banner564

Tıp-iş uyardı

Sıla Usar, “Hastanelerin hekimsiz kalma riski her geçen gün artıyor” dedi

Tıp-iş uyardı
banner598
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), yıllardır kamu sağlık hizmetlerinin sunumunda 
yaşanan sıkıntıların daha da kritik bir sürece girdiğini, sorunlar çözülmedikçe hastanelerin hekimsiz kalma riskinin her geçen gün arttığını belirtti.
      Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Sıla Usar yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nu, “İstifa oranı söylenildiği kadar çok değil” açıklaması nedeniyle eleştirerek, “Hastanelerin hekimsiz kalmaması için tedbir almaya yönlendirecek sayının kaç olduğunu” sordu ve kamudan ayrılan hekimlerin listesini verdi.
     “Hekim özlük hakları iyileştirilmedi. Yapacağız denilen artışlar dahi verilmedi. 1 Ağustos 2017’de yasallaşması beklenen Döner Sermaye Yasası başka bahara kaldı. Lefkoşa’ya yapılması planlanan yeni hastaneden haber yok” diyen Usar, 2017 yılının ilk yarısında hekim kayıpları açısından bilançonun ağır olduğunu Kamu Hizmeti Komisyonu’nun hekim münhallerinin sınavlarını bir türlü yapamadığını savundu.
     Usar, 2017’de kamudan, 4 kardiyoloji, 1 dermatoloji, 1 beyin cerrahisi, 1 çocuk nöroloji, 1 mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve 1 acil servis nöbetçi hekimi olmak üzere 6 ayda toplam 9 hekimin ayrıldığını, 1 Ağustos’tan sonra ayrılmak üzere izinlerini kullanan hekimlerin varlığının da unutulmaması gerektiğini söyledi.
    “Nitelikli kamusal hizmetleri zayıflatan üzerimize karabasan gibi çöken “Göç Yasası”nı kaldırın” diyen Usar, “Hekimleri yıllardır sözleşmeli, mecburi hizmetçi, sigortalı diye çalıştırdığınız yetmediği gibi, şimdi de emekliliğe yansımayan kişisel ödenek adı altında uygulamalar teklif ederek sağlık çalışanlarının sorununu çözmekten uzak bir tutum içinde olmanız, hekim camiasında hem hayal kırıklığı hem de öfke ve üzüntüye neden olmaktadır” dedi.

Sucuoğlu’ndan kaos uyarısı
Öte yandan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, doktolara ikinci iş yasağı ile gündemin ilk sıralarına yerleşen Döner Sermaye yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nden geri dönmesi halinde sağlıkta tüm reform hareketlerinin sekteye uğrayacağını vurguladı
Anayasa Mahkmesi’nin olumlu veya olumsuz bir an önce karar vermesi gereğine dikkat çeken Bakan Sucuoğlu, mahkemeden ‘yasa aykırıdır’ kararı çıkması halinde büyük bir skıntının yolda olduğunu bunu nasıl çözeceklerini bilmediklerini kaydetti.
Sucuoğlu, “eğer bize bu yasa anayasa mahkemesinde aykırıdır veya buna benzer bir durum çıkarsa tabi bunu nasıl çözeriz açıkçası onu şu anda ben de bilmiyorum onu net olarak söyleyeyim çünkü ciddi bir sıkıntı yaratacak diye görünüyor” dedi.
Yasanın geri gönderilmesinin olayları alevlendirdiğine vurgu yapan Bakan Sucuoğlu, alternatif çözüm önerleri üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “her iki duruma da hazırlıklı olmalıyız” dedi.
Bakan Sucuoğlu basın yayın organlarında çıkan “doktorlar istifa edecek, Burhan Nalbantoğlunun bazı bölümleri kapanacak” iddialarına da yanıt vererek, “bunlar tribünlere oynamadır, politikaya hazırlıktır” dedi.
İkinci iş yasağında Döner sermaye yasası ile çıkış yapabileceklerine inandıklarını ancak yasanın geri gönderilmesi ile sekteye uğradıklarının altını çizen Bakan Sucuoğlu, “ keşke karar ertelenebilseydi, en azından Genel Sağlık Sigortası geçtikten sonra gündeme gelseydi, inanın şu an yaşadığımız olayların çok büyük bir kısmını yaşamayacaktık” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2017, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473