Diyalog Gazetesi
2014-05-20 03:06:49

Size oy yok!

20 Mayıs 2014, 03:06

Kadın toplumun sayısal olarak yarısını oluşturuyor ve oyların da yarısı demektir. Maalesef mantıksal ve etiksel olarak kolayca ikna edilemeyecek , dünya sosyo ekonomik gelişmelerden pek haberdar olmayan, hatta hiç ilgilenmiyen büyük çoğunluk siyasetçilerimizi tek ilgilendiren OY almak ve seçilmek olduğunu artık defalarca gördüğümüze göre sanırım elimizdeki bu çok büyük OY gücünü de sonuna kadar kullanmamız için gereken neyse yapmamız gerekecek. Zira Kadının siyaset ve ekonomide yer almasının özellikle günümüz dünya koşullarında hayati bir önem taşıdığını anlamakta direnen siyasi bir kesim mevcuttur.

 

Dünyada Kadın Girişimciliği diye bir çalışma alanı var, UNDP ve AB tüm dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde araştırmalar yapıyorlar, verilere göre programlar geliştiriyorlar ve GELİŞMEK İSTEYEN ülkeler bu yol haritasını ellerine alıp kendi şartlarına göre uzmanların da desteğiyle uygulayıp adım adım ilerliyorlar. Kadın girişimciye desteğin bir cinsiyet meselesi olmadığını, kalıcı ekonomik gelişim ve toplumsal refah için kadın katılımının olmazsa olmaz gerçeğini artık idrak ettikleri için toplumda büyük bir potansiyel olan kadını eğitimler, teşvikler ile desteklemeye başlıyorlar .

 

Gerek iç siyasette kadına gerçek anlamda eşit fırsatlar tanınmaması, tek bir bakan veya belediye başkanının bile kadın olmaması, üst kademelerde ki karar alma mercilerinde kadına yer verilmemiş olunması kabul edilemez durumdadır. Yine aynı şekilde ülkemizin çıkmazı olan Kıbrıs müzakerelerinde kadınların aktif ve etkin bir şekilde masada olması, barış sürecinde müdahil olmak ve bireysel veya STÖ yoluyla seslerinin duyulacağı platformlar oluşturmak yine ülke politikaları gündemin ön sıralarında yer almalıdır. Bunu örnekleri ile, istatikleri ile, dünya raporlarını görüp anlayacak siyasetçi , yine toplumun inşaasında baş aktör olan ve yine toplumun yarısını oluşturan kadının, bu süreçten dışlanmasını göze alamaz, hele hele tekrar seçilip siyasi tarihte yer almayı düşünüyorsa.

 

Ülkemizde seçimden bol ne var? 1983 yılından beri 26 seçim yaşamışız!

 

Yenilerde yine bir belediye seçimi gündemde ve arkasından görünen görünmeyen her an başka seçimler olabilecek diyarda yaşıyoruz. Ve her defasında aylarca seçim yasakları, dondurulmuş paketler, sözüm ona vaad edilmiş ama birtürlü hayata geçmeyen sadece seçim broşürlerinde kalmış KADINA yönelik içi boş propagandaya malzeme edilmiş toplumun %50 si ..

 

Ama iddia ettiğiniz gibi biz balık hafızalı değiliz, hele hele kadınlar olarak önemsediğimiz herşeyi tüm detayları ile hatırladığımızı eminim çok iyi bilirsiniz. Kim kadın girişimcileri desteklemiş ve toplumun gelişiminde yer almak isteyen kadının gelişimiyle ilgili kim hangi kararları üretmiş, kim toplumdaki yerimizi güçlendirerek refah içinde bir ekonomi yaratıp çocuklarımızın göç etmemesi için çabalamış.. Hepsini çok iyi hatırlarız! Yüzünüze belki vurup kabalık yapmayız ama emin olun şimdiki nesil çok eğitimli, dünya görmüş, yıllar öncesinin savaş sonrası evinin doğrultusunda oy veren kadınımızın tersine hem ebeveynlerini hem çocuklarını artık kendi dünya görüşleri ile ve beklentileri ile yönlendiren kadın profili var karşınızda!

 

Toplumun diğer %50 sinin çoğu zaten olan siyasetçiye güvenini kaybetmiş, ailesi tarafından "onlara oy verdirdin de ne oldu, gurbetteki çocuğumuzun hasreti, yanımızdaki çocuğun ise ödeyemediği faturaları yüzünden ettiği kavgaları altında kahroluyoruz işte" serzenişi altında ezilmekte.

 

Kadın, anne, girişimci, emekli, çalışan, memur hangi ortamda olursa olsun hem kendi toplumsal zayıf konumuna isyan ederken şimdi birde üstüne üstlük ailesinin içinde bocaladığı sorunlardan artık isyan etmektedir.

 

Umarım dünya gelişim raporlarını okumayan, global standartları izlemeyen, bir uluslararası eğitime konferansa katılmayan siyasetçilerimiz hiç olmazsa oy kazanmak ve siyaset koltuğunda oturmak için olsun artık kadının da kendisini ve tüm düzeni yenileyebilecek güce sahip olduğunu bilir ve toplumsal refah için uzmanlar eşliğinde hızlı bir şekilde gerekli tedbirleri alır . Görünen köy kılavuz istemez. Değişim kapıda. Ya değişimin bir parçası olursunuz ya
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.