banner564

Dünya bunu izledi

Fransa’da 86 bin polis ve askerin katılımıyla gerçekleşen operasyon sonucunda 4 terörist öldürüldü

Dünya bunu izledi
banner598
Fransa'nın başkenti Paris'in kuzeydoğusundaki Dammartin en Goele kasabasında ve başkentin Viencenne mahallesindeki rehine krizi, eş zamanlı yapılan polis operasyonu sonucu sona erdirildi.
Operasyonlar neticesinde, Charlie Hebdo dergisine saldıran ve 12 kişiyi öldüren Said ve Şerif Kouachi kardeşler ile Musevi marketine saldıran Amedy Coulibaly ve ona yardım ettiği bildirilen bir kişi ölü ele geçirildi.
86 bin polis ve askerin katılımıyla gerçekleşen, Fransız televizyon kanallarının canlı aktardığı iki operasyon da kısa süre içinde tamamlandı.
İlk operasyon, iki saldırgan kardeşin Dammartin en Goele kasabasında kıstırıldığı bir matbaada başlatıldı.
İlk önce atılan gaz bombası sonucu dumanların yükseldiği operasyonda daha sonra kısa süreli silahlı çatışma çıktı. Bu operasyon sonucu rehine tutulduğu sanılan ancak binada saklanarak polise yardım ettiği belirtilen bir kişi kurtuldu.
Operasyonda bir polis memurunun da yaralandığı bildirildi.
BFM kanalı, iki saldırgan kardeşin saklandıkları yerden çıkarak polise ateş açtığını, kardeşlerin, güvenlik güçlerinin karşılık vermesi sonucu ölü ele geçirildiklerini duyurdu. 

Musevi marketi operasyonu 
Bu operasyon sürerken, Paris’in Viencenne mahallesinde Musevi markete silahlı baskın düzenleyen ve bazı kişileri rehin alan saldırgan ve ona yardım eden bir kişi polis tarafından ölü ele geçirildi.
Polis kaynakları, saldırı esnasında ve operasyon sonunda üç rehinenin öldüğünü, beş rehinenin yaralandığını, kadın ve çocukların aralarında bulunduğu birçok rehinenin serbest kaldığını bildirdi.
Polisle saldırganlar arasında çıkan çatışma sırasında marketten 4 kez patlama sesi yükseldi. Operasyonda, üç polis memurunun da yaralandığı kaydedildi.



Önce gasp sonra rehine
Paris'in kuzeydoğusundaki Dammartin-en- Goele kasabasında Cezayirli Kuaşi kardeşleri sabah saatlerinde önce bir kadının otomobilini gasp etmişti. Gasp olayı sonrası bir matbaaya giren şüpheliler, işyerindeki bir çalışanı rehin almıştı. 

"Teslim olmayacağız" demişlerdi 
Sabah saatlerinden beri polisle bağlantı kuran Kauşi kardeşler teslim olmayacaklarını açıklamıştı. Fransız bir yetkili, Kuaşi kardeşlerin teslim olmayacağını ve şehit olmak istedikleri bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştı. 

"Sivil öldürmüyoruz, git"
Dammartin-en- Goele kasabasındaki matbaaya giden bir pazarlamacı ise,  saldırganları özel harekat sandığını ve yanlarına giderek ellerini sıktığını iddia etmişti. Fransız radyosuna konuşan pazarlamacı: "Ellerimi sıkan saldırganlar, sivil öldürmüyoruz, git dediler" şeklinde konuşmuştu. 

Polis twitter'dan uyardı
Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yapan Fransız polisi, kasabadaki güvenlik çemberine uyulmasını talep etmişti. Polis, "Paylaşımlarda bulunarak, işimizi zorlaştırmayın" yönünde açıklama yapmıştı.  

Kasabaya giriş çıkış yasak
Dammartin-en- Goele kasabasına giriş ve çıkışlar da yasaklanmıştı. Polis kasabada yaşayanların evlerinden dışarı çıkmasına izin vermemişti.  

Havalimanına uçaklar inemedi
Operasyon Paris'teki Charles-de Gualle Havalimanı'na 40 kilometre mesafede gerçekleşti. Operasyon sona erene kadar Charles-de-Gualle Havalimanı'na uçakların inmesine izin verilmedi.

Hollande açıklama yaptı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande operasyonla ilgili açıklama yaptı. Güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkardıklarını belirten Hollande, "Benzer saldırılar olabilir" uyarısında bulundu. 

"Savaşımız İslam'a değil"
Fransa Başbakanı Manuel Valls gün içinde yaptığı açıklamada, "Savaşımız İslam'la değil terörizmle" dedi.

Market baskını
Bu arada, Kuaşi kardeşleri polis kuşatması altında kurtarmak için kalaşnikoflu bir saldırgan Paris'te Koşer Marketi basarak 6 kişiyi rehin aldı.
Fransız yetkililerin ismini Amedy Coulibaly olarak açıkladıkları saldırganla yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanınca, akşam saatlerinde Koşer markete de eş zamanlı baskın düzenlendi.  

4 rehine öldürüldü
Operasyonda silahlı saldırgan öldürülürken, iki güvenlik görevlisi yaralandı.
Operasyonun bittiği açıklamasından sonra uluslararası haber ajansı Reuters, Fransız yetkililere dayandırdığı haberinde, koşer marketteki operasyon sırasında 4 rehinenin öldürüldüğünü duyurdu. Operasyonda 4 rehinenin de ağır yaralandığı iddia edildi. 


"Bütün rehineleri öldürürüm' 
Koşer marketi silahla basan saldırgan, Fransız polisine talebini iletmişti. Saldırgan, Cezayirli Kuaşi kardeşlere yönelik kuşatmanın kaldırılmasını talep etmişti.   Bir polis yetkilisi, iki olay arasında doğrudan bağlantı olduğunu söyleyerek, "Kalaşnikoflu saldırgan, kuşatma kalkmazsa bütün rehineleri öldüreceğini söylüyor" demişti.  Markete baskın düzenleyen saldırganın, Paris'in güneyinde bir kadın polisi öldüren zanlı ile aynı kişi olduğu öne sürülmüştü. Fransız yetkililer, öldürülen saldırganın kimliğiyle ilgili açıklama yapmadı.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2015, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473