banner564

Dünyaya mesaj

Ertuğruloğlu, New York’taki konuşmasında, 2016’da çözüme varılsın veya varılmasın izolasyonların kaldırılması için adım atılması çağrısında bulundu

Dünyaya mesaj
banner598
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, 2016’da çözüme varılsın veya varılmasın izolasyonların kaldırılması için adım atılması çağrısında bulundu.
Verilen bilgiye göre, New York temaslarının üçüncü gününde bakan Ertuğruloğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) 23. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuşma yaptı.
Konuşmasında KKTC'deki ekonomik, eğitim ve turizm alanlarındaki fırsat ve olanaklara değinen Ertuğruloğlu, kardeş üye ülkelerle ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi temennisini dile getirdi.
Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ise 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılamaması halinde iki taraf arasında devam etmekte olan mevcut sürecin sona ereceğinin kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, “Bu noktadan sonra yarım asırdır dünyanın geriye kalanından haksız bir biçimde tecrit edilmiş durumda olan Kıbrıs Türk halkının sonu olmayan müzakereler içeren belirsiz bir geleceğe mahkum edilmesi mümkün değildir. Bu itibarla 2016 yılı sonunda bir çözüme ulaşılsa da ulaşılamasa da Kıbrıs Türk halkı her iki senaryoya da hazırlıklı olmak durumundadır” dedi.

“İİT ciddi adımlar atmalı”
İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) karar ve deklarasyonları yönünde adım atamaya çağıran Ertuğruloğlu, “Bu önemli dönüm noktasında, İİT ve kardeş üye ülkelerin İİT karar ve deklarasyonlarını fiiliyata geçirerek Kıbrıslı Türk kardeşleri ile dayanışmalarını gösterecek somut ve ciddi adımlar atması gerekmektedir. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk Hükümeti olarak İİT ve tüm kardeş üye ülkelerle görüşerek bahse konu karar ve deklarasyonları yürürlüğe sokacak bir yol haritası üzerinde çalışmak isteriz” dedi.
Yüksek öğrenimin Kıbrıs Türk ekonomisinin önemli bir sektörü olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, KKTC’de yüksek öğrenim gören öğrencilerin 131, öğretim üyelerinin ise 65 ülkeden geliyor olmasının yüksek öğrenimin uluslararası karakterini yansıttığını, 6 bin öğrencinin EİT üye ülkelerinden gelmekte oluğunun altını çizdi.

Hedef öğrenci sayısını arttırmak…
Ertuğruloğlu, “Öncelikli hedefimiz, önümüzdeki dönemde EİT üye ülkelerinden üniversitelerimize gelecek öğrenci sayısını artırmaktır. Bu bağlamda, üye devletlerin, üniversitelerimizi, tavsiye ettikleri yüksek öğrenim kurumları listelerine dahil etmelerine yönelik bir karar almalarını memnuniyetle karşılayacağız. Ayrıca, Kasım 2015’te EİT Sekretaryasına göndermiş olduğumuz nota ile bu yıl EİT üye devletlerinden 5 öğrenciye burs vereceğimizi duyurmaktan memnuniyet duymaktayım” dedi.
Yabancı yatırımcıların Kuzey Kıbrıs’a gelmelerini teşvik etmek istediğini kaydeden Ertuğluloğlu, yatırımcılara yönelik imkanlar ve verilen teşviklere değindi.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, EİT Bakanlar Konseyi toplantısı çerçevesinde EİT Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ile de bir araya geldi.

Ertuğruloğlu, Mammadiyarov ile görüştü
Öta yandan New York temasları devam eden Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, önceki gün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadiyarov ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.
Birleşmiş Milletler Merkezi’nde yer alan ve samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede iki Bakan, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2016, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473