banner564

Hayali cihaza 178 bin lira

Devlet Kimya Laboratuvarı’nda satın alma sorumlusu olan Nazife Türel ile eniştesi, devleti dolandırma iddiasıyla tutuklandı

Hayali cihaza 178 bin lira
banner598

Suna ERDEN
 
  Lefkoşa’da faaliyet gösteren ve 2 yıl önce yanarak kullanılmaz hale gelen Devlet Kimya Laboratuvarı’nda büyük bir vurgun yapıldığı ortaya çıktı. 
   Devlet Laboratuvarı Dairesi’nde satın alma sorumlusu olarak görev yapan Nazife Türel’in eniştesi Ali Özören ile bir olup devleti dolandırdığı iddia edildi. Nazife Türel’in sahte evraklar hazırlayıp, Ali Özören’in direktörü olduğu Narcisse Ltd’in Devlet Laboratuvarı için cihazlar ithal ettiğini göstererek, 178 bin TL para  temin ettiği öne sürüldü.
   Zanlıların ayrıca sahte evraklarla Sağlık Bakanlığı fonundan 860 bin TL, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Ofisi’nden Bir milyon 500 bin TL para temin etmeye çalıştıkları açıklandı. 
   Öte yandan Devlet Kimya Laboratuvarı’na 13 Aralık 2016 tarihinde yetkili birimlerin haberi olmadığı halde kutular getirildiği, 21 Aralık 2016 tarihinde ise yangın çıktığı belirtildi.
   Gözaltına alınan iki zanlı dün tutuklama talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. 

Sahte sözleşme ile vurgun
Soruşturmayı yapan polis, 2016 yılında meydana gelen olayda Devlet Laboratuvarı Dairesi’nde satın alma sorumlusu olarak görev yapan zanlı Nazife Türel’in kimyasal karışımları ayıran  GCMS/MS cihazı ile uçucu maddelerin analizinde kullanılan  8040 Headspace GC cihazını, eniştesi olan zanlı Ali Özören’in direktörü olduğu Narcisse Ltd’in Devlet Laboratuvarı için ithal edeceğini belirterek, taşınması, kurulumu ve teknik servis konuları ile ilgili olarak sahte bir sözleşme hazırladığını söyledi. 
   Polis, zanlının sahte sözleşmeleri Dorhan Medikal Ltd’e imzalattıktan sonra cihazların ithali için zanlı Ali Özören’in hesabına 178 bin TL yatmasını sağladığını belirtti.Sahte belgelerin Vergi Dairesi’nde pullandığını ve tedavüle sürüldüğünü ifade eden polis, soruşturmanın 11 Haziran 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın talebiyle başlatıldığını açıkladı. 
   Yapılan soruşturma sonucu suç unsuru bulunduğunu belirten polis, her iki zanlının önceki gün tutuklandığını kaydetti. 

Derin detaylar var
Polis, soruşturmanın başlatıldığı tarihten itibaren, sahte olduğuna inanılan birçok evrakın emare alındığını, sahte olduğuna inanılan ve Vergi Dairesi’ne pullanarak tedavüle sürülen sözleşmenin aslının arandığına vurgu yaptı. 
Polis, zanlıların ayrıca hazırlanan bir başka sahte belge ile hiçbir gümrük girişi olmamasına rağmen GCMS/ MS ve 8040 HEADSPACE GC isimli cihazlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı fonundan 860 bin TL, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Ofisi’nden Bir milyon 500 bin TL para temin etmeye çalıştıklarını açıkladı.
Polis, evrakların nerede hazırlandığını, başka suç ortakları olup olmadığının araştırılacağını, yanı sıra, Devlet Laboratuvarı’na 13 Aralık 2016 tarihinde getirildiği tespit edilen kutuların ne olduklarıyla ilgili soruşturma yapılması gerektiğini söyledi. 
Polis, 13 Aralık 2016 tarihinde yetkili birimin talebi olmaksızın, Devlet Laboratuvarı’na gelen kutulardan bir süre sonra 21 Aralık 2016 tarihinde Devlet Laboratuvarı’nda yangın çıktığını anımsatarak, çıkan yangın ile ilgili yürütülen soruşturmada yangınla kutuların bağlantısı olup, olmadığının araştırılacağını kaydetti. 
Polis, soruşturmanın sürdüğünü belirterek, zanlıların 3 gün süre ile tutuklu kalmasını talep etti. Mahkeme talebi onayladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474