banner564

Sınır kapılarına ‘sıkı denetim’

Ercan’dan giriş yapan AB dışındaki ülke vatandaşlarının güneye geçişleri yasaklandı

Sınır kapılarına ‘sıkı denetim’
banner598

 Rum Bakanlar Kurulu’nun, ‘yasadışı göçü önleme’ adı altında aldığı önlemler, kuzeyden güneye ve güneyden kuzeye geçişlerde bazı yasaklamalar getirdi. Buna göre Ercan’dan giren AB dışındaki ülke vatandaşlarının güneye geçişleri ve güneyde ‘geçici ikamet’ izni bulunan yabancıların kuzeye geçişleri yasaklandı.
    Politis gazetesi “Kıbrıslı Rumlara da Sert Kontroller- Bakanlar Kurulu Göç Konusuyla İlgili Önlemler Onayladı” başlıklı haberinde, önlemlerin amacının, sınır kapılarında aynı zamanda Yeşil Hat boyunca daha sıkı kontroller yapılması olduğunu yazdı.
   Gazete değişikliklerin kısaca şunları içerdiğini yazdı;
   1. Kıbrıs Cumhuriyetine gerek liman, gerekse havalimanı olsun, yasadışı bir giriş noktasından giriş yapmış olan tüm üçüncü ülke vatandaşlarının Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgelere geçişlerinin yasaklanması, 
   2. Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından verilen geçici oturma izni sahiplerinin, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgelerden veya bu bölgelere geçişinin yasaklanması (uzun süreli veya daimi oturma iznine sahip olanlar ile Avrupa vatandaşları bundan hariç tutuluyor)
   3. Yasaya, herhangi bir milletten reşit olmayan kişilerin (ebeveynlerden izin, diğer ebeveynden yazılı onay veya başka bir kişiyle geçiş yapacağı durumda iki ebeveynden de yazılı onay alınması şartıyla) yanlarında ebeveynleri veya ebeveynlerinden biri varken geçiş yapabileceklerine dair bir madde dahil edilmesi
   4. Yasaya, insani bir şekilde ele alınması gereken ve yasa kapsamında olmayacak olan acil durumların yönetilmesine ilişkin bir madde dahil edilmesi.”

Komisyona bilgi verilecek

   Gazeteye göre Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis ise açıklamasında, bu değişikliklerle ilgili olarak Avrupa Komisyonu’nun da bilgilendirilmesi gerektiğini, bununla birlikte bunların bizzat Yeşil Hat Tüzüğünün değil de, tüzüğün uygulanmasına ilişkin kanunda değişiklikler yapılmasıyla ilgili olduğundan ötürü, Rum hükümetinin değişiklikler konusunda Komisyon’dan beklemesi gereken bir şey olmadığına işaret etti.
   Önlemlerin sorunsuz bir şekilde uygulanması için, Polisin gerekli kontrolleri yapabilmesi aynı zamanda vatandaşların geçiş noktalarından yapacakları geçişlerde gecikmeler olmaması amacıyla, sınır kapılarının yeniden yapılandırılması gerekeceğine de işaret eden gazete, sınır kapılarında yeterli personel bulunması gerekeceğine de işaret etti.
   “Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından onaylanmamış olan noktalardan yasadışı giriş ve çıkış yapılması durumunda ceza ve idari para cezası verilmesiyle ilgili yasa tasarılarının ileriye götürülmekte olduğunu” da yazan gazete, Rum Savunma ve Adalet Bakanlıklarının ise, sınır kapılarının ötesinde, Yeşil Hat boyunca uzanan noktalardaki kontrol ve denetimlerin (kamera ve motosikletlerle) artırılması ve güçlendirilmesiyle ilgili bir plan hazırlığında olduğunu da belirtti.
   Rum Eğitim Bakanlığının ise, mümkün olan en kısa zamanda üçüncü ülkelerden adaya öğrencilerin kontrolüyle ilgili mekanizmayı aynı zamanda özel yükseköğretim kurumlarının işleyiş şeklini inceleyeceği de ifade edildi.
Göç konularıyla ilgili iki bakanlı komitenin, savunma ve maliye bakanlarının da katılımıyla genişletileceği ve bunun her iki ayda bir, en az bir kez toplanacağı da eklendi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473