banner564

Tarihi fırsat heba edildi

Cumhurbaşkanı Akıncı bayram mesajında, Kıbrıs’ta son yaşanan gelişmelerin iki ayrı devlet varlığını pekiştirdiğini söyledi

Tarihi fırsat heba edildi
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun, tüm ilgili tarafların rızası ile bir çözüme kavuşmadıkça bir şekilde gündemde olmaya devam edeceğini belirterek, ancak geçmekte olan zamanın bugüne kadar konuşulan federal çözümün gerçekleşmesine katkı yapmadığını ve iki ayrı devlet varlığını pekiştirdiğini söyledi.
Kıbrıs’ta ya tek çatı altında eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde paylaşıma dayalı bir yaşam biçimine gidileceğini ya da yan yana iki ayrı çatı altında var olmanın yolunun bulunacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Her durumda tarafların mutabakatı kaçınılmazdır. Aynı coğrafya olarak toplamda 9000 km2’lik güzel bir adanın toplumları olarak barış ve işbirliği içinde yaşayabilmenin koşullarını oluşturmak sorumluluğu devam etmektedir” dedi.
“Üzülerek ifade etmek isterim ki Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansında ihtiyatlı olmakta ne kadar haklı olduğumuz çok net olarak anlaşılmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:
“Tüm iyi niyetli çabalarımıza ve gösterdiğimiz irade ve kararlılığa rağmen, Rum tarafında aynı karşılığı göremedik. Konferansa makul bir çerçevede uzlaşmak için gelmek yerine, suçlu yaratmak için geldiler. İç politik kaygıların çok ağır bastığı konferans boyunca kendini gösterdi ve ne yazık ki tarihi bir fırsat bu tutum nedeniyle heba edildi.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kurban Bayramı mesajında halkın Bayramını kutladı. Akıncı, mesajında, Kıbrıs sorununda gelinen durum ve güncel konulara da değindi.
 “Bayram günlerini aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte sağlık ve huzur içerisinde geçirmenizi diliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Geçtiğimiz Ramazan Bayramında yine sizlere seslenmiş ve Crans Montana’daki son Kıbrıs Konferansının hemen öncesinde yer alan bu konuşmamda, konferansın ya çözüm için gerekli kararlılık ve iradenin karşılıklı olarak gösterilip sonuca varılacağı, ya da bu yapılmadığı takdirde başarısızlıkla sonuçlanacak bir konferans olacağını vurgulamıştım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2017, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473