banner564

Hızı saatte 215 kilometre

Filipinler'de Hagupit tayfunu yıkıp geçiyor

Hızı saatte 215 kilometre
banner598
Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler, Hagupit Tayfunu'na teslim oldu. Milyonlarca kişi sığınaklarda, hızı saatte 215 kilometreyi bulan kasırganın dinmesini bekliyor. Filipinler hükümetinin günler öncesinden önlem aldığı Hagupit Tayfunu, doğal afetlere sıkça maruz kalan Güneydoğu Asya ülkesinde etkisini gösteriyor. Pasifik Okyanusu’ndan saatte 210 kilometre hızla gelen kasırga, kıyıdaki evleri ve ağaçları yerlerinden sökerek karada ilerlemeye devam ediyor.
2,5 milyon Filipinlinin kilise, okul ve stadyum gibi hükümet yetkilileri tarafından sağlamlaştırılmış sığınaklara taşınması sayesinde henüz can kaybı yaşanmadı. Yerel saatle pazar erken saatlerde etkisini göstermeye başlayan Hagupit, Filipinlerden geçişini üç günde tamamlayacak.
Beraberinde dev dalgalar ve sel baskınları getiren tayfun, şimdiden milyarlarca dolarlık maddi zarara yol açtı. Hükümet yetkilileri, beş metrelik sel baskınları olabileceği uyarısını yaptı. Geçen yıl Haiyan süper tayfununun hedefi olan ve yıkımdan en çok etkilenen Tacloban şehrinde milyonlarca kişi evsiz kalmış, yardım kuruluşları prefabrik evler ve çadırlar dağıtmıştı. Hagupit, bu evleri ve çadırları da yerle bir etti.

Yılda 20 tayfun
Bu yıl Temmuz ayında başkent Manila’yı vuran Rammasun Tayfunu’nda 111 kişi ölmüş, şehirde hayat günlerce felç olmuştu. Her yıl en az 20 tayfunun vurduğu 100 milyon nüfuslu Pasifik ülkesi, geçen yıl da saatte 315 kilometre hızla esen Haiyan süper tayfununun hedefi olmuş, 7 binden fazla kişi ölmüştü.
2012’de Bopha tayfunu 1900 can almış, 2011’de 1268 kişi Washi fırtınasında yaşamını yitirmişti. Haiyan, Bopha ve Washi dünyanın son yıllarda gördüğü en tehlikeli fırtınalardı.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2014, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474