banner564

Kule faciası

Türk kargo uçağı Bişkek yakınlarında inişe geçtiği esnada yerleşim biriminin üzerine düştü, kazada 4'ü mürettebat 37 kişi öldü, 10 kişi yaralandı

Kule faciası
banner598
Hong Kong'dan havalanan bir Türk kargo şirketine ait uçak, Kırgızistan'ın yerel saatine göre dün 7.30 sularında inişe geçtiği sırada, Manas Havalimanı yakınında Daçasu köyünde evlerin üzerine düştü. Köyde 15 bina hasar gördü. Kazada 37 kişi hayatını kaybederken, ölenlerden ikisinin pilot, ikisinin de yükleme uzmanı olduğu belirtildi. Ölenlerin çoğunun yerleşim biriminde yaşayanlar olduğu ve bunlardan 6'sının da çocuk olduğu gelen bilgiler arasında. Kazada ölenlerin 33'ünün köyde yaşayanlar olduğu belirtildi. Yaralanan 10 kişiden 4'ünün durumunun ağır olduğu açıklandı.
Kaza sonrası Bişkek’teki Uluslararası Manas Havalimanı yakınlarında bir yerleşim birimine düşmesinin ardından havalimanının geçici süreyle trafiğe kapatıldığı belirtildi. Manas Havalimanı yönetimi, havalimanının kaza nedeniyle yerel saatle 16.00’ya kadar trafiğe kapatıldı.

"Kule yanlış bilgi verdi" iddiası
Bazı kaynaklarsa kulenin uçağı yanlış yönlendirdiğini ve kazanın bu nedenle meydana geldiğini iddia etti. Kaza nedenini Kırgız havacılık yetkililerinin yapacağı araştırma ortaya çıkartacak. Çalışmalara Kırgızistan’ın yanı sıra Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekipleri ile imalatçı Boeing’ten de uzmanlar katılacak.

Türk şirketten açıklama
Türk kargo şirketi ACT Havayolları Yönetim Kurulu'ndan da kazayla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "İlk bulgulara göre, kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır. Kazanın gerçek nedeni yapılacak çalışmalar sonucu ortaya çıkacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. 

Erdoğan'dan taziye telefonu
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i telefonla aradı. Yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu belirttiği telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, olaya ilişkin de bilgi aldı. Kazada hayatlarını kaybedenler için rahmet dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atambayev'e taziyelerini iletti.

Hayatını kaybeden mürettebatın isimleri
Kazada hayatını kaybeden mürettebatın isimleri belli oldu. Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2017, 08:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473