banner564

Elektrik uzun uzun tartışıldı

226 Milyon 863 bin 800 TL’lik Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi

Elektrik uzun uzun tartışıldı
banner598
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi dün Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı; Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Sayıştay Başkanlığı bütçelerini görüşmek üzere toplandı.
CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde UBP Milletvekili Ersin Tatar başkan vekili olarak; DP-UG Milletvekilleri Mustafa Arabacıoğlu ve Fikri Ataoğlu, CTP-BG Milletvekilleri Armağan Candan ve Ömer S. Kalyoncu ile UBP Milletvekili İzlem Gürçağ üyeler olarak görev yapıyor.
Görüşmede, Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile Müsteşar Hasan Kestigül, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu ile çok sayıda milletvekili ve ilgili bürokratlar da hazır bulundu.
Komitede ilk olarak 58 milyon 365 bin 800 TL’lik Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşüldü.
Görüşmede ilk sözü alan, UBP Milletvekili Ersin Tatar, görüşülen bütçenin çok önemli olduğunu dile getirerek bütçede yapılan artışın yeterli olmayabileceğini söyledi. “Bu enflasyonist ortamda nasıl bu bütçenin içinden çıkılacak” diye soran Tatar, Tarım Bakanı’nın yalnız bırakıldığını savundu.  Gıda sektörünün ülke için önemine değinen Tatar, kanser vakalarına dikkat çekerek, bu konuya yeterli önemin verilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda ne gibi çalışmalar yürütüldüğünü soran Tatar, bazı malların sağlığa zararının, ithal edilip yapılan laboratuar çalışmaları gereği iade edildiğine işaret etti. 

Özgür: Duyarlılık ülke için önemli
Komite Başkaı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, muhalefetin bu konuya duyarlığının ülke açısından olumlu bir konu olduğunu belirtti.
Özgür, bu konuda elinden geleni yaptığını ve bakana yardımcı olmak için bir takım çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek, uğradığı saldırılara rağmen yoluna devam edeceğini söyledi. 

Kalyoncu: Üçlü kararname bugün de gündemde
CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu da söz alarak, üçlü kararname konusunun dün olduğu gibi bugün de gündem olduğunu dile getirdi. Kalyoncu, üçlü kararname sorununun bizzat UBP tarafından yaratıldığını savundu.

Elektrik konusu geniş biçimde ele alındı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında elektrik konusu geniş biçimde ele alındı. Komitede milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yetkilileri, faaliyetler, maliyetler ve yatırımlar konusunda geniş bilgi verdi. Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan sorular üzerine, kurumla ilgili eleştirilerin çoğunun doğru bilgiye dayanmadığını ifade etti. 

“Akıllı sayaç olsaydı”
Kurumun tahsilat sorunlarından da bahseden Gürkan, tüm sayaçlar akıllı sayaç haline getirilseydi geçen 6 yılda 400 milyon TL kaybın önlenmiş olacağını kaydetti. Bundan sonraki süreçte bu kayıpların yaşanmaması için akıllı sayaçlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Gürkan, akıllı sayaç ihalesiyle ilgili süreç hakkında bilgi verdi.  

“Tahsilat yüzde 95’e çıkarsa maliyet düşer”
Kıb-Tek Müdür Muavini Hasan Başoğlu da, “mali sürdürülebilirliğin ne zaman sağlanacağı” sorusu üzerine, 2 yıllık sürede 100-120 milyon TL borç seviyesine inebileceklerini ve kurumun finansal giderlerinin aşağıya çekilebileceğini dile getirdi.  Kurumun daha önce bankalardan borçlanıp aynı parayı bloke ettiğini, bunun doğru bir finansman yöntemi olmadığını vurgulayan Başoğlu, bunu değiştirerek finansal giderleri azaltmayı başardıklarını anlattı.
AKSA’ya olan borcu kapatıp kurumun finansal olarak rahatlamasını sağladıklarını belirten Başoğlu, kurumda başa baş noktasını yakaladıklarını söyledi.  Başoğlu, tahsilatın yüzde 95’lere çıkarılması halinde maliyetlerin düşürülebileceğini kaydetti.

Oy çokluğu ile kabul edildi
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi 1 milyon TL artışla 226 Milyon 863 bin 800 TL olarak oy çokluğuyla kabul etti. 
Komite, daha sonra Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini ele almaya başladı. 

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2014, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474