Türkiye’den bürokrat ve uzmanlardan oluşan bir heyet, KKTC Su Temin Projesi kapsamında adaya gelecek suyun tarımda kullanılacak kısmının planlanması için Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı bürokratlarıyla çalışmalar yapmak üzere adaya geldi.
Heyet, çeşitli incelemelerde bulundu, çalışma toplantıları gerçekleştirdi.
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TC Devlet Su İşleri Dairesi yetkilileri ve uzmanlarından oluşan heyet, gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında, TC’den adaya gelecek olan suyun tarımda kullanılacak olan kısmının kullanılacağı bölgeler, gölet ve Geçitköy Barajı’nda teknik incelemelerde bulundu. İnceleme araştırma çalışmaları ve toplantılarında KKTC heyet başkanı Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, TC heyet başkanı ise TC Yardım Heyeti Tarım Uzman Müşaviri Nebi Çelik oldu. Türkiye Araştırma Geliştirme Merkezi, Devlet Su İşleri Dairesi ve Çukurova Üniversitesi uzmanlarının da yer aldığı çalışma grubu, gerçekleştirilen inceleme ve toplantılarda Türkiye’den gelecek suyun kullanım yöntemleri, bitki deseni, KKTC tarım strateji ve master planı hazırlanması konularında üç gün boyunca çalışmalar yaptı, görüş alışverişinde bulundu.
Çelik: Önceli Mesarya ve Güzelyurt...
TC Yardım Heyeti Tarım Uzman Müşaviri Nebi Çelik toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyun tarımda kullanılacak kısmının ne şekilde kullanılacağının değerlendirilmesi için öncelikle hem Mesarya hem de Güzelyurt ovalarında yerinde incelemeler yapılacağını belirtti.
Suyun ne şekilde kullanılacağı, bitki deseninin ne olacağı ile ilgili çalışmaların da gerçekleştirileceğini belirten Çelik, tarım strateji planı ve master planı hazırlanması konusunun da görüşüleceğini ancak bunun kısa süreli değil, daha uzun vadeye yayılması gereken bir konu olduğunun altını çizdi.
Kestigül: Kırsalda hayat standardı yükselecek
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül de konuşmasında, nüfusun 300 bine dayandığı, üniversite öğrencilerinin 55 bini geçtiği ve turizm faaliyetleri çerçevesinde ülkeyi ziyaret eden turist sayısının arttığı KKTC’de amaçlarının; KKTC sınırları içerisinde yaşayan herkesin ihtiyacı olan güvenilir ve kaliteli gıdaya ulaşmasını sağlamak, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak, kırsal kesimin de hayat standartlarını yükseltmek olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 01:21