Diyalog Gazetesi
2015-04-19 09:07:53

Şok diyet yapmalı mı?

19 Nisan 2015, 09:07

Şok diyetler, çok düşük kalorili diyetlerdir. Kısa sürede fazla kilo vermeyi vaad ederler. Şok diyetlerle belki kısa sürede fazla kilo verilebilir, ancak verilen kilolarda yağ kaybına değil kas ve su kaybına rastlanır. Sağlıklı kilo kaybı kas ve su kaybıyla değil, yağ dokusunun kaybıyla sağlanır. 
Şok diyetler vücutta kalıcı hasarlara yol açarlar. Vücudun metabolik hızını yavaşlatırlar ve sonrasında kilo vermeyi zorlaştırırlar. Hatta kilo alımına yol açarlar. Verilen kilolar fazlasıyla geri alınır. Buna basit bir deyişle yo- yo sendromu diyebiliriz. Yetersiz enerji alımı şekerin düşmesine yol açar. Bununla beraber halsizlik, güçsüzlük, baş ağrısı, yorgunluk ve baygınlık gözlenir. Bunların yanında gözlenen psikolojik bozukluklar da, bu tür diyetlerin cabasıdır. Bu tip diyetler vücudun ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktırlar.
Peki ne yapmalı? 
Öncelikle kararlı ve sabırlı olmalısınız. Amacınız gerçekçi bir kilo kaybını sağlamak olamalıdır. Beslenme tedaviniz size özel olmalıdır. O yüzden internette yer alan ''diyet listesi'' başlıklı yazıları bir kenara bırakın. Uygulayacağınız beslenme tedavisi yeterli ve dengeli beslenme ilkeleriyle uyumlu olmalıdır. Ve en önemlisi vücut ağırlığınız istenilen düzeye geldikten sonra, tekrar ağırlık kazanımını önlemeli, kilonuzu korumalısınız. 
Nasıl Yapmalı? 
* Kahvaltı öğününü atlamayın
* Azar azar sık sık beslenin
* Kızartmalardan kaçının
* Gece yeme alışkanlığınıza son verin
* Porsiyonlarınızı azaltın
* Yemeklerinizi iyice çiğneyerek, yavaş yavaş yiyin
* Günde en az 30 dakika egzersiz yapın
* Günlük notlar almaya çalışın. Yediklerinizin ve yaptığınız egzersizin miktarını yazmak başarı oranını arttırmakta
* Tüm bunları gerçekleştirdiğiniz haftalarda, kendinize yiyecek olmayan bir ödül verin. Örneğin; alışveriş
* Kendinize güvenin. İhtiyacınız olan biraz cesaret. Unutmayın, yeteri kadar nedeniniz varsa herşeyi yapabilirsiniz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.