banner564

Çözümden sonraya kalsın

Özel temsilci Eide’nin, hellim konusunu AB’nin gündemine getirdiği bildirildi

Çözümden sonraya kalsın
banner598
   Rum basını, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, hellim konusunu AB yetkilileriyle masaya yatırdığını iddia ederek, bu duruma tepki gösterdi.
   F,ileleftheros gazetesine göre, Eide’yi bu konuda teşvik eden Türkiye oldu. Kıbrıslı Türklerin ihracatının yüzde 25’ini oluşturan hellim konusundaki tescil işleminin çözümden sonraya bırakılmasını isteyen Eide’nin, ne tür yanıt aldığı bilinmiyor.
   Gazete Brüksel çıkışlı haberini “Hellimde Egemenlik Haklarının Kullanımını Engelleme Bombası... Flaş: Hidrokarbonlardan Sonra Sıra Hellimde... Meseleyi AB’ye Eide Götürdü” başlığıyla aktardı.  
   Gazete, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonların Rum yönetimince tek taraflı kullanılmasını engelleyip Kıbrıs sorunu çözülsün veya çözülmesin hidrokarbonların paylaşılması talebinde bulunmasından sonra, Brüksel tarafından ‘Menşe İsmi Korumalı’ ürün olarak tescil edilmesi arifesinde hellim ve hellim üretimindeki teknik kriterlerin uygulanmasını denetleyecek denetim makamı konusunda da ¬benzer hareketlerde bulunulduğunu yazdı. 
    Türkiye’nin bu çabasında, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu’ndan yardım aldığını belirten gazete “hidrokarbonlar ile hellim arasında belirgin farklar olsa da Türkiye, Avrupa Birliği’nden çevrelerin de desteğiyle meselelere siyasi boyutlarıyla yaklaşıyor ve Kıbrıs sorunu çözülmese dahi, her şeyin iki oluşturucu devletçik mantığında yarı yarıya paylaşılması gerektiğini düşünüyor” ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474