Çiğdem AYDIN
Kenan Atakol, 1974 öncesindeki koşullarda Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirmiş, daha sonraki yıllarda Amerika’da master ve doktora yapmış, çok önemli görevleri başarıyla yerine getirmiş bir Kıbrıslı Türk...
Barış Harekatı öncesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin önemli baraj projelerinde görev yapmış... Barış Harekatı sonrasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı olan Atakol, daha sonraki yıllarda Dışişleri Bakanı oldu. Atakol 14 yıl süreyle bu görevini sürdürerek, kırılması imkansız bir rekora imza attı.
Çevre ve enerji konularındaki engin deneyimleri ile tanınan Kenan Atakol, bugünkü siyasi iradenin vatandaşın beklentilerine yanıt veremediğini belirterek, sorunların giderek ağırlaştığına dikkat çekti.
Atakol, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
Soru: İsterseniz siyaset öncesinden, hatta eğitim durumunuzdan başlayalım. Nerelerde okudunuz?
Yanıt: Esas mesleğim İnşaat Mühendisliğidir. İlk ve orta öğrenimimi Kıbrıs’ta tamamladıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti bursu ile Antalya Lisesini bitirdim. Yine TC bursu ile Orta Doğu Teknik Üniversitesine girdim ve 1961 yılında İnşaat Fakültesinden mezun oldum.
Baraj yapımında görev üstlendi
Soru: Mezun olduktan sonra ne yaptınız?
Yanıt: Mezuniyetime müteakip Kıbrıs’a döndüm, 1963 yılı sonuna kadar Kıbrıs’ta inşaat mühendisi olarak, önce özel sektörde Larnaka’da inşa edilen Elektrik Santralı Şantiye Mühendisi olarak daha sonra da Kıbrıs Cumhuriyeti Su İşleri Dairesinde, Argaka-Magunda barajının planlanması ve inşasında “Executive Engineer” olarak çalıştım.
Soru: Bunlar önemli görevler. Çalışmalarınız ne kadar sürdü?
Yanıt: Kazandığım Fulbright bursu ile Ocak 1964’te ABD’ye gittim. 1965’te University of New Mexico’dan Master of Science (M.Sc.) ve 1967’de de University of Virginia’dan Doctor of Science (Ph.D.) ünvanlarını kazandım. 1967’den 1972 yılına kadar Pennsylvania State Universitesinde ‘Assistant Professor’ olarak öğretim üyeliği yaptım. 1972 yılı sonunda Kıbrıs’a döndüm. 1973-1974 yıllarında, UNDP ve FAO’nun işbirliği ile Güzelyurt Bölgesinin geniş kapsamlı “Morphou-Tillirya” Sulama Projesinin planlamasında, özellikle barajların projelendirilmesinde, Kıbrıs Türk Yönetiminin temsilcisi olarak çalıştım.
Siyaset 1974’te başladı
Soru: Dilerseniz şimdi de siyasete geçelim. Siyasete ne zaman, nerede başladınız?.
Yanıt: Aktif siyasete 1974’te başladım ve kesintisiz olarak 1998 yılının sonuna kadar devam ettim. Ekim 1974’te Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak atandım ve bu şekilde siyasete girdim. Beş dönem arka arkaya Ulusal Birlik Partisi’nden milletvekili seçildim. 22 sene milletvekilliği, 14 senesi Dışişleri ve Savunma Bakanı olarak toplam 18 sene bakanlık yaptım.
Soru: Siyasete ne zaman ara verdiniz?
Yanıt: Aktif siyasetten ayrıldığım Aralık 1998 yılından sonra da Kıbrıs konusu ve Çevre ile ilgili çalışmalarımı sürdürmeye devam ettim ve halen devam ediyorum. Bu çalışmalarım arasında 2003 yılında Kıbrıs konusu ile ilgili İngilizce ve Türkçe olarak bir kitabım yayınlandı. Bu Kitap 2012 yılında revize edilmiş ve genişletilmiş şekliyle ikinci baskı olarak tekrar yayınlandı. Ayrıca Ülkede çevre bilincinin yayılması ve çevrenin korunması amacı ile kurulan ÇEKOVA’nın (Çevre Koruma Vakfı) kurulmasına öncülük yaptım. Halen de ÇEKOVA’nın başkanlığını yürütmekteyim.
Soru:Ekonomik durumunuz nasıl?
Yanıt: Emekliyiz. Emeklilik maaşımızla geçiniyoruz.
Soru:Son zamanlarda ciddi bir sağlık sorunu yaşadınız mı?
Yanıt: Hayır yaşamadık. Sağlığımız yerinde.
Soru:Siyasetten ayrıldıktan sonra dostlarınızın size karşı ilgisi değişti mi?
Yanıt:Gerçek dostların ilgisi değişmez.
Çevre ve trafik çok kötü
Soru:Bugünkü siyaseti nasıl buluyorsunuz?. Yanlışlar nedir?
Yanıt: Her konuda olduğu gibi siyasette de güzel şeyler özlenmektedir. Bugünkü siyaset anlayışında ve siyaset yapılaşmasında maalesef arzulanan kaliteyi yakalamış değiliz. Bugünkü siyasi irade vatandaşın beklentilerine yanıt vermiyor. Ülkenin son derece ağır problemleri vardır. Bunlardan birkaç tanesini belirtmek gerekirse; çevre kirliliği, çevreye karşı olan saygısızlık, duyarsızlık ve talanına göz yumma, trafik anarşisini çözümde yetersiz kalma, sağlık ve eğitimdeki sorunlar ve Ülkenin daha birçok çözüm bekleyen kronikleşmiş sorunlarına köklü çözüm üretememe gibi sorunlar sayılabilir.
Siyasete ve siyasetçiye olan saygı ve güven bu açıdan yitirilmiş bir görünüm arz etmektedir. Ülkenin bu sorunlarına güçlü ve ciddi bir devlet anlayışı ile yaklaşılırsa ve devletin gücü gerektiği şekilde halkın ve ülkenin yararına kullanılırsa bu imajın düzeleceği inancındayım.
Sorun iyi teşhis edilmeli
Soru:Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ne düşünüyorsunuz?..
Yanıt:Elli iki seneden beri Kıbrıs konusunu müzakere etmekteyiz. Tam yarım asırdan fazla bir dönem bu meseleyi çözmek için Kıbrıs’ta, Birleşmiş Milletler’de ve diğer ülkelerde sayısız müzakereler yaptık ama sonuçta bir neticeye varamadık. Yarım asırlık bir uğraştan netice alamamak ciddi olarak düşünülmesi gereken bir husustur. Burada bir sorun vardır. Sorunun ne olduğunu teşhis etmek gerekiyor. Rum tarafı başından beri tüm Kıbrıs’ı “Helen dünyasının” bir parçası olarak görmektedir. Bu anlayış ve politika, yapılmış ve yapılmakta olan tüm müzakerelerde kendini bir şekilde göstermektedir. Nitekim 52 yıldır yapılan müzakerelerde varılan sonuç, Rumların hala Kıbrıs Türkleri ile ortaklık yapma niyetinde olmadıklarını göstermektedir.
Soru:Kıbrıs Türk tarafı çözüme hazır mı?
Yanıt: Kıbrıs Türk tarafı kendi haklarını korumak ve bu konuda sağlam durmak mecburiyetindedir. Kendi geleceklerini tehlikeye sokacak tavizlerden kaçınmalıdır. Yapılacak baskılara hazırlıklı olmalıdır.
Soru:Müzakerelerde en önemli sorun ne olacak? Ve bu nasıl çözülebilir?..
Yanıt: Her konu önemlidir. Kıbrıs Türklerinin kurmuş olduğu ve bugüne kadar yaşatmış olduğu devletin varlığından hiçbir şekilde feragat edilmemelidir. Unutmamak lazım ki gücümüzün kaynağı devletimizdir.
Soru:Çözüm olursa siz ne yapacaksınız?..
Yanıt:Arzum, Kıbrıs Türkünün hak ettiği çözüme kavuşmasıdır. Senelerce temsil edip haklarını savunduğum Kıbrıs Türklerinin hak ettikleri çözümün gerçekleşmesi halinde, büyük bir mutluluk duyacağım.
Yarın:Atay Cafer Ürel
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2014, 17:21