banner564

Yıktık, yeniden yaptık

Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, yeni öğretim yılına sorunsuz girileceğini söyledi

Yıktık, yeniden yaptık
banner598
Çiğdem AYDIN 
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılına okulların alt yapı sorunları olmadan girileceğini açıkladı. Arabacıoğlu, okullarda sadece alt yapı sorununun giderilmediğini bazı binaların da tamamen yıkılarak yenilendiğini belirtti. 
Diyalog’a konuşan Arabacıoğlu, mesleki teknik okullarında ise çalışmaların yüzde 50’sinin tamamlandığını anlatarak, altyapı ve bina açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ancak eğitimci açısından bir takım sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. 
Bakan Arabacıoğlu, sıkıntının merkezlerde olmamakla birlikte  daha fazla ihtiyacın periferde olabileceğini ifade etti. 

“Özel ders yasak ama...”
Açıklamalarında özel ders konusuna da değinen Bakan Mustafa Arabacıoğlu, öğretmenlerin  özel ders vermesinin yasak olduğunu, ancak bunu kanıtlamanın günümüz koşullarında hem kolay hem de zor olduğuna dikkat çekti. 
Arabacıoğlu, “Yapılan ihbarları değerlendiriyoruz, fakat ihbar edilen eğitimciyi ders verirken yakalamak gerekiyor, aksi halde dersaneye girdi veya evinde bir öğrencisine yardımcı olmak maksadıyla ders veriyor diye Bakanlık olarak bir işlem uygulamanın mümkün değil” dedi.  Arabacıoğlu “Bir eğitimci evinde öğrencisine gönüllü yardımcı olabilir, buna kimse karışamaz ancak aralarında ticari bir ilişki olduğunu kanıtlayan somut verileriniz olması gerekir” şeklinde konuştu. 

“Kamu sistemi gözden geçirilmeli”
Ülkede kamu sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen Arabacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürüdü: “Kamuda ikinci iş yapma yasağından öğretmenleri ayrı tutmak gerekiyor, hafiye gibi onların ardından koşmakla sistem kuramazsınız, bunun için yasalar yapmak gerekiyor ne yazık ki ülkemizde sistem bütün olarak ele alınmalıdır” dedi. 
Eğitimde zaman zaman öğretmen eksikliği yaşandığını bunun da okullarda açılan bölümlerle ilgisi olduğunu anlatan Bakan Arabacıoğlu, “Eğitimde öğretmen eksikliği olabilir, ne kadar bölüm açılır ve bölünme olursa öğretmenler de ona göre bölünür, özellikle branş ve mesleki teknik öğretimde. Örneğin iki kişilik bölümler var, iki öğrenci var ve onun için eğitimci de var, ama o bölüme de talep yoktur kapatsanız kapatamazsınız, bu kez eğitim bakanı eğitim hakkımı elimden alıyor, okul kapatıyor diye sesler yükseliyor” diye konuştu.

“En büyük sorunu nakillerde yaşıyoruz”
Açıklamalarında öğretmen nakillerine de değinen Arabacıoğlu, “En büyük sorun nakillerde yaşıyoruz öğretmenlerimizin çoğu merkezde görev yapmak istiyor, bir yıl kırsaldan sonra merkeze çekin diyorlar bu kez de periferide öğretmen sıkıntısı doğuyor. Eşit işe eşit ücret benim de desteklediğim bir olay fakat bunu sendikalarla oturup anlaşmak lazım, bu yıl bu sorunu çözeceğimizi umuyorum. Kol faliyetleri bu yıl uzatılacak ve düzenleme getireceğiz” şeklinde konuştu. 
Tam gün eğitime bu yıl da geçilemeyeceğini açıklayan Arabacıoğlu, “Bunun için ne bütçemiz var ne de alt yapımız” ifadelerini kullandı.


“Yükseköğretimde başarı oranı yükseldi”
ÖSYM’ye giren öğrencilerin de başarı oranlarının yüzde 50 olduğunu vurgulayan Arabacıoğlu, ülkede, eğitim, öğretimde okur yazarlığında herhangi bir düşüş yaşamadını kaydetti. KKTC olarak bir eğitim politikasının belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Arabacıoğlu “ Bizim bir politika belirlememiz lazım, biz çocuklarımızın Avrupa’ya mı gitmelerini istiyoruz veya Türkeye’ye mi, yoksa KKTC’de mi eğitim hayatlarına devam edecekler,  aileleri bu konuda bilinçlendirmek için programları bu yıl hayata geçireceğiz.Yani bizim bilmemiz gerekiyor, çünkü Avrupa’ya giden gençler geri dönmüyor” dedi. Kolejlerin açılma kararına atıfta bulunan Arabacıoğlu, “Kolejleri açmak doğru bir karardı çocukların Güney’e gitmesi bu sayede düşürülmüştür” dedi. 

“KKTC’nin ara elemana ihtiyacı var”
Arabacıoğlu, Mesleki Teknik liseler de ise en çok öğrencinin, Kuaförlük ve Çocuk Gelişimi branşlarında olduğunu kaydetti. KKTC’nin ara elemana ihtiyaç  duyduğunu ifade eden Arabacıoğlu, bu konuda Esnaf ve Zanaatkarlar, Devlet Planlama Örgütü ve Milli Eğitim Bakanlığı , Turizm örgütleriyle birlikte bir planlama yapılması için çalışma başlatacaklarını belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2014, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474