banner564

Yatırım artıyor

DPÖ Müsteşarı Muhtaroğlu, ekonomide Yüzde 2 büyüme beklendiğini söyledi

Yatırım artıyor
banner598
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “KKTC’nin Genel Ekonomik Durumu” konulu konferans düzenlendi.  Konferansa Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu konuşmacı olarak katıldı. 
KKTC’nin genel ekonomik durumunu üç bölümde anlatan Muhtaroğlu, bu bölümleri “Gerçekleşen Veriler, Tahmin ve Hedef Bilgileri, Devlet Planlama Örgütü’nün Uygulamış Olduğu Özel Sektör Yatırım Teşvikleri” olarak sıraladı. 
Sunumuna GSMH (Gayri Safi Millî Hasıla) ve büyüme hızı ile başlayan Muhtaroğlu, KKTC ekonomisinin 2010-2011 yılları arasında %3.7 oranından %3.9 oranında büyüme gerçekleştirdiğini, 2012-2013 yılları arasında büyümenin kısmen yavaşladığını ve sırası ile 1.8, 1.1’lik düzeye geldiğini, diğer yıllara göre bir miktar büyüme anlamında düşüş olduğunu dile getirdi. 
Muhtaroğlu, 2014-2015 yılları arasında GSMH’nın artarak %4.8 ve %4’lük artışlar gösterdiğini, bu artışların Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında yüksek bir oran olduğunu ve Avrupa Birliği’nde bu oranın ortalama  %1 , %1.5 olarak gelişme gösterdiğini ifade etti. 
Annan Planı sürecinde büyümelerde bir gelişme olduğunu, özellikle inşaat, turizm ve ticaret sektörlerindeki büyümenin bunu tetiklediğini dile getiren Muhtaroğlu, 2014-2015 yılları arasında özellikle tarım, sanayi, toptan ve perakende ticaret, turizm ve üniversite sektörlerinde, öğrenci sayılarında, sabit sermaye yatırımlarında ve istihdam alanlarında önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. Muhtaroğlu, 2016 yılında % 2’lik büyüme beklendiğini ve kesin rakamlar çıktığında daha kolay yorum yapılabileceğini dile getirdi. 
   
Yüzde 200 yatırım indirimi var
Yatırım teşvikleri ile ilgili de bilgiler veren Muhtaroğlu,  Devlet Planlama Örgütü’nün özel sektöre teşvik verdiğini, buna yönelik olarak turizm, öğrenci yurtları, sanayi, imalat ve özel hastanelerin yatırımlarına teşvik verildiğini dile getirdi. Güzelyurt, Lefke ve Karpaz bölgelerinde %200 yatırım indirimi olduğunu belirten Muhtaroğlu, bu bölgelere yatırım yapacak kişilerin cazip imkanlardan ve muafiyetlerden yararlanabileceğini, diğer bölgelerde de %100’lük yatırım indirimi olduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2017, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473