banner564

Muhalefet kazandı

Mecliste tartışma konusu haline gelen Sayıştay üyeliğine 26 oy alan Gülgün Sahir seçildi

Muhalefet kazandı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay üyeliği için seçim yapıldı. Seçimde, Sayıştay üyeliğine 26 oy alan Gülgün Sahir seçildi. İkinci aday Mehmet Ali Rıfkı 22 oy aldı. Cumhuriyet Meclisi’nde ilk olarak, Danışma Kurulu’nun, Güzelyurt Hastanesi ile ilgili ihale süreci, bu süreçte yaşananlar ve kamu ihale yasasının pratikte ortaya çıkardığı zorluklar ile ilgili Meclisi araştırma komitesinin üye sayısını belirleyen kararı oy birliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın, Güzelyurt Hastanesi ile ilgili ihale süreci, bu süreçte yaşanalar ve kamu ihale yasasının pratikte ortaya çıkardığı zorluklar ile ilgili meclis araştırma komitesinin oluşturulmasına ilişkin kararı milletvekillerinin bilgisine sunuldu.           
Başbakanlığın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan, (Çalışma Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi. 
Daha sonra, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin ivedilikle görüştüğü, Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkereler oy birliğiyle onaylandı. 

Sayıştay üyeliği
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın talebiyle söz alan Meclis Başkanı Sibel Siber, Denktaş’ın istemiyle Sayıştay Üyeliği seçimleri ve seçimin Haziran ayında yapılmasına yönelik başsavcılıktan görüş alındığını belirterek, Başsavcılıktan gelen görüşü okudu.  Hukuki olarak seçim konusunda bir sıkıntı görülmemesi üzerine seçime geçildi ve seçim kapalı oylama ile yapıldı. 
Seçimlerin ardından sandık açılarak sayım işlemi yapıldı. 50 milletvekilinden 49 milletvekilinin oy verdiği seçimde 1 oy iptal edildi. Sayıştay üyeliğine 26 oy alan Gülgün Sahir seçildi. Diğer aday Mehmet Ali Rıfkı ise 22 oy aldı. 
Hatırlanacağı üzere Sayıştay üyeliği için UBP tarafından aday gösterilen Mehmet Ali Rıfkı, emekliliğine kısa bir süre kalması nedeniyle muhalefet partilerinin tepkisini çekmişti. Meclis’te krize dönen ve bu yüzden 4 defa genel kurulda nisap sağlanamamasına yol açan Sayıştay üyeliği seçimi dün aşılmış oldu. Muhalefet tarafından desteklenen Gülgün Sahir için hem hükümet hem de bağımsız milletvekillerinin oy verdiği öğrenildi.  

Mesailer belirlendi…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, kamu mesai saatlerinin değiştirilmesine ilişkin Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy birliğiyle kabul etti. Tasarı, Kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresini, 4 aylık yaz mesaisinde 35, 8 aylık kış mesaisinde 40 saat olarak düzenliyor.

Vakıflar ve Sivil Savunma 
Genel Kurul’da İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde ivedilikle görüşülen Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı da görüşüldü. Tasarı oybirliğiyle kabul edildi. Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı da Genel Kurul’da görüşülerek oybirliğiyle onaylandı. Tasarılar Vakıflar ve Sıvıl Savunma'daki mesai saatlerini düzenliyor.

Raporlar
Genel Kurulda son olarak komitelerde görüşülerek hazırlanan raporlar okundu. Genel Kurulda okunan raporlar şöyle; “Sayıştay Komitesinin Değirmenlik Belediyesinin 2006 yılı Genel Denetim Sayıştay raporuna ilişkin raporu.  Dilekçe ve Ombudsman Komitesinin Girne Antik Limanı’nda bulunan Turizm Bakanlığı Binası ile ilgili hazırlanan Denetçi raporuna ilişkin raporun okunmasının ardından, Komite Başkanı Fazilet Özdenefe raporla ilgili bilgi vererek, Turizm Bakanlığından ödemelerle ilgili cevap beklediklerini anımsattı. Genel Kurul bugün yeniden toplanmak üzere çalışmalarını tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2017, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473