banner564

“Küresel işbirliği şart”

Kerry, IŞİD'in azınlıkları ve farklılıkları yok sayarak, kendileri dışındaki herkesi barbarca katlettiğine vurgu yaptı

“Küresel işbirliği şart”
banner598
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin  Irak özel oturumunda selefi radikal örgüt IŞİD'e karşı alınacak önlem ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in oturum başkanlığında masaya yatırıldı. ABD'nin, Güvenlik Konseyi'nde eylül ayı başkanlığını sürdürmesi nedeniyle oturumu yöneten Kerry, toplantının takdiminden sonra sözü BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov'a verdi. Daha sonra Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Jaafari söz aldı. 
Ardından ise Kerry konuşmayı sürdürdü ve IŞİD'in terör örgütü olduğunun altını çizdi. IŞİD'in azınlıkları ve farklılıkları yok sayarak barbarca kendileri dışında herkesi katlettiğine işaret eden Kerry, iki ABD'li gazeteciyi hunharca öldürdüğünü hatırlattı. Küresel bir işbirliği ile bu terör örgütünün yok edilmesini isteyen Kerry, ''Bu barbarlar dünyada güvenli bir cennet bulamamalı'' dedi. 
IŞİD'in barbarlığına karşı tüm dünya ülkelerinin üzerine vazife düştüğünü belirten Kerry, bu bağlamda İran'ın da sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. IŞİD'in her ülke için tehdit haline geldiğine işaret eden ABD Dışişleri Bakanı Kerry, bu nedenle tüm ülkelere düşen vazifeleri şöyle özetledi: IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona askeri destek sağlanması, bölge insanına insani yardımların arttırılması, militan devşirmesinin engellenmesi, gelir kaynaklarının kurutulması ve İslam dinini kullanarak bu dine mensup insanları töhmet altına sokan propagandasının önlenmesi.Özellikle Irak ordusunun IŞİD'e karşı desteklenmesini isteyen Kerry, koalisyonun daha da genişleyeceğini umduğunu aktardı.  Ürdün Dışişleri Bakanı Nasir Judeh da, IŞİD'in bölgede kanserli hücre olduğunu ve biran önce sökülüp atılması gerektiğini ifade etti. 
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise ''IŞİD kendisini İslam Devleti olarak ifade ediyor. Bunların İslam ile bir ilgisi yok. Bunlar ancak hunharca kafa kesen caniler'' ifadelerini kullandı. Japonya, İngiltere, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Lübnan, Polonya, Çin, Litvanya Arnavutluk gibi ülkelerde dışişleri bakan yardımcısı ya da BM büyükelçileri düzeydinde iştirak etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473