Diyalog Gazetesi
2015-06-14 09:25:58

Diyetin modası mı olur?

14 Haziran 2015, 09:25

Son zamanlarda en çok duyduğum cümleler: ‘’Yaz geldi, acilen bu kilolardan kurtulmam lazım!’’ ‘’Kıyafetlerime sığamıyorum!’’ ‘’Ben bu göbekle nasıl bikini giyeceğim?’’ Vee hemen arkasına yapılan moda diyetler, şok diyetler.. İlk hafta mükemmel kilo veriyorsunuz, cazip geliyor, doğru yolda olduğunuzu sanıyorsunuz, ancak ikinci hafta hem kilo veremiyorsunuz hem de yataklara düşüyorsunuz. Vücudunuza vermiş olduğunuz zarar da cabası.. Sonraki haftalar mı? Verdiğiniz kiloyu/ kiloları kat kat fazlasıyla geri alıyorsunuz. 
Kilo verirken hedefleriniz “gerçekçi” olsun
Sağlıklı kiloda olmanın faydaları kesinlikle tartışılmaz. Sağlıklı kilodaysanız, sağlık konusunda 1-0 öndesiniz demektir. Ancak unutmayın, ideal kiloya ulaşmak için uygulanan yöntemlerde mevcut sağlığın korunması çok önemlidir. Pek çok moda diyet kısa sürede hızlı kilo kaybını vaad ediyor. E tabi kulağa da hoş geliyor. Ancak bu diyetlerin bilimsel bir dayanağı yok. Evet kilo verirsiniz, ancak kas ve su kaybedersiniz. Halbuki siz kilo verirken kas ve su kütlesini korumalı, yağ kaybını sağlamalısınız. Böylelikle hem kilo kaybederken sağlığınızı korursunuz hem de metabolizma hızınızın devamlılığını sağlamış olursunuz. 
Kişiye özgü değiller
Diyet kişinin yaşam tarzına göre planlanmalı, kişisel özelliklerinize uygun olmalıdır. Moda diyetler standart diyetlerdir. Kişinin gereksinimine göre düzenlenmemiş, kontrol altında yapılmayan ‘’düşük kalorili’’ diyetlerdir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmazlar. Tek besine dayalı diyetler monotondur, can sıkıcıdır ve tiksinme duygusu oluşturur. 
Moda diyetler nasıl yayılıyor ?
Dergiler, televizyon programları, kitaplar, gazete haberleri, internet, arkadaşlar ve aileler moda diyet kaynaklarının başında geliyor. Kadınından erkeğine herkesin ilgi noktası diyet olunca, komşusundan bakkalına herkes bu konuda söyleyecek birşey bulunca çığ gibi büyüyen bir bilgi kirliliği ile karşı karşıya kalıyoruz. 
Peki moda diyetler nasıl bu kadar popüler ? 
Çünkü her derde deva olarak tanıtılıyorlar
Hızlı kilo kaybı vadediliyorlar
Medyatik kişilerin bu diyetleri uyguladıkları vurgulanıyor
Bilimsel terimler kullanılıyor ve kişi ikna oluyor
Gıda takviyeleri öneriliyor, cazip geliyor
Kısacası reklamın iyisi kötüsü olmaz derler ya! Yok öyle birşey. Moda diyetlerin reklamını gerçekten iyi yapıyorlar. Biz yapalım da elalem konuşsun, uygulasın. Ama sağlığı mı bozduk, ne önemi var ? 
Yan etkileri
Moda diyetlerin yan etkilerinden bazıları: Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, saç dökülmesi, bazal metabolizma hızında azalma. Daha çok gençlerin uyguladığı bu diyetlerin sık ve bilinçsiz yapılması, psikolojik travmalara hatta yeme davranış bozukluklarına yol açıyor. 
Sağlıklı Kilo Verme 
Sağlıklı kilo verme, profesyonel destek alınarak, yaş, cinsiyet, yaşam tarzı baz alınarak; kişiye özel ,haftalık yapılan vücut analiz ölçümü değerlendirmesine göre yazılan sağlıklı beslenme programlarını içermelidir. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.