banner564

Doğu Akdeniz'de  dengeler değişiyor

Türkiye ve Libya iki mutabakat muhtırası imzaladı

Doğu Akdeniz'de  dengeler değişiyor
banner598

 Türkiye ve Libya iki mutabakat muhtırası imzaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında mutabakat muhtırası imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya geldi.
Görüşmede, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalandı.
Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırası, Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirdi. İki ülke arasında belirlenen hatta münhasır ekonomik bölge oluşturulmasına dönük muhtıranın hayata geçmesiyle, hem Doğu Akdeniz'de olası deniz alanı kaybının önüne geçildi. Hem de belirlenen bölgede petrol ve doğal gaz arama/çıkarma çalışmaları konusunda Türkiye ve Libya söz sahibi oldu. Türkiye ve Libya, Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirecek bir anlaşmaya imza attı. İki ülke arasında, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eerdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı fayez Al Sarraj'in imzaladığı anlaşmaya göre, iki ülke, Akdeniz kıyılarını komşu haline getirdi.

Deniz alanı kaybı önlendi
Türkiye'den Marmaris-Kaş arasındaki hat ile Libya'dan Derne-Tobruk hattı arasındaki bölümde münhasır ekonomik bölge ilan edildi.
Türkiye böylece Akdeniz havzasında bu çerçevedeki ilk anlaşmasına imza atmış oldu.
Bu adım ile Türkiye, Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında imzalanması muhtemel bir anlaşmayla deniz alanı kaybının önüne geçmiş oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan arasında bir kalkan oluşturuldu.
Uzmanlar, olası bir Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan anlaşmasıyla Türkiye'nin 41 bin kilometre karelik bir deniz alanına hapsolabileceğini, anlaşmayla bunun engellendiğini vurguluyor.
Mutabakat muhtırasının Meclis'te kabul edilmesinin ardından koordinatlar Birleşmiş Milletler'e bildirilecek.
Böylece belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak.
Türkiye bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondajı için ruhsatlandırma da yapabilecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474