banner564

Merkel’i kızdıracak

Almanya’nın eski şansölyesi Helmut Kohl’ün, asla yayınlanmayacağını düşünerek yaptığı konuşmalar kitap oldu

Merkel’i kızdıracak
banner598
Almanya’nın eski şansölyesi Helmut Kohl’ün asla yayınlanmayacağını düşünerek yaptığı konuşmalar kitap oldu. Kitapta, Hıristiyan Demokrat Kohl’ün, Şansölye Merkel’i yerden yere vurduğu görülüyor. Almanya’da 1982-1998 yılları arasında şansölye olarak hizmet veren Helmut Kohl ile ilgili çıkacak yeni Kitap gündeme bomba gibi düştü. Gazeteci Heribert Schwan’ın 2001-2002 yıllarında Kohl ile gerçekleştirdiği toplamda yaklaşık 600 saat süren 100 röportajı temel alarak yayımlamak istediği, “Miras: Kohl Belgeleri” adlı kitapta çarpıcı ifadeler var. Kohl’un politika kariyerinin başlangıcında kanatları altına aldığı Almanya’nın şimdiki şansölyesi Angela Merkel hakkında “Çatal-bıçak bile tutmayı bilmezdi” dediği öne sürülüyor. Kohl, eski Almanya Cumhurbaşkanı Cristian Wulff için ise “hain” ve “sıfır” diyor.
Bu konuşmaların hiçbir zaman yayınlanmayacağını düşünerek cesurca konuştuğu belli olan kayıtlarda Kohl, Merkel için “Devlet yemeklerinde o kadar aylakça dolaşırdı ki, tekrar tekrar kendisini toparlaması gerektiğini söylerdim” diyor.

‘Başarısızlık timsali’
Kohl’a göre Sovyetler Birliği’nin yıkılması ve Almanya’nın birleşmesinde rol oynayan etmen, Sovyetler Birliği’nin ekonomik gücünü yitirmesi oldu. Kohl, böylece 1989’da yüz binlerce insanın sokaklara çıkarak Doğu Almanya rejimine karşı başlattığı sivil hareketi küçümsediğini de göstermiş oldu. Kohl, Sovyetler Birliği devlet başkanı Mihail Gorbaçov’un bir “başarısızlık” timsali olduğunu dile getirerek, “Gorbaçov, kitaplara baktı, bu oyundan vazgeçmesi gerektiğini gördü, bu rejimi daha fazla ayakta tutamayacağını anladı” diyor.
Kohl’un bu röportajları ilk eşi Hannelore’nin intiharından sonra kaydedilmişti. Kohl’un biyografi yazarı olarak seçilen gazeteci Schwan, Kohl’un yeni eşiyle bozuşmasından sonra kayıtları geri istediğini öne sürdü. Bu yaz düzenlenen mahkeme Kohl’u haklı bularak Schwan’dan kayıtları geri vermesini istedi. İkili arasındaki sürtüşmeye artık Yüksek Mahkeme karar verecek.

Helmut Kohl’ün ‘kız çocuğuydu’
Angela Merkel, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Demokratik Uyanış adlı yeni bir partiye katılmıştı. Mart 1990’da Doğu Almanya’da yapılan ilk serbest seçimle milletvekilli oldu. Ertesi yıl Hıristiyan Demokrat Partisi’ne (CDU) geçti. Milletvekili seçilen Merkel, bir tanıdığını araya sokarak Şansölye Helmut Kohl ile tanıştı. Kohl, hırsı ile dikkatini çeken Merkel’i kanatlarının altına aldı. Kohl’un “mein Madchen” (kız çocuğum) lakabını taktığı Merkel, 37 yaşında Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan seçilerek kabinenin en genç üyesi oldu. Dört yıl sonra Merkel CDU Genel Sekreteri oldu. O yılki genel seçimi Sosyal Demokrat Gerald Schröder karşısında kaybeden Kohl’ün kampanya finansmanında yolsuzluk yaptığı ortaya çıktı. Merkel, CDU’nun yanlısı Frankfurter Allgemeine gazetesine makale yazarak partinin Kohl’le artık yollarını ayırması gerektiğini söyledi. Merkel topladığı destekle partinin başına geçti.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2014, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474