banner564

Kan donduran infaz

Kuzey Irak’ta, ABD ordusunun saldırılarına hedef olan IŞİD, Suriye’de kaçırılan Amerikalı gazeteci James Foley’nin başının kesildiğini gösteren bir video yayınladı

Kan donduran infaz
banner598
  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü, ABD vatandaşı Foley’in başının kesildiğinin iddia edildiği videoları gördüklerini ve inceleme başlattıklarını ifade etti. Foley'nin ailesi ise oğullarının ölümünü doğruladı. Gazeteler, videodaki militanın, Londra aksanıyla konuşması nedeniyle İngiliz vatandaşı bir cihatçı olabileceğinden şüphe edildiğini yazdı. İngiltere Başbakanı David Cameron, gelişmeler üzerine tatilini yarıda keserek Londra'ya döndü.
“Amerika’ya Mesaj” başlıklı videoda bir IŞİD militanı “Bu, Amerikalı James Wright Foley. Hükümetiniz İslam Devleti’ne saldırılarda başı çekiyor. Bugün hava kuvvetleriniz Irak’ta her gün bize saldırıyor” dedikten sonra Foley’nin başını kesiyor, ardından yüzüstü düşen cesedininin üzerine kafasını bırakıyor. IŞİD militanı daha sonra aynı şekilde giydirilen bir başka ABD’li gazeteci Steven Sotloff’u göstererek onun kaderinin de ABD Başkanı Barack Obama’nın “bir sonraki kararına” bağlı olduğu tehdidinde bulunuyor.

 
'Asıl katilim ABD hükümetidir'
Başı kesilmeden önce Foley ise şu metni okuyor: “Dostlarımı, ailemi ve sevdiklerimi benim gerçek katilim olan ABD hükümetine karşı ayaklanmaya çağırıyorum. Benim birazdan yaşayacağım şey ABD hükümetinin suçlarının bir sonucudur.”
Serbest gazeteci Foley, AFP ve Boston merkezli GlobalPost için çalışırken 22 Kasım 2012 tarihinde Suriye’de kaçırılmıştı.

Cameron tatilini yarıda kesti
İngiltere Başbakanı David Cameron videodaki kafa kesen militanın İngiliz olma şüphesi taşıması nedeniyle tatilini yarıda keserek Londra'ya geri döndü. Gazeteler, IŞİD'in yayımladığı korkunç videodaki kafa kesen militanın, Londra aksanıyla konuşması nedeniyle İngiliz vatandaşı bir cihatçı olabileceğinden şüphe edildiğini yazdılar.

ABD videonun doğruluğunu araştırıyor
Beyaz Saray, Amerikan istihbarat camiasının, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından Amerikalı bir gazetecinin kafası kesilerek öldürülmesini gösterdiği iddia edilen videonun gerçek olup olmadığını belirlemek için çalıştığını belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı açıklamada, Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından öldürülmesini gösterdiği iddia edilen videoyu gördüklerini kaydetti.
İstihbarat camiasının, videonun gerçek olup olmadığını mümkün olan en hızlı biçimde belirlemek için çalıştığını belirten Hayden, eğer video gerçekse, masum bir Amerikalı gazetecinin vahşice öldürülmesinden dehşete düşeceklerini ifade etti.

 
Ailesi doğruladı
Suriye'de görev yaptığı sırada Kasım 2012'den bu yana kendisinden haber alınamayan Foley'nin serbest bırakılması için destek toplamak amacıyla kurulan "James Foley'yi Bulun" (Find James Foley) başlıklı Facebook sayfasında yayımlanan anne Diane Foley'in mesajında, "Oğlumuz Jim için hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriye halkının çektiği acıları dünyaya ifşa etmeye çalışırken hayatını verdi" ifadesi yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2014, 08:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473