Çiğdem AYDIN
Anayasa’nın değiştirilmesi çalışmaları sırasında, Geçici 10’uncu maddenin kaldırılması, böylece polisin ‘Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın denetiminde çıkarılıp sivilleşmesi tartışmaları devam ediyor.
Diyalog, konuyla ilgili olarak eski siyasilerin görüşlerine başvurdu. Geçmişte sağ ve sol partilerde görev yapmış eski milletvekillerinin bir kısmı polisin sivilleşmesine destek verirken, bunun siyasallaşması halinde ise ortaya çıkacak sakıncalara dikkat çekti. Bazı eski siyasiler, üst düzey kamu yöneticilerinin atamasında olduğu gibi poliste siyasi atamaların başlaması halinde çok vahim sonuçların meydana gelebileceğine dikkat çekti. Bir eski siyasi “durum böyle olursa yanarız” ifadesini kullandı.
Eski siyasilerin görüşleri şöyle:
Harun Dimilliler:
“Anayasa değişikliğinde geçici 10.maddenin kaldırılması bildiğim kadarıyla
CTP’nin kendi programında vardır. İki siyasi partinin kurduğu koalisyon hükümetinin ortak programında da vardır dolayısıyla yapmaları gerekir.”
Soru: Peki bu yapılırsa popülizm , siyasi atamalar, istihdamlar gibi bazı şikayet edilen konular teşkilata da taşınmış olmaz mı?
Yanıt:Bence olacak.Olmaması gerekir ama eğer yapılırsa olacağı kesindir. Bana göre bu durumda Türkiye’ye bağlı bir KKTC varken ve adada hala bir çözüm olmamışken polisi sivilleştirmek doğru olmaz. Oldukça sakıncalıdır.
Gülboy Beydağlı:
“Ben şu an için karşıyım. Özellikle siyasetin bu kadar yerlerde süründüğü ve itibar kaybettiği bugünlerde polisi sivile bağlamak oldukça yanlıştır.
Bu yapılırsa popülizm, siyasi atamalar, istihdam alanı gibi birçok şey yaşanacak. Ve siyaset güven kaybetmiştir. Bu nedenle güven kaybedilen, itibar kaybeden bir oluşuma böyle bir kuruluşun emanet edilmesini doğru bulmuyorum. Kıbrıs sorununun en azından çözümüne kadar polisi sivile bağlamak büyük yanlış olur.”
Mehmet Emin Karagil:
“Doğrusu karşı değilim. 2010 yılında Denktaş bizden destek istediğinde çok bile geç kalındı bu konuda demişti ama seçildikten sonra vazgeçti. Bence 10. Madde kaldırılmalı ve polis sivile bağlanmalıdır.”
Soru: Peki bu yapılırsa popülizm , siyasi atamalar , istihdam alanı gibi bazı şikayet edilen konular teşkilata da taşınmış olmaz mı?
Yanıt:Böyle düşünecekseniz o zaman Milli Eğitimi de Askere bağlayalım popilizm olmasın. Şu anda polisteki atamalar her yıl mahkemelik olmuyor mu peki bunu nasıl açıklayacaksınız? Bence polisin sivile bağlanması doğrudur ve demokrasiyi getirecektir.”
Zaim Necatigil:
“Bu tamamıyle siyasi bir karar olur. Neden olmasın bence olabilir ama bazı sakıncaları da var elbette.”
Soru: Peki bu yapılırsa teşkilata siyaset karışmaz mı?
Yanıt: Tam olarak çekinceler buradadır polis sivile bağlanırsa siyasallaşma riski vardır. Ama sivile bağlanmasının elbette artıları da olacaktır. Yalnız eğer bağlanacaksa tüm bu eksi olasılıkları da önleyebilecek yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Ben şahsen Anayasada yapılması düşünülen Kamu görevlilerine siyaset yapma hakkı verilmesine karşıyım.
Soru:Öyleyse polisin sivile bağlanması sizce doğru mu?
Yanıt: Ben şahsen bu konuyla ilgili çok fazla yorum yapmak istemem çünkü siyasi bir karardır. Ama kötü sonuçlarının olacağı kanaati daha fazladır.
Hasan Özbaflı:
“Bence olması lazım. Dünyada bir çok ülkede polis sivile bağlıdır artık bizlerin de normalleşmesi gerektiğine inanıyorum.
Siyaset o kadar berbat ki; şu anda bu düşünceyle sivilleşmeyi karıştırmamak lazım.Bence siyaset berbat diye polis askere bağlı kalmamalı.Bizim siyasi kültürümüz hiç birşeyi kaldırmıyor.O zaman ne yapalım bırakalım her alanda kaldırabilecek olanlar mı hakim olsun. Ben sivile bağlanmasını destekliyorum.”
Dr.Yüksel Tüccaroğlu:
“Anayasanın geçici 10. Maddesi polisin askerde kalmasını düzenleyen maddedir diye hatırlıyorum. Sivilleşmeyi savunuyorum ama endişelerim vardır. Bence bu konu daha fazla tartışılma ve topluma da inilmeli. Evet sivilleşmeden yanayım ama dediğim gibi endişelerim vardır. Polis silahlı bir güç sonuçta ve bu da eğer müdürler, müsteşarlar gibi olacaksa bu memleket yanar.
Siyasete güven kalmamıştır. Polis bu haliyle sivilleşme adı altında siyasallaşmaya doğru gider. Ben karşıyım bana göre bugünkü konjektör uygun değildir. Aksi halde PGM’yi de bunlar kendi düzenlerine çevirirler ve bozar.
Mehmet Bayram:
“Bu zaten geçici olarak konulmuş bir maddedir. İleride kaldırılmak için yapılmıştır. Bence kaldırılmasında ve polisin sivile bağlanmasında bir sakınca yoktur.
Polis teşkilatında dikkat edilmesi gereken çok önemli konulardır bunlar ama sivile bağlanmak demek illaki siyasallaşacak demek değildir. Tüm bu saydıklarınızın olmaması için özellikle ciddi çalışmalar yapıp yasalarla düzenlemek gerekir. Sadece Anayasayı yapmak yeterli değildir. Sivile bağlanacaksa bu siyasilerin istihdam çiftliği yada atama alanı olmamasını önleyebilecek yasalar yapılması gerekir.Artık zaman değişmiştir.Sivilleşme için adımlar atılmalıdır.”
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2014, 01:21