banner564

Kerry: "Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildi"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Kerry:
banner598
Kerry: "Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildi"

Filistinli başmüzakereci ureykat:"abd dışişleri bakanı kerry, ateşkes için ciddi fikirler sundu"

Ramallah, 24 Temmuz 14 (T.A.K.): Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Kerry, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmesinin ardından, Filistin-İsrail barış müzakerelerinin Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildi. Bütün taraflarla birlikte çalışarak, ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kerry konuşmasında, barışçıl çözümden yana olduğu ve şiddete başvurmadığı için Abbas'a teşekkür etti.

"Kerry, ateşkes için ciddi fikirler sundu"

Öte yandan Saib Ureykat da, "ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlanması için ciddi fikirler sundu" ifadesini kullandı.

Ureykat, Kerry'nin, "Gazze'den ambargonun kaldırılması, İsrail tarafından yeniden tutuklanan Filistinliler'in serbest bırakılması, Gazze'de balıkçıların avlanmasına izin verilmesi, sınır kapılarının açılması ve ateşkes için teminatın olması gerektiğine" vurgu yaptığını aktardı.

Kerry'nin bugün Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere başkent Kahire'ye döneceğini ifade eden Ureykat, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kerry'e 'İsrail'in Gazze'de Filistin halkına savaş açtığını, hayatını kaybedenlerin yüzde 99'unun kadın ve çocuklardan oluştuğunu ve İsrail'in kendini değil, yerleşim birimlerini ve çaldığı Filistin topraklarını savunduğunu' aktardı" diye konuştu.

Abd Dışişleri Bakanı Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Cumhurbaşkanı Peres ile görüştü

Abbas'ın Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonla görüştüğünü belirten Ureykat, Filistin Devlet Başkanı'nın bu çerçevede, bu akşam Ramallah'a gelmesi beklenen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'la görüşeceğini ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'yi telefonla arayacağını kaydetti.

Filistinli Başmüzakereci Saib Ureykat tarafından karşılanan Kerry, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.

Kerry, Cumhurbaşkanı Peres ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bölgedeki son gelişmeleri ele aldı.

İsrail Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Peres ile Kerry, bölgedeki mevcut güvenlik durumunu ve tansiyonun düşürülmesini görüştü.

Görüşmenin başında, Peres, Kerry'e İsrail'e yaptığı ziyaretten dolayı teşekkür ederek, "Burada olmanızdan dolayı çok memnunum. Tüm zorluklara rağmen pes etmemiz gerekiyor aksi takdirde bu binlerce insanın canına mal olur" ifadesini kullandı.

Sürece yaptığı katkıdan dolayı Kerry'e takdirlerini sunan Peres, hem ABD Başkanı Barack Obama hem de Kerry'nin en iyi çözüm için uğraştıklarının farkında olduğunu kaydetti.

Kerry ise Peres'i cumhurbaşkanlığının son günlerinde görebilmekten dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Çalışmaya devam edeceğimizi umuyorum. Hala yapmamız gereken çok iş var" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Mısır'daki temaslarının ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında ateşkesin sağlanması çerçevesinde Tel Aviv'e gelmişti.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2014, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473