale geldi

Nami, büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerinin kaba yem temininde önemli sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, söz konusu sorunların giderilmesi amacıyla kaba yem ithalatının zorunlu hale geldiğini kaydetti ve bu tespitten yola çıkarak 1 Şubat-31 Aralık tarihleri arasında ülkeye ithal edilecek her türlü sap, saman, silaj ve pelet formundaki kaba yemlerin ithalinde uygulanan gümrük vergisi, Fiyat İstikrar Fonu ve Özel Fiyat İstikrar Fonu’nun kaldırılmasına, bu ürünlerin bunlardan muaf tutulmasına karar verildiğini kaydetti.

 

Bulaşıcı hastalık taraması...

AB uyum çalışmaları çerçevesinde dün Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir yasanın gündemlerine geldiğini de belirten Nami, bu yasanın “Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı” olduğunu söyledi.

Nami, tasarının, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, kontrollerinin sağlanması ile ilgili usul ve esasları düzenleyen yeni bir yasa olduğunu ifade ederek, bu sayede AB’nin Bulaşıcı Hastalıkların Taranması ve Kontrolü Mevzuatı’na uyumun KKTC’de de sağlanmış olacağına dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 01:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473