Diyalog Gazetesi
2014-03-22 11:04:59

Baharın gelişiyle yeşeren umutlarla sil baştan??

22 Mart 2014, 11:04

20 Mart Dünya Mutluluk günü hemen arkasından gelen Baharın gelişini ve birçok kültür ve inanca göre Yeni Yılın başlangıcı ve yeniden doğuşu simgeleyen 21 Mart Nevruz'un (yeni-gün anlamına gelir) gelişini müjdeler gibi.

 

Baharın gelişi ile doğanın uzun bir kıştan sonra uyanması, kupkuru gibi gözüken ağaçların yaşam belirtileri açılan tomurcuklar, yeşillenen çorak bayırlar, ılık bir güneş.. Sadece hayali bile mutluluk veriyor.

 

Her birimiz uzun kış dönemlerimizden sonra tekrar yeni başlangıçlar yapmaya gereksinim duyarız. Hayatımızın kalıplaşmış gibi süregelen çarklarından kurtulup yaşama yeni bir enerji, farklı bir perspektif getirerek inanılmaz kapasitemizin başka bir boyutunu ortaya koymayı arzularız.

 

Herşeye "yeniden sil baştan başlamak" düşüncesi cazip gelip şarkılarını mırıldansak bile "yeniden başlamak " evet, ama "sil baştan" ...biraz zor hatta yanlış bir beklenti.

 

Ancak ve ancak geçmişte yaşadığımız acı tatlı deneyimlerin bize öğrettiği dersler, kazandırdığı beceriler, geliştirdiği değerlerimiz ile geleceğe daha güvenle bakabiliriz ve "yeni" başlangıçlar yapabiliriz. Geçmişin hata ve başarıları, kırıklık ve kahkahaları yeni bir güne doğarken elimizdeki en büyük belki de tek sermaye. Yani yeni başlangıçlar yapsak ta yeniyi geçmişten taşıdıklarımızın üstüne inşa edeceğiz.

 

Toplumlarda da -bireyler gibi- doğan'ın karakteristik yansımasını herzaman görebilmek mümkündür.

 

Toplumumuz da bir türlü gelmek bilmeyen baharı beklerken yaşadığımız ekonomik kriz fırtınaları,

üstümüze yağan taş misali beklenmedik dolu gibi döviz krizi,

hep üstümüzde asılı gibi duran toz bulutu misali acı dolu geçmişimiz, bizi umutsuzluğa sürükleyen çorak ovalarımız arasında gel-gitler yaşamakta.

 

Geçmişin deneyimleri ile Dünya Mutluluk günü belgeseli oluşturulmuş ve dünyada ekonomik, sosyal ve çevre gelişiminin birbirinden ayrılmaz bir bütünlükle görülmesi gerektiğini ve mutluluğun bu üçlünün gelişimine orantılı bağlı olduğunu belirlemiş.

 

Toplumumuz da gelen bahar ile yeni başlangıçları ve getireceği mutluluğu özlüyor; istikrarlı yaşamı, suyun gelişi ile gelişecek verimli toprakları, geleceğe yönelik planlar yapabilmeyi istiyor. Ailesine çocuklarına güvenli bir gelecek sağlamak ihtiyacında.

 

Zaman zaman yaşamımıza kış geleceğini bilsekte verimli üretken mutlu, geleceğe umutla bakan bir toplum olmayı arzuluyoruz.

Yani mutlu , sosyal yaşantımızın, ekonomik refahın ve çevre politikalarının birbiriyle uyumlu ve dünya standartlarının uygulanacağı bir yaşam umudu ile yaşıyoruz.

 

Tüm umutlarımızın yeşereceği dileğiyle herkesin Bahar Bayramını kutlarım..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.