banner564

Ailemizi bölmeyin

İngiltere Başbakanı Cameron’dan, Bağımsızlık Referandumuna hazırlanan İskoçya’ya duygusal yaklaşım:

Ailemizi bölmeyin
banner598
İskoçya’da 18 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna kısa süre kala Daily Mail gazetesi için duygusal bir makale kaleme alan Başbakan David Cameron, İskoçyalılara “Birleşik Krallık’ın geri kalanı sizin ayrılmanızı istemiyor. Gelecek hafta referandumdan bağımsızlığa evet kararı çıkarsa bunun dönüşü olmayacak. Birleşik Krallık sonsuza dek parçalanacak” dedi.
Makalesinde İskoçyalılara “Ailemizi bölmeyin” diyen Başbakan Cameron, “Birleşik Krallık ailesi yüzyıllardır boyundan çok büyük başarılara imza attı ve diğer ülkeler bize hayranlık ve kıskançlık ile bakıyor”  diyerek sözlerine devam etti. İskoçya’nın bağımsızlık kararı alması durumunda görevinden istifa etmek zorunda kalacağı tahmin edilen Cameron, referandumdan hayır oyu çıkmasının hiçbir şeyin değişmeyeceği anlamına da gelmediğini söyledi.
Başbakan, İskoçya’nın referandumda Birleşik Krallık’ta kalmaya karar vermesi durumunda, hemen ana muhalefetteki İşçi Partisi ile bir araya gelerek İskoç parlamentosuna yeni yetkiler ve özgürlükler vereceklerini açıkladı.

Kraliçe Elizabeth: Ben tarafsızım
Bu arada Muhafazakar Parti’den birçok milletvekilinin Kraliçe Elizabeth’in de bağımsızlık referandumu ile ilgili tartışmalara katılmasını ve İskoç vatandaşlara “Gitmeyin” demesini talep etmesinin ardından Buckingham Sarayı tarihte eşine rastlanmamış bir açıklama yayımladı.
Kraliçe’nin hiçbir şekilde siyasi konularda görüş bildirmeyeceğinin altını çizen saray yetkilileri, “Kraliyet’in anayasal tarafsızlığı bizim demokratik sistemimizin temel prensiplerinden biridir ve  Kraliçe Elizabeth de iktidarı boyunca bu prensibe uygun davranmıştır. Kraliyet siyasetin üzerinde bir figürdür ve hükümet bunun bu şekilde kalmasını sağlamakla yükümlüdür” dedi.
Oldukça sert bir dille kaleme alınmış olan açıklama, “Kraliçe’nin referandumun sonucunu etkilemeye çalışmak isteyeceği yönündeki tüm iddialar kategorik olarak yanlıştır. Kraliçe Elizabeth bunun sadece İskoçya halkını ilgilendiren bir konu olduğunu düşünmektedir” sözleriyle noktalandı.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2014, 09:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474