banner564

“Tamiri zor yaralar açıyor”

Rum ve Maronitlere gönderilen yardımlardan vergi alınmasını “Kendi ayağımıza kurşun sıkmaktan farksız” diye niteleyen Akıncı, hükümeti eleştirdi

 “Tamiri zor  yaralar açıyor”
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU   
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümetin, BM araçlarıyla KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitler’e ulaştırılan ihtiyaç maddelerinden gümrük vergisi alınması kararını eleştirerek “Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun tavırlarının tamiri zor yaralar açmaya devam ettiğini” belirtti.
 Vergi kararının ertelenmesi ve konunun Cumhurbaşkanlığı’yla ortak toplantıda değerlendirilmesi talebinin dikkate alınmadığını açıklayan ve bunu eleştiren Akıncı, “Bu tür kararlar kendi ayağımıza kurşun sıkmaktan farksızdır” dedi.
Kıbrıs’ta müzakereler başarısızlıkla sonuçlansa da çözüm ihtiyacının devam ettiğine işaret eden Akıncı, “2003’te iki taraf arasında geçişler kolaylaştırıldıktan sonra, 1975’teki koşulların artık var olmadığı bir gerçek olmakla birlikte, yapacak başka iş kalmamış gibi, gönderilen gıda ürünlerinden vergi talep etmek, ortamı daha da kötüleştirmekten başka bir işe hizmet etmeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“Talebimiz dikkate alınmadı…”
Cumhurbaşkanı Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin aldığı bir kararla, yıllardır sürmekte olan bir uygulamayı dün sonlandırdığını öğrendiklerini belirterek, BM araçlarıyla KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitler’e ulaştırılan ihtiyaç maddelerinden gümrük vergisi alınmasını öngören bu kararın ertelenmesi ve Cumhurbaşkanlığı ile ortak bir toplantıda konunun değerlendirilmesi talebinin dikkate alınmadığını bildirdi.
 “Maalesef bu konuda Başbakan ve Başbakan Yardımcısı ile yaptığım görüşmeler olumlu bir sonuç yaratmamıştır” diyen Akıncı, bazı konulara dikkat çekmek istediğini belirterek görüşlerini 6 maddede sıraladı.

“Ertuğruloğlu yaralar açmaya devam ediyor”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu kararların alınmasında girişimin Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’ndan geldiğinin anlaşıldığını belirterek “Sayın Bakan’ın bu ve benzeri konulardaki tavırları öteden beri bilinmektedir. Son yaptığı açıklamalarla Doğru Akdeniz’de şiddete de başvurulabileceğini ve Rumlar adına araştırma yapan gemilerin vurulabileceğini de dünyaya ilan etmiştir. Sayın Dışişleri Bakanı bu tavırlarıyla tamiri zor yaralar açmaya devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Akıncı, Spehar’ı kabul etti
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Misyon Şefi ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ı kabul ederek görüştü.
Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, kabulde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu ile ilgili hazırladığı raporun ön kopyası ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti. 
Spehar: Görüş alışverişinde bulunuldu
Görüşmenin ardından basına açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Akıncı ve ekibiyle iyi bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Spehar, toplantıda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu ile ilgili hazırladığı raporla  hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2017, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474