banner564

Eroğlu, endişeli ayrıldı

New York’a hareketinde önce halka seslenen Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafınca yapılan önerilerin kaygı verici ve kabul edilemez olduğunu vurguladı

Eroğlu, endişeli ayrıldı
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York’a hareketinde önce  halka sesleniş konuşması yaptı.
Konuşmasında Rumların taleplerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz makul ve mantıklı önerilerle masadayız ama Rum komşularımız maksimalist bir anlayışla karşımızda duruyor. Gelinen aşamada bir al-ver gerçekleşmesi gerekiyor ama Rum tarafının tutumu işleri zorlaştırıyor” dedi.
Şubat ayından bu yana Kıbrıs Rum tarafının masaya getirdiği önerilerin,  Birleşmiş Milletler parametrelerine aykırı ve aşırıya kaçan öneriler olduğunu vurgulayan Eroğlu,  özellikle, güvenlik ve garantiler, vatandaşlık ve toprak konularında Kıbrıs Rum tarafınca yapılan önerilerin kaygı verici ve kabul edilemez olduğunu vurguladı. Eroğlu, toprak konusundaki önerilerin aşırı olduğuna da dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e çağrı yaparak, girilen yeni aşamada, Türk tarafı gibi, BM parametreleri içerisinde ve makul öneriler getirmesini istedi.
Rum tarafının yaptığı vatandaşlıkla ilgili önerilerin kabul edilebilir türden olmadığını söyleyen Eroğlu, KKTC vatandaşları arasında ayrımcılık ya da farklı muamele içeren herhangi bir öneriyi kabul etmeyeceklerini vurguladı.

“Tehtid değil”
Rum uzlaşmazlığı karşısında Türk tarafının eli-kolu bağlı beklemek niyetinde olmadığını da vurgulayan Eroğlu, bunu tehdit olarak dile getirmediğini, gerçek düşüncelerinin bu olduğunu belirtti ve “Şu anda tek bir hedefimiz var: En kısa sürede bir antlaşma yapmak ve iki halkın ayrı ayrı, eş zamanlı referanduma giderek bu antlaşma ile ilgili iradelerini ortaya koymalarını sağlamak” ifadesini kullandı. Türkiye’den KKTC’ye yapılan önemli ziyaretlere de dikkat çeken Eroğlu, Türkiye’nin her açıdan KKTC’nin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.

“Plana projeye önem verilerek ilerlenmeli”
İç sıkıntılara da değinen Eroğlu, şikayet etmek, sızlanmak yerine hareket edilmesi, plana, projeye, çağdaş gelişmelere önem vererek ilerlenmesi gerektiğini belirterek, “Ben halkımızın potansiyeline inanıyor, siyaset kurumumuzun bir atılım içine girerek halkımızın sorunlarının aşılması için üzerine düşeni yapacağına güveniyorum” dedi.

Ban’la görümesi Cumartesi günü
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmek ve BM 69’uncu Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla New York’a gitmek üzere dün adadan ayrıldı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Ercan Havaalanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı milletvekilleri uğurladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, 27 Eylül Cumartesi günü KKTC saatiyle saat 19.15'te, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya gelecek. 

Önemli temaslarda bulunacak
Cumhurbaşkanı, New York temasları çerçevesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı İyad Medeni ve bazı ülkelerin temsilcileriyle de bir araya gelecek. 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 26 Eylül Cuma günü, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Columbia Üniversitesi’nde “Kıbrıs” konusunda konferans verecek. 
Eroğlu’na ziyaretinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Diplomatik İşler Özel Danışmanı ve Sözcü Osman Ertuğ ile Danışma ve Siyasi İşler Müdürü Güneş Onar eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun temaslarını tamamlamasının ardından 29 Eylül Pazartesi günü KKTC’ye dönmesi planlanıyor. 

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2014, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474