banner564

Uzmanından tavsiyeler

Diyetisyen Fikriye Üstün, yaz aylarında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını Diyalog’a anlattı

Uzmanından tavsiyeler
banner598
Yaz sezonunda, fazla kilolarından şikayetçi olan ve zayıflamak isteyen bir çok vatandaş, sağlıklı beslenmek için bu aralar sık sık diyetisyenleri ve spor salonlarını ziyaret ediyor. Bilindiği gibi, kişilerin kış mevsimlerinde daha fazla atıştırma alışkanlıkları vardır. Yaz girişi ise, kışın alınan fazla kilolardan kurtulmak için spor ve diyet programları uygulanır. Beslenme danışmanı ve diyetisyen Fikriye Üstün, sağlıklı bir hayata kavuşmanın püf noktalarını Diyalog’la paylaştı.
Genellikle kış dönemlerinde insanların daha yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslendiklerini söyleyen Fikriye Üstün, yaz aylarında havaların ısınmasıyla bu tarz yiyeceklere karşı isteğin azaldığını belirtti. Şimdiki kıyafetlerin de ince olmasından dolayı, fazla kiloların daha da ortaya çıktığını ifade eden Üstün, fazla kiloları saklamak yerine, sağlıklı beslenmeyi sporla destekleyerek kilo verilmesini önerdi.

Beslenme alışkanlığı yaşam tarzı haline getirilmeli
Diyetisyen Fikriye Üstün, yaz ayları tamamen gelmeden beslenme şeklinin, yaşam tarzı haline getirilmesinin ve her mevsim sağlıklı beslenilmesi gerektiğini söyledi. Üstün, “yaz aylarında daha az yağlı beslenmemiz gerekir. Süt ürünlerinin az yağlı olanlarını tüketmeye özen göstermeliyiz. Her zaman kızartmadan uzak durmalıyız. Her mevsim şerbetli tatlı yerine, taze meyve tüketilmelidir. Eğer illa ki canımız tatlı istiyorsa, evde  yapılmış az şekerli, sütlü tatlılar tüketebiliriz” dedi. 

Sabah kahvaltısı şart
Günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısının öneminden de bahseden Üstün, metabolizmanın çalışması için sabah kahvaltısının şart olduğunu vurguladı. Üstün, “ sabah kahvaltısını sağlıklı hale getirmek için, az yağlı peynirle bir tost ve diyet sütle güzel bir sabah kahvaltısı yapılabilir. Ana öğün kadar ara öğünler de önemlidir, bu yüzden ara öğün alışkanlığı edinmemiz gerekir. Metabolizmanın çalışması için, azar azar ve sık sık beslenmemiz gerekir. Uzun süre aç kalınmakla zayıflanmaz. Gecenin çok geç saatlerine kadar yemek yememeliyiz. Son ara öğünü yatmadan 2 saat önce yemeliyiz” tavsiyelerinde bulundu.

Sağlıklı beslenmek kadar su ve spor da önemlidir
Kış aylarında ihtiyacımız olmasa bile 1.5 litre su içmemiz gerektiğine dikkat çeken diyetisyen Üstün, su miktarının havaların ısınmasıyla 2 - 2.5 litreye çıkarmamız gerektiğini belirtti. Yaz döneminde günlerin uzun olduğunu ve spor yapmak için zamanın olduğunu dile getiren 
Üstün, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği 45 dakikalık tempolu bir yürüyüş yapılması gerektiğini anlattı. Her öğünde mutlaka salata tüketilmesi gerektiğine de vurgu yapan Üstün, şekeri fazla olan meyveleri çok sık tüketmememiz gerektiğini söyledi. Kavun, karpuz, incir, muz ve kuru üzüm gibi meyvelerin, diğer meyvelere oranla daha fazla şekerli olduğunu kaydeden Üstün, porsiyonu aşmadan bu meyvelerin tüketilebileceğini kaydetti.

Pişirme yöntemi çok önemli
Tüketilen gıdaların pişirilme biçiminin de önemli olduğuna dikkat çeken diyetisyen Fikriye Üstün, kızartmaların yerine haşlanmış veya ızgara olarak pişirilen az yağlı etlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Üstün, “kırmızı et haftada 3 kez, balık 2 kez geriye kalan günlerde ise tavuk eti  rahatlıkla tüketilebilir. Yiyecekleri yağla, kremayla değil de yağ kullanmadan, taze baharatlarla tatlandırılmış olarak hazırlanması daha sağlıklıdır” şeklinde konuştu.

Cilt güzelliği için doğru beslenmek şart
Doğru ve dengeli beslenmenin, insan cildi için çok önemli olduğunu söyleyen Üstün, stres, kafein, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların cildin yıpranmasına sebep olup, sağlıklı hücrelerin zarar gördüğünü belirtti. Sağlıklı bir cilt için, bir avuç yaban mersini, portokal ve kivi gibi c vitamini yönünden zengin meyveler yenilmesi gerektiğini söyleyen Üstün, direk güneş ışığının da cildi yıprattığını ifade etti. Güneş koruyucusunun mutlaka, güneşe çıkmadan önce sürülmesi gerektiğine dikkat çeken Üstün, selülit  ve çatlaklar için bol bol su tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Cilt için suyun çok önemli olduğundan bahseden Üstün, özellikle yaz döneminde cildin daha kuru olmasından dolayı, yeterli miktarda su tüketilmesini önerdi. 

Ödeme karşı maydanoz çayı
Zaman zaman insan vücudunda şişkinlikler meydana geldiğini aktaran Diyetisyen Üstün, vücuttaki ödemi atmak için maydanoz çayının tüketilmesini önerdi. Üstün, “ taze maydanozu, kaynar suda demledikten sonra içebilirsiniz. Mide problemi olmayan kişiler, eğer arzu ederse çayına bir kaç damla limon damlatabilirler. Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırır ve cildi canlı tutar. Günde bir kez yaşil çay tüketilebilir, eğer havaların sıcak olmasından dolayı sıcak çayı tüketemeyenler varsa, çayı demleyin buzdolabında soğuttuktan sonra, soğuk çay olarak içilebilir. Ara öğünlerde ise, omega yağlarını almamızı sağlayan, çiğ badem ve ceviz gibi çiğ kuruyemişler tüketilebilir. Ayrıca omega içeren besinler ve yaban mersini cilde iyi geliyor” şeklinde konuştu.

Hazır gıdalardan uzak durun
Kızartmaların sivilce ve vücutta yağlanma yaptığından söz eden Üstün,  uzak durulması gereken besinlerin sadece hazır yiyecek olmadığını ifade ederek, asitli, boyalı şekerler ve paket cips gibi ürünlerin özellikle sıcak havada tüketilmesinin alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı. Yaz aylarında kişilerde dondurma tüketme isteği olduğunu söyleyen diyetisyen Üstün, çikolata ve karamelli dondurmaların, daha yağlı ve daha kalorili olduğu için onun yerine, sade ve meyveli dondurmaların tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Canı aşırı derecede çikolata çekenlerin ise meyve yemesini öneren Üstün, olası bir kan şekeri düşmesi durumunda, bunun meyvedeki şekerle de dengelenebileceğini söyledi.

Uzun süre çalışanlar için de uygun beslenme şekli var
Çalışma saatleri uzun olan kişilerin, yanında sürekli olarak sağlıklı atıştırmalıkların bulundurması gerektiğine vurgu yapan Üstün, bunların kuru meyve, çiğ kuruyemiş veya bir dilim kepek ekmekle diyet peynirin olabileceğini söyledi. Üstün, “ protein içerikli birşeyler aranırsa, bu ayran olabilir. Karbonhidratlı gıdalar (tost, peynir, ekmek) daha uzun süre tok tuttuğu için, bunların önerilmesini tavsiye ediyoruz. Dışarıdan yemek yenilecekse, diyet menü yada salata yenebilir. Bol salatanın yanında ızgara menü ve ayran tüketilebilir” dedi.

Popüler diyetlerden uzak durun
Dönemlik diyetlerin yapılmasının doğru olmadığını belirten Fikriye Üstün, diyetin değil, beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Televizyonlarda yada internette okunulan, ünlü diyeti, şok diyetler gibi popüler diyetlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Üstün, bu tarz diyetlerin ileride yan etkisinin olabileceğine işaret etti. Kalıcı kilo kaybının yaşanmadığı bu diyetlerin uygulanmasının doğru olmadığını belirten Üstün, en doğrusunun uzman diyetisyen tarafından,  yardım almak olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2014, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473