banner564

Farklı düşünceler

CTP ile TDP sürecin devam etmesini, UBP ile DP ise yeni bir yol haritası istedi

Farklı düşünceler
banner598
Sonuç CEVİZCİ
İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 10 gün boyunca sürdürülen Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında “Bundan sonra ne olacak?” sorusu sorulmaya başlandı. Diyalog TV’de yayınlanan Aytuğ Türkkan ile Detay Programına telefon aracılığıyla bağlanan Meclis’te temsil edilen siyasi parti temsilcileri bu konuda farklı görüşler ortaya koydu. 
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın ve TDP Genel Sekreteri Asım İdris sürecin bitmediğini ve bir süre sonra yeniden devam edeceğine yönelik inanç belirtirken, DP Genel Sekreteri Afet Özcafer tüm partilerin bir araya gelerek yeni bir yol haritası belirlemesi gerektiği fikrini ortaya koydu. UBP Milletvekili Ersin Tatar da artık federal çözüm zeminin ortadan kalktığını ve yeni bir politika belirlenmesi gerektiğini savundu.

Sorakın: Federal çözümden başka seçenek yok 
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın uluslararası hukuk içine girebilmek için müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Sürecin olumlu sonuçlanmasını beklediklerini ancak durumun tam tersi olduğunu kaydeden Erdoğan Sorakın, “Bu neslin son denemesidir” söylemine katılmadığını vurguladı. Kıbrıs Türk tarafının barış ve çözüm için, uluslararası hukuklun içine girmek için elinden gelen gayreti göstermeye devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Sorakın, “Süreci iyi değerlendirmek lazım. Kıbrıs’ta federal çözüm dışında başka bir çözüm şekli mümkün değildir. Yanlışlıklar ve eksiklikler var, bunları ele alıp önümüzdeki süreci nasıl başarıya taşıyabilirizi konuşmalıyız diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.  

Tatar: Yeni bir politika lazım 
UBP Milletvekili Ersin Tatar, bundan sonra yeni bir politika belirlenmesi gerektiğini söyledi. BM Genel Sekreteri’nin yaptığı değerlendirmede arabulucu olduğunu vurguladığını anımsatan Tatar, Guterres’in zorlamayla bir şey yapılamayacağını söylediğini belirtti. İki tarafın ortak bir noktaya gelmesi halinde yeniden bir araya gelebileceğinin ihtimaller arasında olduğunu dile getiren Tatar, “Tekrar müzakere başlayacak diye bir durumun söz konusu olmadığını düşünüyorum. Buna harcanacak zamana yazık olur. Dolayısıyla yeni bir politikaya gereksinim vardır. Kendimizi devletimizi geliştirmemiz gerekiyor. AB ile olan ilişkileri de geliştirmeliyiz: 30 sene önce bizleri tanımıyor bilmiyorlardı ama artık bizi bilmeyen yok. Kuzeyde ayrı bir yapı olduğunu tüm dünya biliyor. Kadife ayrılıklar artık dünyada da kabul görmüştür.” 

Özcafer: Hep birlikte yol haritası belirlenmeli 
DP Genel Sekreteri Afet Özcafer de tüm partilerin bir araya gelerek bir yol haritası belirlemesi gerektiğini ifade etti. Tüm siyasi partilerin yanı sıra Türkiye’nin de bu noktaya katılarak hep birlikte bir karar alınması gerektiğini kaydeden Özcafer, ne yapılması gerektiği konusunun iyice tartışılması ve ülke için en iyisinin yapılması gerektiğine değindi. Ülke insanı için tüm partilerin bir ağızdan konuşması gerektiğini söyleyen Özcafer, ortak bir karar alınması ve icraatların da buna göre yapılması gerektiğini ifade etti.

İdris: Müzakereler yeniden başlamalıdır
TDP Genel Sekreteri Asım İdris de müzakerelerin son bulmayacağına inanç belirtti. BM Genel Sekreteri’nin yaptığı değerlendirmenin tarafsız olduğunu kaydeden İdris, bundan sonra yapılacak açıklamaların da dengede olmaması gerektiğini belirtti. Masanın bozulma nedenlerinin tanımlanmasını istediklerini vurgulayan İdris, Kıbrıs Türkü’nün çözüm odaklı siyasetinin devam etmesinden yana olduklarını ifade etti. Kıbrıs Türkü’nü uluslararası hukukun içine götürecek sürecin zorlanması gerektiğinin altını çizen İdris, “Biz kendi yolumuza gideriz söylemlerini söyleyenler bu yolun nasıl olduğunu tanımlaması gerekir. Olmayacak sevdalara toplumu yönlendirmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2017, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474