banner564

'İnfiale yol açar'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin

'İnfiale yol açar'
banner598
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale yol açacaktır" dedi. Erdoğan, "Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ürdün ile aynı hissiyatı paylaşıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin, "Bu açıklama, gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla dünya kamuoyuna "Kudüs" çağrısı yaptı.
Erdoğan, üç semavi dinin kutsal mekanlarının bir arada yer aldığı, ilk kıble Harem-i Şerif'in kalbinde her daim nur gibi parladığı, peygamberler şehri Kudüs'ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazasının sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemli bir görev olduğunu belirtti.
    
"Tarih önünde hükümsüzdür"
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Kudüs'ün merkezinde olduğu bölgede, yeni ve bitip tükenmek bilmeyen bir trajedi yaşanmaya başladığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kudüs'te, Filistin'in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir. Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür."
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ürdün Kralı 2. Abdullah, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“Yanlış bir adım çatışmaların fitilini ateşleyecektir”
    Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır, bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, çatışmaların fitilini ateşleyecektir." dedi.

"Kudüs tüm Müslümanların göz bebeğidir"
   Görüşmelerinde bölgedeki güncel gelişmeleri ele aldıklarını ve bugünkü görüşmelerinin en önemli başlığını Kudüs'teki gelişmelerin teşkil ettiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
   "Kudüs tüm Müslümanların 'harim-i ismeti'dir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin bu tarihi hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. 
   
Abdullah: “İki devletli bir çözümün alternatifi yok”
   Ürdün Kralı 2. Abdullah da yaptığı konuşmada , ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin "İki devletli bir çözümün alternatifi yok." dedi.
Ürdün Kralı şunları söyledi:  
   “Bu yaklaşımlar terörle mücadeleye de destek vermiyor. Biz buradaki kutsiyet arz eden makamların koruyucusu konumundayız. Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif bizim için çok önemli. Hem Müslümanların hem Hristiyanların kutsiyet atfettiği mekanlar. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanının desteğini aldık."

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2017, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473