Diyalog Gazetesi
2015-04-12 09:24:11

Bahar Yorgunluğuna Dikkat!

12 Nisan 2015, 09:24

Yaz kapıda! Isınan havalarla birlikte metabolizmanızda pek çok değişiklik oluyor. Bir çoğunuzda halsizlik, yorgunluk, sürekli uyuma isteği, kas ağrıları gibi pek çok ortak şikayet görülmeye başladı bile. Bir de bitmek bilmeyen ruhsal sıkıntılar. Tüm bu şikayetleri bir başlık altında toplayacak olursak; buna ‘’bahar yorgunluğu’’ adını verebiliriz. Güneşli günler bahar yorgunluğunu da beraberinde getiriyor. Konsantrasyon bozuklukları, odaklanamama, aşırı sinirlilik, hafızanın zayıfladığını hissetme, unutkanlık, mutsuzluk, dikkatsizlik bu dönemde sık görülüyor. Hayatınızda yapacağınız ufak değişikliklerle bu olumsuzlukları ortadan kaldırmanız mümkün. Böylece zinde kalarak yaza da sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
Tüm bunların sebebinin düzensiz beslenme ve hareketsizliğe bağlı olabileceğini söylesem? Test edebilirsiniz. 
Yüksek karbonhidratlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, aşırı miktarda pilav, makarna ve ekmek vb.) yorgunluğu arttırır. Hatta yedikten hemen sonra uyuma isteği duyarsınız. Bunların yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar tercih ediniz. Tam tahıllı yiyecekler B grubu vitaminlerden de zengindir. Stresi azaltmak için B grubu vitamin tüketimini arttırın.
Öğün sayısını arttırın. Küçük porsiyonları sık aralıklarla tüketin. Sindirim sisteminizin zorlanmaması için öğün aralarınızı 2-3 saat olarak düzenleyin. Uzun süre aç kalmak ya da birden bire yemeğe yüklenmek gibi vücudunuzu alarma sokacak hareketlerden kaçının.
Sebze ve meyveler bahar döneminde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir. Antioksidan vitaminler açısından zengin olan meyve ve sebzeler, vücudunuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır. Vücudunuzu daha aktif hale getirebilmek için her gün 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketiniz. 
Geceleri ağır ve aşırı yağlı yemek yememeye özen gösterin
Kahve ve kola gibi kafeinli içecekleri azaltın. Yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve sularını tercih edin. 
Günde en az 2 litre su için.
Alkol tüketimini azaltın.
Haftada en az 3 kez, 45 dakikalık tempolu yürüyüşe çıkın. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.