banner564

Gür: “Öncelik verdiğimiz konu Ebola salgınının adaya girmesini önlemek”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Batı Afrika ülkelerinde görülen “Ebola Salgını” konusunda Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin yaptığı çalışmalarla ülkede bazı önlemler alındığını söyledi.

Gür: “Öncelik verdiğimiz konu Ebola salgınının adaya girmesini önlemek”
banner598

SAĞLIK BAKANLIĞI VE ENFEKSİYON KOORDİNASYON KOMİTESİ’NİN YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA ÜLKEDE BAZI ÖNLEMLER ALINDI

GÜR: “ÖNCELİK VERDİĞİMİZ KONU HASTALIĞIN ADAYA GİRMESİNİ ÖNLEMEK”

“UÇAKTA, HAVA ALANI GİRİŞİNDE VE HAVA ALANI MUHACERET POLİSİNDE ÜÇ AYRI TESPİT ÇALIŞMASI OLACAK”

GÜLLÜELLİ: “BULGULAR; ATEŞ, KAS VE EKLEM AĞRILARI, GÜÇSÜZLÜK, BAŞ- BOĞAZ AĞRISI, BULANTI, KUSMA, İSHAL, İŞTAHSIZLIK, KARIN AĞRISI, KANAMALAR”

“DSÖ UYARILARI, ÖNERİLERİ DOĞRULTUSUNDA BİR EYLEM PLANI OLUŞTURULDU”

Lefkoşa, 12 Ağustos 14 (T.A.K.): Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Batı Afrika ülkelerinde görülen “Ebola Salgını” konusunda Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin yaptığı çalışmalarla ülkede bazı önlemler alındığını söyledi.

Gür, önlemlerin; Yükseköğretim, Planlama,  Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Muhaceret Dairesi, Ulaştırma Bakanlığı, Futbol Federasyonu, Havaalanı, Rum Kesimi ve üniversitelerle temaslarla yürütüldüğünü kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nda bugün düzenlenen basın toplantısında, Ebola Salgını konusunda yürütülen çalışmalar ve önlemler hakkında bilgi verildi.

Basın toplantısında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli ile Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi yetkilileri hazır bulundu.

GÜR

Basın toplantında ilk sözü alan  Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, hastalığın diğer virüslerden farklılık gösterdiğini ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü’nün verileriyle belli önlemler planladıklarını kaydetti.

Her yeni gelişmeyle, önemlerin de geliştirileceğini söyleyen Gür, öncelik verdikleri konunun hastalığın adaya girmesini önlemek olduğunu vurguladı.

HER AŞAMA İÇİN CİDDİ TEDBİRLER ALINDI

Hastalığın adaya girmesi muhtemel durumlarda ise, hemen erken tespit edilip tedaviye başlanması konusunda ciddi çalışmaları bulunduğunu ifade eden Ömer Gür, her aşama için ciddi tedbirler alındığını belirtti.

“Panik yaratmadan sanki salgın olacakmış gibi bütün tedbirleri almamız gerekiyordan yola çıkılarak bütün tedbirler alındı” şeklinde konuşan Gür, hem halkın, hem gelecek misafirlerin, hem de öğrencilerin bilinçlendirilmesinin gerektiğini, bunun için çalıştıklarını söyledi.

ÜÇ AYRI TESPİT ÇALIŞMASI…

Havaalanındaki tedbirlere dikkat çeken Ömer Gür, uçakta, havaalanı girişinde ve havaalanı muhaceret polisinde üç ayrı tespit çalışması olacağını anlattı.

Muhtemel hastalara nasıl davranılacağının ayrıntılı şekilde planlandığını, bunları kimin, hangi uzamanın muayene edeceği, ne şekilde nereye taşınacağının tespit edildiğini anlatan Ömer Gür, personelin nasıl eğitileceğinin de planlandığını, yapılan değerlendirmelerin Dünya sağlık Örgütü (DSÖ)’nün verileri doğrultusunda yapıldığını vurguladı.

GÜLLÜELLİ

Basın toplantısında Gür’den sonra söz alan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli de, hastalık hakkında bilgi verdi.

Ebola  hastalığının oluşturduğu salgınının şu anda Batı Afrika ülkelerinde görüldüğüne dikkat çeken Güllüelli, bu ülkelerin Gine, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya olduğunu belirtti. Güllüelli, vahşi hayvanlardan bulaştığı bilinen hastalığın son zamanlarda insandan insana da bulaştığını söyledi.

HASTALIK HAVA YOLU VE KULUÇKA DÖNEMİNDE BULAŞMIYOR

Hastalığın, kişinin vücut sıvılarıyla sağlıklı kişilerin teması, korumasız cinsel ilişki ile bulaştığının bilindiğine işaret eden Güllüelli, hastalığın hava yoluyla ve kuluçka döneminde bulaşmadığını vurguladı.

Hasta kişinin ancak belirtiler ortaya çıktıktan sonra etrafında yakın temas halinde olduğu kişileri bulaştırabildiklerini ifade eden Güllüelli, bulguların ise; ateş, kas ve eklem ağrıları güçsüzlük, baş- boğaz ağrısı, bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı, kanamalar olduğunu kaydetti.

ÜLKEDE TÜM ÖNLEMLER ALINDI

Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Hastalık Kontrol merkezinin uyarıları ve önlemleri doğrultusunda ülkede tüm önlemlerin aldığını vurgulayan Güllüelli, önlemler konusunda YÖDAK, Muhaceret Dairesi, üniversiteler ile işbirliği içinde çalışıldığına işaret etti.

Güllüelli, ülkede riskli bölgelerden gelecek kişilerin tespiti-takibi ve gerekirse tedavisi için tüm detayların konuşularak, bakanlık bünyesinde oluşturulan Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi tarafından DSÖ uyarıları, önerileri doğrultusunda bir eylem planı oluşturulduğunu belirtti.

HAVA DENİZ LİMANLARINDA TERMAL KAMERA UYGULAMASI BAŞLAYACAK

Hava ve deniz limanlarında termal kamera uygulamasına başlanacağını da vurgulayan Güllüelli, olası vakaların merkeze taşınması için de önlemler alındığına dikkat çekti.

Tüm sağlık kuruluşları, üniversite sağlık birimlerinin karşılaştıkları olası vakalarda nasıl hareket edecekleri konusunda en kısa zamanda bilgilendirileceğini belirten Güllüelli, olası vakaların en iyi şekilde takip ve tedavisinin yapılacağı merkezin ayarlandığını kaydetti.

Güllüelli, oluşan yeni durumlarla ilgili, yeni önlemler alınması gerekiyorsa, Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin periyodik olarak toplanarak, yeni hareket planı üreteceğini de sözlerine ekledi.

ÇAKIR

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedim Çakır da, üniversite olarak gerekli tedbirleri aldıklarına işaret ederek, Kıbrıs Türk halkı ve öğrencilerin sağlığını önemsediklerini vurguladı.

ÜLKEDE GÖRÜLMEDİ

Konuşmalar sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ömer Gür, hastalığın ülkede görülmediğini vurguladı.

Gür, Batı Afrika ülkelerinden öğrencilerin, Eylül başından itibaren adaya gelmeye başlayacaklarını ifade ederek, çoğunluğu Nijerya’lı olan Batı Afrikalı bu öğrenciler dışında, ülkede futbolcuların da olduğunu belirtti.

Gür, bunlara yönelik de tedbirleri bulunduğunu vurgulayarak, konu hakkında yetkililerle temaslarının devam ettiğine işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 15:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474