banner564

Barzani’nin istediği oldu

Kuzey Irak'taki tartışmalı bağımsızlık referandumunda yüzde 93 oranında ‘Evet’ oyu çıktı

Barzani’nin  istediği oldu
banner598
Dünyanın gündemine oturan Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumu, tüm itirazlara rağmen dün yapıldı.
Referandumdan bağımsızlığa evet oyları açık ara önde çıktı. Katılım oranının yüzde 78 olarak açıklandığı referandumda EVET yüzde 93.29, HAYIR ise yüzde 6,71 oranında. 
Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemlerinin ardından oyların sayımı da tamamlandı. Irak ve Türkiye’nin karşı çıktığı referandumun ilk sonuçları belli oldu
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin duyurduğu referandum, Erbil, Süleymaniye, Ninova Ovası, Hanekin, Akre, Gulala, Zaho, Karatepe, Cebare, Soran, Mahmur, Amediye  ve Duhok’a yapıldı.
Referandum Kerkük’ün gibi tartışmalı bölgeler olarak tabir edilen Musul’un batısındaki Şengal ilçesiyle doğusundaki Başika kasabası, Tuzhurmatu ve Hanekin ilçeleriyle Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında gerçekleşti.
Irak ve İran’ın karşı çıktığı, Türkiye’nin de  “yok hükmünde” dediği referanduma katılım oranını yüzde 78 olduğu açıklandı.

Beyaz Saray’dan açıklama geldi
Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) düzenlediği tartışmalı referanduma ilişkin, "Irak'ın toprak bütünlüğünün önemine" vurgu yapan bir açıklama yaptı.
Sarah Sanders, Beyaz Saray'daki günlük basın brifinginde IKBY'nin düzenlediği tartışmalı referandum ve diğer dış politika gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sanders, ABD yönetiminin referandumla ilgili pozisyonunu, "DAEŞ'i ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını ümit ediyoruz." sözleriyle ortaya koydu.
Donald Trump yönetimi, bir süredir Irak'ın toprak bütünlüğüne ve DAEŞ'le mücadelenin sekteye uğratılmamasına vurgu yaparak söz konusu referandumun iptal edilmesi gerektiğini dile getiriyordu. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada "her iki ülkenin de referanduma karşı olduğuna" vurgu yapılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2017, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473